Hľadáte recept na tú najlepšiu nepečenú ‘bábovku’, ktorú pripravíte neuveriteľne jednoducho, skoro len z mlieka a pomarančovej šťavy*? Tento HIT recept si určite uložíte! Je osviežujúci, ľahučký, krásne dvojfarebný a zvládne ho pripraviť naozaj každý. Perfektný dezert nielen na leto.
Nadýchaný (v zmysle ľahký) sladký dezert môžete dosiahnuť aj bez pečenia, bez použitia vajec či želatíny. Stačí, keď budete mať po ruke pomaranče, mlieko a pár ďalších bežných ingrediencií, vďaka ktorým vytvoríte túto najlepšiu nepečenú bábovku za pár minút aktívnej práce.
- Čas prípravy: cca 25 minút (+ chladenie/tuhnutie)
- Čas tuhnutia: min. 2-3 hodiny (ideálne dlhšie)
- Počet porcií: 1 bábovka (cca 8-12 porcií)
- Forma: Bábovková forma (objem cca 2 litre)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
- Bez pečenia: Áno
- Bez vajec: Áno
- Bez želatíny: Áno
Potrebujeme:
Pomarančový krém (puding):
- 500 ml čerstvej pomarančovej šťavy (z cca 3-4 veľkých pomarančov), precedenej cez jemné sitko
- 3 polievkové lyžice kryštálového cukru (cca 45 g, alebo podľa sladkosti šťavy)
- 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu (cca 30 g)
Mliečny krém (puding):
- 500 ml mlieka (ideálne plnotučného)
- 3 polievkové lyžice kryštálového cukru (cca 45 g)
- 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu (cca 30 g), preosiateho
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g) ALEBO 1 ČL vanilkového extraktu
- Voliteľné: 1/2 polievkovej lyžice masla (cca 7-8 g) pre jemnejšiu chuť
Potrebujeme tiež:
- Bábovková forma (objem cca 2 litre)
- Jemné sitko (na šťavu)
- 2 menšie hrnce (s objemom aspoň 1 liter)
- Metlička na šľahanie
- Potravinová fólia
Postup prípravy
Príprava formy a krémov:
- Bábovkovú formu dôkladne vypláchnite studenou vodou a vodu vylejte, ale formu neutierajte. Mokrý povrch pomôže ľahšiemu vyklopeniu stuhnutého dezertu.
- Pomarančový krém: Vytlačte šťavu z pomarančov a preceďte ju cez jemné sitko, aby ste získali 500 ml čistej šťavy bez dužiny a jadierok. V malom množstve (cca 100 ml) šťavy v miske metličkou dohladka rozmiešajte kukuričný škrob (3 PL) a cukor (3 PL).
- Mliečny krém: V samostatnej malej miske rozmiešajte v cca 100 ml mlieka kukuričný škrob (3 PL) a vanilkový cukor (alebo extrakt) dohladka. Zvyšné mlieko (400 ml) nalejte do druhého hrnca a pridajte kryštálový cukor (3 PL).

Varenie krémov (pudingov):
- Pomarančový krém: Zvyšnú pomarančovú šťavu (cca 400 ml) v prvom hrnci priveďte na strednom ohni takmer do varu. Keď je horúca, za stáleho miešania metličkou do nej pomaly prilejte rozmiešanú škrobovú zmes so šťavou a cukrom. Za neustáleho miešania varte na miernom ohni, kým krém nezhustne do konzistencie pudingu (trvá to asi 1-2 minúty od začiatku varu). Ihneď odstavte z ohňa.
- Mliečny krém: Zvyšné mlieko s cukrom (400 ml) v druhom hrnci tiež priveďte na strednom ohni takmer do varu. Keď je horúce, za stáleho miešania metličkou doň pomaly prilejte rozmiešanú škrobovú zmes s mliekom a vanilkou. Za neustáleho miešania varte na miernom ohni, kým krém nezhustne do konzistencie pudingu (asi 1-2 minúty). Ihneď odstavte z ohňa. Ak používate, teraz vmiešajte kúsok masla (1/2 PL), kým sa nerozpustí.
