Toto je recept, ktorý by ste naozaj mali poznať – na ten najlepší karfiol s vajíčkom, ľudovo často nazývaný aj ‘karfiolový mozoček’. Je to extrémne rýchle, lacné a prekvapivo chutné jedlo, ktoré vás zachráni vždy, keď neviete, čo narýchlo uvariť z pár základných surovín. Skvelá voľba pre jednoduchý obed alebo večeru.
Ak nechcete v kuchyni tráviť dlhé hodiny, ale zároveň si chcete dopriať chutné a ľahké jedlo, vyskúšajte tento recept na karfiol s vajíčkom a jarnou cibuľkou. Podávať ho môžete samotný ako hlavné jedlo s pečivom alebo zemiakmi, ale výborne poslúži aj ako netradičná príloha.
- Čas prípravy: cca 10 minút (+ varenie karfiolu)
- Čas tepelnej úpravy (na panvici): cca 8-10 minút
- Počet porcií: 2 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 1 stredne veľký karfiol (cca 500 g)
- 3 vajcia
- 2-3 stonky jarnej cibuľky (nasekanej nadrobno, biela aj zelená časť)
- 40 g masla
- Soľ (na varenie karfiolu a do vajec)
- Čerstvo mleté čierne korenie
Na dokončenie (voliteľné):
- Čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka (nasekaná)
Potrebujeme tiež:
- Hrniec na varenie karfiolu
- Väčšia panvica
Postup prípravy
Príprava karfiolu:
- Karfiol očistite, umyte a rozoberte ho na menšie ružičky.
- Vo väčšom hrnci priveďte do varu dostatočné množstvo vody, osoľte ju. Do vriacej vody vložte pripravené ružičky karfiolu.
- Varte ich domäkka, ale nie úplne na kašu – mali by si stále držať tvar. Trvá to zvyčajne 8 až 12 minút, v závislosti od veľkosti ružičiek. Uvarenosť otestujte pichnutím vidličkou.
- Uvarený karfiol ihneď sceďte cez sitko a nechajte ho veľmi dobre odkvapkať. Môžete ho aj zľahka roztlačiť vidličkou alebo šťuchadlom na zemiaky na menšie kúsky, ak preferujete jemnejšiu konzistenciu “mozočku”.
Dokončenie na panvici:
- Kým karfiol odkvapkáva, pripravte si ostatné suroviny. Jarnú cibuľku nasekajte najemno. V malej miske vidličkou rozšľahajte 3 vajcia so štipkou soli a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Na väčšej panvici rozohrejte na strednom ohni maslo (40 g). Keď sa maslo rozpustí a začne peniť, pridajte nasekanú jarnú cibuľku a krátko ju (asi 1-2 minúty) orestujte dosklovita.
- Pridajte dobre odkvapkaný (a prípadne zľahka roztlačený) karfiol. Premiešajte s cibuľkou a maslom a krátko spolu opekajte (asi 2-3 minúty), aby sa karfiol prehrial a jemne opiekols.
- Teraz k zmesi na panvici prilejte rozšľahané vajcia. Ihneď začnite miešať vareškou, podobne ako pri príprave praženice.
- Miešajte na miernom ohni, kým vajcia nestuhnú do požadovanej konzistencie – niekto má rád krémovejšie a vláčnejšie, niekto viac prepečené. Trvá to len pár minút (cca 2-3 minúty).
- Hotový karfiol s vajíčkom (‘mozoček’) ihneď odstavte z ohňa.
Servírovanie:
- Podávajte okamžite, teplé. Na tanieri môžete posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
- Výborne chutí samotný, s čerstvým chlebom alebo pečivom, alebo ako príloha k vareným zemiakom.
Videorecept
Tipy
- Karfiol na tento recept varím domäkka, ale dávam pozor, aby sa nerozvaril. Po scedení ho nechám poriadne odkvapkať a niekedy ho ešte vidličkou alebo šťuchadlom jemne roztlačím na menšie kúsky, aby sa lepšie spojil s vajíčkom – vznikne tak ten pravý “mozoček”.
- Na masle najprv krátko orestujem jarnú cibuľku (používam aj bielu, aj zelenú časť pre lepšiu chuť a farbu). Potom pridám karfiol a krátko spolu opečiem.
- Rozšľahané vajcia (len so soľou a korením) nalejem na panvicu a hneď miešam ako praženicu, kým nie sú hotové podľa mojej chuti. Niekto má rád krémovejšie, ja skôr prepečenejšie.
- Je to naozaj bleskové a jednoduché jedlo. Skvelé je len tak s chlebom, ale výborne sa hodí aj k vareným zemiakom. Pre zmenu môžete pridať aj trochu strúhaného syra alebo opraženú slaninku spolu s cibuľkou.

Toto je naozaj recept, ktorý musíte poznať! Najlepší karfiol s vajíčkom alias ‘karfiolový mozoček’ je rýchla, lacná a chutná záchrana pre každú kuchyňu, keď potrebujete niečo dobré a nenáročné.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Простой рецепт