Hľadáte rýchly a jednoduchý recept na niečo sýte a chutné, čo pripravíte len na panvici? Táto najlepšia kapustová placka so salámou a syrom je skvelou voľbou! Nenechajte sa zmiasť názvom “omeleta”, ide skôr o lahodnú, vláčnu placku či frittatu, kde základ tvoria vajíčka a jemne sparená kapusta. Vrstvy pikantnej paradajkovej omáčky, obľúbenej salámy a štedrá nádielka roztopeného syra vytvárajú neodolateľnú kombináciu chutí, ktorá vás zaručene zasýti. Je to skvelý spôsob, ako využiť kapustu trochu inak a pripraviť si jedlo plné zeleniny, bielkovín a syrovej dobroty.
Príprava tejto kapustovej placky je naozaj nenáročná a zvládne ju aj začiatočník. Všetko sa deje v jednej panvici, takže ušetríte čas aj riad. Je to perfektná voľba na rýchlu večeru po náročnom dni, výdatné raňajky alebo ľahší obed. Môžete ju podávať len tak, samotnú, alebo s kúskom čerstvého chrumkavého pečiva. Navyše, recept je pomerne variabilný – salámu môžete vymeniť za šunku či klobásku a experimentovať aj s druhmi syra. Pustite sa do varenia a objavte čaro tejto jednoduchej pochúťky z panvice!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas pečenia/smaženia: cca 15-20 minút
- Celkový čas: cca 30-35 minút
- Počet porcií: 1-2
- Náročnosť: Jednoduchá
- Panvica: Priemer cca 24-26 cm (s pokrievkou)
Potrebujeme
Základné suroviny:
- 4 ks vajec (veľkosť M)
- 300 g bielej hlávkovej kapusty
- 1 lyžica crème fraîche (alebo hustej kyslej smotany)
- 100 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda), nahrubo nastrúhaného
- cca 50-80 g salámy (napr. šunková, Vysočina), nakrájanej na kolieska
- cca 1-2 lyžice masla
- cca 2-3 lyžice pikantnej paradajkovej omáčky (napr. kečup, pretlak ochutený čili)
- Soľ podľa chuti
Postup prípravy
Príprava surovín:
- Kapustu umyjeme a nakrájame alebo nastrúhame na čo najtenšie prúžky. Vložíme ju do misky, zalejeme vriacou vodou tak, aby bola ponorená, a necháme postáť približne 5 minút. Potom kapustu dôkladne scedíme a čo najviac vyžmýkame rukami, aby sme odstránili prebytočnú vodu.
- V inej miske rozklepneme vajcia, pridáme crème fraîche (alebo kyslú smotanu), osolíme podľa chuti a metličkou dôkladne rozšľaháme.
- Syr nastrúhame nahrubo. Salámu nakrájame na kolieska.

Pečenie placky:
- Na panvici s priemerom cca 24-26 cm rozohrejeme na strednom ohni maslo (1-2 lyžice).
- Na rozpálené maslo rovnomerne rozprestrieme dobre vyžmýkanú kapustu a krátko ju opečieme (cca 1-2 minúty).
- Kapustu na panvici zalejeme rozšľahanými vajcami. Stíšime oheň na nízky až stredne nízky.
- Povrch posypeme polovicou nastrúhaného syra. Panvicu prikryjeme pokrievkou a pečieme pomaly, kým vaječná zmes takmer úplne nestuhne a spodok placky nie je zlatistý (trvá to cca 7-10 minút).
- Keď je placka zospodu upečená a povrch takmer tuhý, opatrne ju pomocou veľkého plochého taniera alebo druhej panvice otočíme. Pozor: Postupujeme opatrne, aby sa placka neroztrhla.
Dokončenie:
- Otočenú placku (kapustovou stranou nahor) na panvici potrieme po celej ploche pikantnou paradajkovou omáčkou.
- Posypeme väčšinou zvyšného syra (necháme si trochu na vrch salámy). Na syr poukladáme kolieska salámy.
- Všetko zasypeme poslednou trochou syra.
- Panvicu opäť prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni ešte krátko prehrejeme (cca 2-3 minúty), len kým sa syr na vrchu úplne neroztopí.
- Hotovú kapustovú placku ihneď preložíme na tanier a podávame teplú, samotnú alebo s čerstvým pečivom.
Videorecept
Tipy
- Namiesto crème fraîche používam niekedy aj hustú kyslú smotanu alebo biely jogurt, výsledok je stále skvelý. Dodá to vajíčkam jemnosť.
- Kľúčové je naozaj dôkladné vyžmýkanie kapusty po sparení. Ak by zostala príliš mokrá, placka by sa mohla rozpadávať a bola by vodnatá.
- Pri otáčaní placky si pomáham veľkým plochým tanierom, ktorý priložím na panvicu, a potom to celé rýchlo otočím. Placku z taniera potom opatrne zošuchnem späť do panvice. Chce to trochu cviku, ale ide to!
- Namiesto salámy rád používam aj tenké plátky šunky, opečenej slaninky alebo pikantnej klobásky. Výborne chutí aj vegetariánska verzia bez údeniny, prípadne s pridaním inej zeleniny (napr. na cibuľke orestované šampiňóny).

Táto najlepšia kapustová placka so salámou a syrom je dôkazom, že jednoduché jedlá pripravené z pár surovín môžu byť neuveriteľne chutné!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od viele Rezepte, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.