- Tip: Je ideálne variť oba krémy približne v rovnakom čase, aby mali pri vrstvení podobnú teplotu a konzistenciu. Ak to nejde, uvarený krém občas premiešajte, aby sa na povrchu nevytvorila kožka, alebo ho prikryte fóliou priamo na povrchu.
Vrstvenie a chladenie:
- Do pripravenej (studenou vodou vypláchnutej) bábovkovej formy začnite ihneď (kým sú krémy horúce) striedavo nalievať alebo lyžicou nanášať oba krémy. Môžete liať na jedno miesto (napr. 3 lyžice bieleho, na to 3 lyžice oranžového atď.), čím vzniknú vrstvy, alebo nalievať vedľa seba a na seba pre mramorový efekt. Pokračujte, kým neminiete oba krémy. Formu naplňte až po okraj.
- Povrch naplnenej formy prikryte potravinovou fóliou (priložte ju priamo na povrch krému, aby sa nevytvorila kožka).
- Nechajte formu najprv úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
- Potom ju vložte do chladničky a nechajte dôkladne stuhnúť minimálne 2 až 3 hodiny, ideálne však dlhšie (napríklad 4-6 hodín alebo cez noc). Dezert musí byť úplne pevný.
Vyklopenie a servírovanie:
- Dobre stuhnutú nepečenú bábovku vyberte z chladničky. Opatrne odstráňte potravinovú fóliu z povrchu.
- Nožom alebo tenkou stierkou môžete jemne prejsť pozdĺž okrajov formy, aby ste dezert uvoľnili.
- Na formu položte servírovací tanier a rýchlym, ale opatrným pohybom formu aj s tanierom preklopte. Forma by sa mala dať ľahko zdvihnúť. Ak sa dezert nechce uvoľniť, môžete formu na pár sekúnd ponoriť do teplej vody (dávajte pozor, aby sa voda nedostala dovnútra).
- Hotovú vyklopenú nepečenú bábovku krájajte ostrým nožom (môžete ho namáčať do horúcej vody) na jednotlivé porcie. Podávajte dobre vychladenú. Môžete ozdobiť čerstvým ovocím alebo šľahačkou.
Videorecept
Tipy
- Na pomarančový krém používam zásadne čerstvo vytlačenú a precedenú pomarančovú šťavu. Chuť je neporovnateľne lepšia ako z džúsu z krabice. Na mliečny krém je najlepšie plnotučné mlieko.
- Oba krémy sú vlastne len jednoduché pudingy zahustené kukuričným škrobom. Je dôležité škrob vždy najprv rozmiešať v malom množstve studenej tekutiny a až potom ho liať do horúcej, za stáleho miešania, aby sa neurobili hrudky. Varím ich len krátko do zhustnutia.
- Aby sa dezert ľahko vyklopil, bábovkovú formu pred plnením nevymazávam, len ju vypláchnem studenou vodou. Horúce krémy potom striedavo lyžicou vrstvím do formy – raz biely, raz oranžový, čím vznikne pekný dvojfarebný alebo mramorovaný efekt.
- Dôkladné vychladenie a stuhnutie v chladničke (minimálne 2-3 hodiny, ale lepšie aj dlhšie) je kľúčové. Až potom sa dá bábovka pekne vyklopiť a krájať. Vyklápam ju opatrne na servírovací tanier. Je to naozaj ľahučký a osviežujúci dezert.

Toto je HIT recept na tú najlepšiu nepečenú ‘bábovku’, ktorú pripravíte skoro len z mlieka a pomaranča*. Určite ho musíte poznať a vyskúšať pre jeho jednoduchosť a skvelú chuť!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od ricette arabe