Search

Najlepší šalát zo stopkového zeleru (lepší ako Waldorf?): Tento recept s tuniakom je HIT

šalát zo stopkového zeleru
Šalát zo stopkového zeleru

Obsah receptu

Je toto ten najlepší šalát zo stopkového zeleru, aký ste kedy jedli, možno dokonca lepší ako slávny Waldorfský šalát? Posúďte sami! Tento HIT recept s tuniakom, chrumkavým jablkom, vajíčkom a jemnou krémovou zálievkou si určite zamilujete. Je plný kontrastných chutí a textúr – svieži, chrumkavý a zároveň krémový.

Ak hľadáte inšpiráciu na netradičný, ľahký a osviežujúci šalát plný chutí, vyskúšajte tento recept na šalát zo stopkového zeleru s tuniakom. Príprava je jednoduchá a výsledok je prekvapivo lahodný. Skvele sa hodí ako ľahký obed, večera alebo ako zaujímavá príloha.

  • Čas prípravy: cca 20 minút (+ varenie/chladenie vajec a zeleru, odležanie)
  • Čas odležania: min. 1 hodina (odporúčané)
  • Počet porcií: cca 2-3 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 1 zväzok stopkového zeleru (cca 300-400 g)
  • 1 stredne veľké kyslejšie jablko (napr. Granny Smith, Idared)
  • 2 vajcia
  • 1 konzerva (cca 145 g netto) tuniaka v oleji alebo vo vlastnej šťave, dôkladne scedeného

Na zálievku:

  • 2 polievkové lyžice majonézy
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany (ideálne 16-18% tuku)
  • 1 čajová lyžička horčice (napr. Dijonská alebo plnotučná)

Na dochutenie:

  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • Štipka cukru (na blanšírovanie zeleru)

Dokončenie (voliteľné):

  • Čerstvé bylinky (petržlenová vňať, pažítka, kôpor), nasekané
  • Nasekané vlašské orechy alebo pekanové orechy

Potrebujeme tiež:

  • Hrniec na varenie vajec a blanšírovanie
  • Sitko
  • Misa s ľadovou vodou (na schladenie zeleru)
  • Veľká misa na miešanie

Postup prípravy

Príprava základných surovín:

  1. Uvarte 2 vajcia natvrdo (cca 10 minút vo vriacej vode). Ihneď ich schlaďte v studenej vode a nechajte úplne vychladnúť. Následne ich ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
  2. Stopkový zeler dôkladne umyte. Odrežte spodnú drevnatú časť a vrchné listy. Ak sú vonkajšie stonky príliš vláknité, môžete ich škrabkou na zemiaky jemne ošúpať. Nakrájajte stonky na menšie kúsky (napr. 1 cm hrubé plátky).
  3. V hrnci priveďte do varu vodu so štipkou cukru. Do vriacej vody vložte nakrájaný stopkový zeler a krátko ho blanšírujte – len asi 1-2 minúty. Cieľom nie je ho uvariť domäkka, len aby mierne zmäkol a stratil prílišnú ostrosť.
  4. Po blanšírovaní zeler ihneď vyberte dierovanou lyžicou a vložte ho do misy s ľadovou vodou, aby sa rýchlo schladil a zachoval si farbu a chrumkavosť. Potom ho dôkladne sceďte a nechajte odkvapkať. Odkvapkaný zeler môžete nakrájať na ešte menšie kocky (cca 0,5 cm).
  5. Jablko umyte, ošúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte ho na malé kocky podobnej veľkosti ako zeler.
  6. Tuniaka z konzervy dôkladne sceďte z oleja alebo šťavy. Vidličkou ho môžete jemne rozdeliť na menšie kúsky.

Pečené zemiaky s mletým mäsom
TIP na dnes
Jednoduché pečené zemiaky s mletým mäsom: Perfektné riešenie, keď neviete čo variť

Miešanie šalátu:

  1. Vo veľkej mise zmiešajte pripravený blanšírovaný a nakrájaný stopkový zeler, na kocky nakrájané jablko, na kocky nakrájané vajcia a scedeného tuniaka.
  2. V malej miske si pripravte zálievku zmiešaním majonézy (2 PL), kyslej smotany (2 PL) a horčice (1 ČL).
  3. Zálievku pridajte k ostatným surovinám vo veľkej mise. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
  4. Všetko spolu už len zľahka, ale dôkladne premiešajte stierkou alebo veľkou lyžicou, aby sa suroviny spojili a rovnomerne obalili v zálievke. Nemiešajte príliš prudko, aby sa vajcia a tuniak nerozpadli.

Chladenie a servírovanie:

  1. Hotový šalát prikryte a vložte ho do chladničky aspoň na 1 hodinu odležať, aby sa chute dobre prepojili.
  2. Pred podávaním šalát ešte raz zľahka premiešajte. Servírujte dobre vychladený.
  3. Môžete ho podávať samotný ako ľahký obed či večeru, alebo ako prílohu k mäsu či rybe. Výborne chutí s čerstvým pečivom alebo hriankami. Pred podávaním môžete posypať nasekanými čerstvými bylinkami alebo pre extra chrumkavosť aj nasekanými orechmi.

Videorecept

Tipy

  1. Stopkový zeler na tento šalát krátko blanšírujem (cca 1-2 minúty vo vriacej vode so štipkou cukru) a potom ihneď schladím v ľadovej vode. Zostane tak krásne chrumkavý, ale stratí svoju typickú “drevnatú” tuhosť a jemne zmäkne. Krájam ho potom na malé kocky.
  2. Používam kyslejšie jablko (napr. Granny Smith), ktoré dodá šalátu sviežosť a dobre kontrastuje s ostatnými chuťami. Krájam ho tiež na malé kocky. Tuniaka (v oleji mám radšej) vždy poriadne scedím.
  3. Zálievka je jednoduchá krémová zmes majonézy a kyslej smotany, ochutená lyžičkou horčice, soľou a korením. Všetky pevné ingrediencie potom už len zľahka premiešam so zálievkou.
  4. Šalát je určite najlepší, keď si aspoň hodinu odleží v chlade. Chute sa krásne prepoja. Je to veľmi osviežujúci a zaujímavý šalát plný rôznych textúr. Pre obmenu alebo slávnostnejší nádych pridávam aj nasekané vlašské orechy.

Jarné šaláty
TIP na dnes
Šalát ako hlavné jedlo: 3 výdatné jarné šaláty s kuracím, halloumi a cícerom

Toto je TOP recept na najlepší šalát zo stopkového zeleru s tuniakom – možno naozaj lepší ako Waldorfský šalát! Tento HIT si určite zamilujete pre jeho sviežu, prekvapivú chuť a jednoduchú prípravu.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Pani M – sałatki i surówki

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty