Zabudnite na kupované sladkosti! Toto je recept na tú najlepšiu nepečenú roládu s banánom, ktorá chutí ako spojenie tyčinky Bounty a banánu v čokoláde – dovolíme si tvrdiť, že je možno ešte lepšia ako originál. Tento HIT recept kombinuje jednoduchý kakaovo-sušienkový základ, nadýchaný kokosový krém, sladké banány a efektný dvojfarebný čokoládový obal do neodolateľnej maškrty, ktorú si zamilujete.
Ak nechcete piecť, ale napriek tomu milujete sladké kombinácie kokosu, čokolády a banánov, určite neprehliadnite tento jednoduchý recept. Postupujte podľa pokynov a vznikne vám ten najchutnejší dezert, ktorý navyše vďaka zaujímavému čokoládovému obalu vyzerá veľmi efektne.
- Čas prípravy: cca 35-40 minút (+ viacnásobné chladenie)
- Čas chladenia: min. 2,5 hodiny celkovo (ideálne dlhšie)
- Počet porcií: 1 roláda (cca 10-15 plátkov)
- Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje trpezlivosť pri chladení a práci s čokoládou)
- Bez pečenia: Áno
- Bez múky (v kréme): Áno
- Bez vajec: Áno
Potrebujeme:
Kakaovo-sušienkový základ:
- 300 g kakaových alebo maslových sušienok (napr. BeBe, Marína, Club), pomletých najemno
- 150 g masla (rozpusteného)
- 150 g Nutelly (alebo inej kvalitnej čokoládovo-orieškovej nátierky)
- 40 ml mlieka
Kokosovo-šľahačkový krém:
- 250 ml smotany na šľahanie (min. 33% tuku, dobre vychladená)
- 100 g jemného strúhaného kokosu
- 100 g práškového cukru (preosiateho)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Plnka (jadro):
- 2 ks zrelých, ale pevných banánov
Dvojfarebný čokoládový obal:
- 100 g kvalitnej bielej čokolády
- 100 g kvalitnej horkej (alebo mliečnej) čokolády
Na dokončenie (voliteľné):
- Kokosové lupienky, strúhaný kokos alebo čokoládové hoblinky na ozdobu
Potrebujeme tiež:
- Potravinová fólia
- Kuchynský robot alebo mixér (na rozomletie sušienok)
- Doska na krájanie alebo iná pevná podložka (na prípravu čokoládového obalu)
Postup prípravy
Základ:
- Sušienky rozmixujte alebo pomeľte na veľmi jemný prášok. Presypte ich do misy.
- Pridajte rozpustené maslo, Nutellu a mlieko. Rukami alebo vareškou spracujte na jednotnú, mierne lepivú, ale tvárnu hmotu (podobnú cesto).
- Na pracovnú dosku rozprestrite väčší kus potravinovej fólie. Pripravenú sušienkovú hmotu na ňu rovnomerne roztlačte alebo rozvaľkajte cez ďalšiu fóliu do tvaru obdĺžnika s hrúbkou asi 0,5 cm. Okraje môžete zarovnať nožom.
Príprava krému a rolovanie:
- Pripravte si krém: V čistej a suchej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie spolu s preosiatym práškovým cukrom a vanilkovým extraktom elektrickým šľahačom na tuhú šľahačku.
- Do tuhej šľahačky už len zľahka stierkou vmiešajte jemný strúhaný kokos.
- Pripravený kokosovo-šľahačkový krém rovnomerne natrite na pripravený sušienkový základ na fólii. Nechajte voľný malý okraj (cca 1-2 cm) na jednej dlhšej strane.
- Banány ošúpte. Položte ich vcelku za sebou na ten okraj krému, ktorý je bližšie k vám (na začiatok rolovania).
- Teraz pomocou spodnej potravinovej fólie začnite opatrne, ale čo najpevnejšie rolovať sušienkový plát s krémom a banánmi do tvaru rolády. Snažte sa rolovať pevne, aby vnútri neboli vzduchové bubliny.
