Search

Najlepšia kapustová placka so salámou a syrom: Jednoduchá pochúťka z panvice!

Kapustová placka
Kapustová placka

Obsah receptu

Hľadáte rýchly a jednoduchý recept na niečo sýte a chutné, čo pripravíte len na panvici? Táto najlepšia kapustová placka so salámou a syrom je skvelou voľbou! Nenechajte sa zmiasť názvom “omeleta”, ide skôr o lahodnú, vláčnu placku či frittatu, kde základ tvoria vajíčka a jemne sparená kapusta. Vrstvy pikantnej paradajkovej omáčky, obľúbenej salámy a štedrá nádielka roztopeného syra vytvárajú neodolateľnú kombináciu chutí, ktorá vás zaručene zasýti. Je to skvelý spôsob, ako využiť kapustu trochu inak a pripraviť si jedlo plné zeleniny, bielkovín a syrovej dobroty.

Príprava tejto kapustovej placky je naozaj nenáročná a zvládne ju aj začiatočník. Všetko sa deje v jednej panvici, takže ušetríte čas aj riad. Je to perfektná voľba na rýchlu večeru po náročnom dni, výdatné raňajky alebo ľahší obed. Môžete ju podávať len tak, samotnú, alebo s kúskom čerstvého chrumkavého pečiva. Navyše, recept je pomerne variabilný – salámu môžete vymeniť za šunku či klobásku a experimentovať aj s druhmi syra. Pustite sa do varenia a objavte čaro tejto jednoduchej pochúťky z panvice!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas pečenia/smaženia: cca 15-20 minút
  • Celkový čas: cca 30-35 minút
  • Počet porcií: 1-2
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Panvica: Priemer cca 24-26 cm (s pokrievkou)

Potrebujeme

Základné suroviny:

  • 4 ks vajec (veľkosť M)
  • 300 g bielej hlávkovej kapusty
  • 1 lyžica crème fraîche (alebo hustej kyslej smotany)
  • 100 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda), nahrubo nastrúhaného
  • cca 50-80 g salámy (napr. šunková, Vysočina), nakrájanej na kolieska
  • cca 1-2 lyžice masla
  • cca 2-3 lyžice pikantnej paradajkovej omáčky (napr. kečup, pretlak ochutený čili)
  • Soľ podľa chuti

Postup prípravy

Príprava surovín:

  1. Kapustu umyjeme a nakrájame alebo nastrúhame na čo najtenšie prúžky. Vložíme ju do misky, zalejeme vriacou vodou tak, aby bola ponorená, a necháme postáť približne 5 minút. Potom kapustu dôkladne scedíme a čo najviac vyžmýkame rukami, aby sme odstránili prebytočnú vodu.
  2. V inej miske rozklepneme vajcia, pridáme crème fraîche (alebo kyslú smotanu), osolíme podľa chuti a metličkou dôkladne rozšľaháme.
  3. Syr nastrúhame nahrubo. Salámu nakrájame na kolieska.

Púpavový med
TIP na dnes
Začala sezóna púpavy: Vyskúšajte tento recept na domáci púpavový med

Pečenie placky:

  1. Na panvici s priemerom cca 24-26 cm rozohrejeme na strednom ohni maslo (1-2 lyžice).
  2. Na rozpálené maslo rovnomerne rozprestrieme dobre vyžmýkanú kapustu a krátko ju opečieme (cca 1-2 minúty).
  3. Kapustu na panvici zalejeme rozšľahanými vajcami. Stíšime oheň na nízky až stredne nízky.
  4. Povrch posypeme polovicou nastrúhaného syra. Panvicu prikryjeme pokrievkou a pečieme pomaly, kým vaječná zmes takmer úplne nestuhne a spodok placky nie je zlatistý (trvá to cca 7-10 minút).
  5. Keď je placka zospodu upečená a povrch takmer tuhý, opatrne ju pomocou veľkého plochého taniera alebo druhej panvice otočíme. Pozor: Postupujeme opatrne, aby sa placka neroztrhla.

Dokončenie:

  1. Otočenú placku (kapustovou stranou nahor) na panvici potrieme po celej ploche pikantnou paradajkovou omáčkou.
  2. Posypeme väčšinou zvyšného syra (necháme si trochu na vrch salámy). Na syr poukladáme kolieska salámy.
  3. Všetko zasypeme poslednou trochou syra.
  4. Panvicu opäť prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni ešte krátko prehrejeme (cca 2-3 minúty), len kým sa syr na vrchu úplne neroztopí.
  5. Hotovú kapustovú placku ihneď preložíme na tanier a podávame teplú, samotnú alebo s čerstvým pečivom.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto crème fraîche používam niekedy aj hustú kyslú smotanu alebo biely jogurt, výsledok je stále skvelý. Dodá to vajíčkam jemnosť.
  2. Kľúčové je naozaj dôkladné vyžmýkanie kapusty po sparení. Ak by zostala príliš mokrá, placka by sa mohla rozpadávať a bola by vodnatá.
  3. Pri otáčaní placky si pomáham veľkým plochým tanierom, ktorý priložím na panvicu, a potom to celé rýchlo otočím. Placku z taniera potom opatrne zošuchnem späť do panvice. Chce to trochu cviku, ale ide to!
  4. Namiesto salámy rád používam aj tenké plátky šunky, opečenej slaninky alebo pikantnej klobásky. Výborne chutí aj vegetariánska verzia bez údeniny, prípadne s pridaním inej zeleniny (napr. na cibuľke orestované šampiňóny).

Jarná polievka
TIP na dnes
Nízkokalorická jarná polievka: Rýchly recept plný sezónnej zeleniny

Táto najlepšia kapustová placka so salámou a syrom je dôkazom, že jednoduché jedlá pripravené z pár surovín môžu byť neuveriteľne chutné!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od viele Rezepte, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty