Je toto ten najlepší šalát zo stopkového zeleru, aký ste kedy jedli, možno dokonca lepší ako slávny Waldorfský šalát? Posúďte sami! Tento HIT recept s tuniakom, chrumkavým jablkom, vajíčkom a jemnou krémovou zálievkou si určite zamilujete. Je plný kontrastných chutí a textúr – svieži, chrumkavý a zároveň krémový.
Ak hľadáte inšpiráciu na netradičný, ľahký a osviežujúci šalát plný chutí, vyskúšajte tento recept na šalát zo stopkového zeleru s tuniakom. Príprava je jednoduchá a výsledok je prekvapivo lahodný. Skvele sa hodí ako ľahký obed, večera alebo ako zaujímavá príloha.
- Čas prípravy: cca 20 minút (+ varenie/chladenie vajec a zeleru, odležanie)
- Čas odležania: min. 1 hodina (odporúčané)
- Počet porcií: cca 2-3 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 1 zväzok stopkového zeleru (cca 300-400 g)
- 1 stredne veľké kyslejšie jablko (napr. Granny Smith, Idared)
- 2 vajcia
- 1 konzerva (cca 145 g netto) tuniaka v oleji alebo vo vlastnej šťave, dôkladne scedeného
Na zálievku:
- 2 polievkové lyžice majonézy
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany (ideálne 16-18% tuku)
- 1 čajová lyžička horčice (napr. Dijonská alebo plnotučná)
Na dochutenie:
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Štipka cukru (na blanšírovanie zeleru)
Dokončenie (voliteľné):
- Čerstvé bylinky (petržlenová vňať, pažítka, kôpor), nasekané
- Nasekané vlašské orechy alebo pekanové orechy
Potrebujeme tiež:
- Hrniec na varenie vajec a blanšírovanie
- Sitko
- Misa s ľadovou vodou (na schladenie zeleru)
- Veľká misa na miešanie
Postup prípravy
Príprava základných surovín:
- Uvarte 2 vajcia natvrdo (cca 10 minút vo vriacej vode). Ihneď ich schlaďte v studenej vode a nechajte úplne vychladnúť. Následne ich ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
- Stopkový zeler dôkladne umyte. Odrežte spodnú drevnatú časť a vrchné listy. Ak sú vonkajšie stonky príliš vláknité, môžete ich škrabkou na zemiaky jemne ošúpať. Nakrájajte stonky na menšie kúsky (napr. 1 cm hrubé plátky).
- V hrnci priveďte do varu vodu so štipkou cukru. Do vriacej vody vložte nakrájaný stopkový zeler a krátko ho blanšírujte – len asi 1-2 minúty. Cieľom nie je ho uvariť domäkka, len aby mierne zmäkol a stratil prílišnú ostrosť.
- Po blanšírovaní zeler ihneď vyberte dierovanou lyžicou a vložte ho do misy s ľadovou vodou, aby sa rýchlo schladil a zachoval si farbu a chrumkavosť. Potom ho dôkladne sceďte a nechajte odkvapkať. Odkvapkaný zeler môžete nakrájať na ešte menšie kocky (cca 0,5 cm).
- Jablko umyte, ošúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte ho na malé kocky podobnej veľkosti ako zeler.
- Tuniaka z konzervy dôkladne sceďte z oleja alebo šťavy. Vidličkou ho môžete jemne rozdeliť na menšie kúsky.

Miešanie šalátu:
- Vo veľkej mise zmiešajte pripravený blanšírovaný a nakrájaný stopkový zeler, na kocky nakrájané jablko, na kocky nakrájané vajcia a scedeného tuniaka.
- V malej miske si pripravte zálievku zmiešaním majonézy (2 PL), kyslej smotany (2 PL) a horčice (1 ČL).
- Zálievku pridajte k ostatným surovinám vo veľkej mise. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Všetko spolu už len zľahka, ale dôkladne premiešajte stierkou alebo veľkou lyžicou, aby sa suroviny spojili a rovnomerne obalili v zálievke. Nemiešajte príliš prudko, aby sa vajcia a tuniak nerozpadli.
Chladenie a servírovanie:
- Hotový šalát prikryte a vložte ho do chladničky aspoň na 1 hodinu odležať, aby sa chute dobre prepojili.
- Pred podávaním šalát ešte raz zľahka premiešajte. Servírujte dobre vychladený.
- Môžete ho podávať samotný ako ľahký obed či večeru, alebo ako prílohu k mäsu či rybe. Výborne chutí s čerstvým pečivom alebo hriankami. Pred podávaním môžete posypať nasekanými čerstvými bylinkami alebo pre extra chrumkavosť aj nasekanými orechmi.
Videorecept
Tipy
- Stopkový zeler na tento šalát krátko blanšírujem (cca 1-2 minúty vo vriacej vode so štipkou cukru) a potom ihneď schladím v ľadovej vode. Zostane tak krásne chrumkavý, ale stratí svoju typickú “drevnatú” tuhosť a jemne zmäkne. Krájam ho potom na malé kocky.
- Používam kyslejšie jablko (napr. Granny Smith), ktoré dodá šalátu sviežosť a dobre kontrastuje s ostatnými chuťami. Krájam ho tiež na malé kocky. Tuniaka (v oleji mám radšej) vždy poriadne scedím.
- Zálievka je jednoduchá krémová zmes majonézy a kyslej smotany, ochutená lyžičkou horčice, soľou a korením. Všetky pevné ingrediencie potom už len zľahka premiešam so zálievkou.
- Šalát je určite najlepší, keď si aspoň hodinu odleží v chlade. Chute sa krásne prepoja. Je to veľmi osviežujúci a zaujímavý šalát plný rôznych textúr. Pre obmenu alebo slávnostnejší nádych pridávam aj nasekané vlašské orechy.

Toto je TOP recept na najlepší šalát zo stopkového zeleru s tuniakom – možno naozaj lepší ako Waldorfský šalát! Tento HIT si určite zamilujete pre jeho sviežu, prekvapivú chuť a jednoduchú prípravu.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Pani M – sałatki i surówki