Toto je recept na ten absolútne najlepší ąmrkvový šalát so syrom, aký ste kedy jedli – a jeho aktívna príprava trvá naozaj len pár minút! Tento HIT recept si určite uložíte a zamilujete pre jeho jednoduchosť, rýchlosť a fantastickú sviežu chuť. Je neuveriteľne jednoduchý, zdravý a pritom prekvapivo sýty a lahodný.
Pokiaľ máte chuť na mrkvový šalát, potom rozhodne vyskúšajte tento recept, kde si okrem mrkvy pochutnáte aj na výraznom syre a cesnaku. Môžete ho servírovať samotný ako ľahkú večeru či desiatu, alebo ako skvelú a rýchlu prílohu k mäsu, rybe či grilovaným dobrotám.
- Čas prípravy: cca 15 minút (+ voliteľné chladenie)
- Počet porcií: cca 2-3 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá ★
- Bez varenia: Áno
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- cca 300-350 g čerstvej mrkvy (cca 3-4 stredne veľké kusy)
- 160 g tvrdého syra (napr. Eidam, Gouda, Čedar)
- 2-5 strúčikov cesnaku (podľa chuti a veľkosti strúčikov)
Zálievka (vyberte si jednu):
- Kvalitná majonéza (cca 2-4 polievkové lyžice, podľa chuti) ALEBO
- Hustá kyslá smotana (min. 16%, cca 2-4 polievkové lyžice, podľa chuti)
Na dochutenie:
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti (voliteľné)
Na dokončenie (voliteľné):
- Čerstvé bylinky (napr. petržlenová vňať, pažítka), nasekané
Postup prípravy
Príprava:
- Mrkvu očistite a umyte. Nastrúhajte ju najemno na strúhadle alebo pomocou škrabky na julienne na tenké dlhé rezančeky. Nastrúhanú mrkvu dajte do stredne veľkej misy.
- Tvrdý syr (160 g) nastrúhajte nahrubo na strúhadle a pridajte ho k mrkve.
- Cesnak ošúpte a prelisujte ho priamo do misy k mrkve a syru (množstvo cesnaku si prispôsobte podľa vlastnej chuti, 2-3 strúčiky pre jemnejšiu chuť, 4-5 pre výraznejšiu).

Miešanie a dochutenie:
- Pridajte zvolenú zálievku – majonézu alebo kyslú smotanu (začnite s menším množstvom, cca 2-3 lyžicami).
- Ochuťte soľou a prípadne čerstvo mletým čiernym korením.
- Všetky ingrediencie v mise spolu zľahka, ale dôkladne premiešajte lyžicou alebo stierkou, kým sa rovnomerne nespoja a neobalia v zálievke.
Servírovanie:
- Šalát môžete podávať ihneď po premiešaní, bude krásne chrumkavý a svieži.
- Ak máte čas, odporúčame ho prikryť a nechať aspoň 30 minút až 1 hodinu odležať v chladničke. Chute sa lepšie prepoja a šalát bude ešte chutnejší.
- Pred podávaním ho ešte raz zľahka premiešajte. Servírujte ako prílohu, ľahkú večeru alebo desiatu s čerstvým chrumkavým pečivom. Môžete ho na tanieri posypať nasekanými čerstvými bylinkami.
Videorecept
Tipy
- Na tento šalát používam čerstvú, sladkú a šťavnatú mrkvu. Najkrajšie vyzerá a najlepšie chutí, keď ju nastrúham na tenké julienne rezančeky, ale rovnako dobre poslúži aj klasické jemné strúhadlo. Syr strúham nahrubo.
- Cesnak dodá šalátu tú správnu “grády”. Jeho množstvo si prispôsobte podľa toho, ako máte radi cesnakovú chuť – ja dávam zvyčajne 3 strúčiky. Prelisovanie zabezpečí, že sa jeho chuť rovnomerne rozloží.
- Môžete si vybrať, či použijete majonézu pre krémovejší a plnší šalát, alebo kyslú smotanu pre ľahšiu a sviežejšiu verziu. Obe sú výborné. Začínam s menším množstvom a pridávam podľa potreby.
- Šalát je super jednoduchý – len zmiešam všetky nastrúhané a nasekané suroviny so zálievkou, soľou a korením. Odležanie v chlade mu však veľmi prospeje. Niekedy doň pridávam aj nasekané vlašské orechy alebo slnečnicové semienka pre extra chrumkavosť.

Toto je HIT recept na ten najlepší mrkvový šalát so syrom – rýchly, lacný, zdravý a neuveriteľne chutný. Určite si ho zamilujete a budete ho robiť často.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Veľmi chutné!