- Keď máte roládu stočenú, dobre ju zabalte do tej istej potravinovej fólie a konce zatočte. Vložte ju do chladničky aspoň na 30 minút stuhnúť (kým si pripravíte čokoládový obal).
Príprava čokoládového obalu:
- Pripravte si dostatočne veľký kus novej potravinovej fólie (väčší ako obvod a dĺžka rolády). Fóliu poriadne pokrčte v rukách a potom ju opäť opatrne rozprestrite na pevnú podložku (napr. dosku na krájanie). Pokrčená štruktúra vytvorí na čokoláde pekný efekt.
- Bielu čokoládu (100 g) rozpustite vo vodnom kúpeli alebo opatrne v mikrovlnke. Mierne vychladnutú ju lyžicou alebo stierkou rozotrite v tenkej vrstve po celej ploche pokrčenej fólie.
- Horkú (alebo mliečnu) čokoládu (100 g) rozpustite rovnakým spôsobom. Mierne vychladnutú ju natrite na vrstvu bielej čokolády na fólii.
- Podložku s fóliou a čokoládou opatrne vložte do chladničky a nechajte čokoládový plát úplne stuhnúť (trvá to asi 1 hodinu).
Obalenie rolády a finálne chladenie:
- Vyberte stuhnutú roládu (bez fólie) aj stuhnutý čokoládový plát (na fólii a podložke) z chladničky.
- Opatrne položte stuhnutú roládu na jeden okraj stuhnutého čokoládového plátu.
- Teraz opäť pomocou potravinovej fólie, na ktorej je čokoláda, začnite roládu pevne baliť do čokoládového plátu. Čokoláda môže mierne praskať, to je v poriadku, vytvorí to zaujímavú štruktúru. Snažte sa roládu obaliť čo najrovnomernejšie.
- Keď je roláda úplne zabalená v čokoláde, opäť ju pevne zabaľte do čistej potravinovej fólie.
- Vložte zabalenú roládu do chladničky a nechajte ju poriadne stuhnúť a prepojiť chute minimálne 1-2 hodiny, ideálne však dlhšie (napr. cez noc).
Servírovanie:
- Dobre stuhnutú roládu vyberte z chladničky a opatrne odbaľte z fólie.
- Ostrým nožom (ktorý môžete namáčať do horúcej vody pre čistejší rez) krájajte roládu na plátky hrubé asi 1,5 cm.
- Pred podávaním môžete ozdobiť kokosovými lupienkami alebo strúhaným kokosom. Servírujte dobre vychladené.
Videorecept
Tipy
- Na základ používam kakaové sušienky pre intenzívnejšiu chuť, ale fungujú aj maslové. Rozdrvím ich najemno a spojím s rozpusteným maslom, Nutellou a trochou mlieka do tvárnej hmoty, ktorú roztlačím na fólii do obdĺžnika.
- Krém je jednoduchý – len tuhá šľahačka zmiešaná s práškovým cukrom, vanilkou a strúhaným kokosom. Natriem ho na základ a na okraj položím celé banány. Rolujem pomocou fólie naozaj pevne. Roládu dám pred obaľovaním do čokolády dobre vychladiť.
- Ten dvojfarebný čokoládový obal s textúrou je skvelý trik. Pokrčená fólia vytvorí zaujímavý vzor. Najprv natriem bielu čokoládu, nechám trochu stuhnúť (ale nie úplne) a potom tmavú. Dám poriadne stuhnúť do chladu.
- Na stuhnutý čokoládový plát položím vychladenú roládu a pomocou fólie ju doň zabalím. Chce to trochu opatrnosti, čokoláda môže praskať. Finálnu roládu opäť dobre zabalím a nechám poriadne stuhnúť v chlade, ideálne cez noc. Krájam ju ostrým nožom. Je to naozaj božská kombinácia chutí a textúr.
Toto je recept na najlepšiu nepečenú roládu s banánom, možno lepšiu ako originálna tyčinka Bounty. Tento HIT recept na ‘Falošné Bounty’ s banánom si určite zamilujete.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Cookrate – Cakes