Hľadáte recept na tú naozaj najlepšiu domácu Vianočku s posýpkou? Tak tento si určite zapíšte, je absolútne TOP. Mäkké, vláčne a voňavé kysnuté cesto s chrumkavou maslovou mrveničkou navrchu – jednoducho dokonalá.
Upečenie domácej Vianočky s posýpkou nie je vôbec zložité, najmä ak postupujete podľa tohto osvedčeného receptu. Akonáhle ju raz vyskúšate, už nebudete chcieť inú. Je skvelá čerstvá, ale aj na druhý deň.
- Čas prípravy: cca 45 minút (+ cca 2 hodiny kysnutie)
- Čas pečenia: 30-35 minút
- Počet porcií: 2 kusy (Vianočky)
- Náročnosť: Stredne náročná ★★
Potrebujeme:
Kvások:
- 100 ml vlažného mlieka (z celkových 200 ml)
- 1 lyžička kryštálového cukru (z celkových 100 g)
- 25 g čerstvého droždia ALEBO 8 g sušeného droždia
Cesto:
- 550 g hladkej múky (alebo mix 300g hladkej a 250g polohrubej), preosiatej
- Zvyšok kryštálového cukru (95 g)
- 15 g vanilkového cukru (cca 2 balíčky, alebo 1 PL extraktu)
- ½ lyžičky soli
- 2 celé vajcia (izbovej teploty)
- Zvyšok vlažného mlieka (100 ml)
- 80 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
- 1 lyžica rastlinného oleja (na vymastenie misy)
Maslová posýpka (mrvenička):
- 40 g hladkej alebo polohrubej múky
- 40 g kryštálového cukru
- 25 g studeného masla (nakrájaného na malé kocky)
Na potretie:
- 1 vajce
- 1 polievková lyžica mlieka
Postup prípravy
Príprava kvásku:
- Do menšej misky alebo hrnčeka nalejte 100 ml vlažného mlieka (pozor, nesmie byť horúce). Pridajte lyžičku cukru a rozdrobte čerstvé droždie (alebo nasypte sušené). Zľahka premiešajte.
- Prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste vzísť kvások – asi 10-15 minút. Na povrchu by sa mala vytvoriť hustá pena.
Príprava a miesenie cesta:
- Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku (550 g), zvyšný kryštálový cukor (95 g), vanilkový cukor a soľ. Uprostred urobte jamku.
- Do jamky rozklepnite 2 vajcia izbovej teploty, prilejte zvyšné vlažné mlieko (100 ml) a pripravený kvások.
- Začnite spracovávať cesto vareškou alebo rukami. Keď sa suroviny začnú spájať, preložte cesto na pracovnú dosku (môžete ju zľahka pomúčiť) a začnite ho miesiť.
- Počas miesenia postupne do cesta zapracujte na kocky nakrájané zmäknuté maslo (80 g).
- Mieste dôkladne rukami aspoň 10-15 minút (alebo v kuchynskom robote s hákom asi 8-10 minút), kým nie je cesto hladké, pružné, elastické a nelepí sa na ruky ani na dosku. Správne vymiesené cesto je základom nadýchanej vianočky.
Prvé kysnutie:
- Čistú misu zľahka vytrite lyžicou oleja. Vymiesené cesto vytvarujte do gule, vložte ho do misy a otočte, aby sa povrch pokryl olejom.
- Misu prikryte potravinovou fóliou alebo čistou utierkou a nechajte na teplom mieste bez prievanu kysnúť približne 1 až 1,5 hodiny, alebo kým cesto viditeľne nezdvojnásobí svoj objem.
Tvarovanie Vianočiek:
- Vykysnuté cesto vyklopte na pracovnú dosku, jemne ho rukami premiesite, aby ste z neho vytlačili vzduch.
- Rozdeľte cesto na dve rovnaké polovice (keďže recept je na 2 vianočky). Každú polovicu potom rozdeľte na 3 rovnaké diely (spolu teda 6 dielov).
- Z každého z troch dielov jednej polovice cesta ušúľajte rukami na doske rovnako dlhý a hrubý prameň (dlhý asi 30-40 cm).
- Z týchto troch prameňov zapleťte klasický vrkoč. Začnite pliesť od stredu k jednému koncu, potom otočte a dopleťte druhý koniec. Konce vrkoča dobre stlačte a zahnite pod vianočku.
- Hotovú zapletenú vianočku opatrne preneste na plech vyložený papierom na pečenie. Rovnako zapleťte aj druhú vianočku zo zvyšných troch prameňov a položte ju na ten istý alebo druhý plech.
Druhé kysnutie a príprava posýpky:
- Plech s upletenými vianočkami prikryte čistou utierkou a nechajte ich na teplom mieste finálne kysnúť ešte približne 30 až 45 minút. Mali by opäť pekne narásť.
- Kým vianočky kysnú, pripravte si posýpku (mrveničku): V miske zmiešajte múku (40 g) a kryštálový cukor (40 g). Pridajte na malé kocky nakrájané studené maslo (25 g). Prstami rýchlo spracujte suroviny, kým nevznikne sypká mrvenička. Dajte ju do chladničky, kým ju nebudete potrebovať.
- Rúru predhrejte na 190 °C (horný/dolný ohrev). V malej miske vidličkou rozšľahajte 1 vajce s lyžicou mlieka.
Pečenie:
- Vykysnuté vianočky na plechu potrite pomocou štetca alebo mašlovačky pripravenou vaječnou zmesou.
- Rovnomerne ich posypte pripravenou studenou maslovou posýpkou.
- Vložte plech do predhriatej rúry. Pečte pri 190 °C približne 30 až 35 minút. Vianočky by mali byť krásne zlatohnedé a prepečené aj vo vnútri.
- Upečenosť môžete skontrolovať zapichnutím drevenej špajdle do najhrubšej časti – mala by vyjsť suchá, bez nalepeného cesta. Ak by povrch príliš rýchlo hnedol, môžete vianočky ku koncu pečenia prikryť alobalom.
- Upečené vianočky vyberte z rúry a nechajte ich vychladnúť na kovovej mriežke. Krájajte až po vychladnutí.
Videorecept
Tipy
- Pre naozaj vláčne cesto používam kvalitné maslo izbovej teploty, ktoré zapracujem až do dobre vymieseného cesta. Taktiež dbám na to, aby vajcia mali izbovú teplotu a mlieko použité na kvások bolo len príjemne teplé, nie horúce.
- Mieseniu cesta venujem dostatok času a pozornosti. Či už miesim rukami alebo v robote, cieľom je hladké, pružné a elastické cesto. To je základom nadýchaných a mäkkých vianočiek. Prvé kysnutie musí byť dostatočné, cesto musí zdvojnásobiť objem.
- Pletenie z troch prameňov je najjednoduchšie. Pramene si vyvaľkám na približne rovnakú dĺžku a hrúbku. Pri samotnom pletení príliš neuťahujem, aby mala vianočka priestor pekne narásť počas druhého kysnutia aj pri pečení. Konce vždy dobre spojím a podsunie pod vianočku.
- Posýpku robím zásadne zo studeného masla, ktoré rýchlo prstami rozdrobím s múkou a cukrom. Vďaka tomu zostane aj po upečení na povrchu vianočky pekne chrumkavá a neroztopí sa príliš. Natretie vajíčkom s mliekom pred posypaním zase zaručí krásnu farbu a lesk upečeného pečiva.
Tento recept na najlepšiu domácu Vianočku s posýpkou si naozaj zapíšte. Je TOP a zaručene sa stane stálicou aj vo vašej kuchyni.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Oľga Shobutinskaya