Search

Najlepší karfiol s vajíčkom (‘mozoček’): Tento recept musíte poznať (Rýchle a lacné)

najlepší karfiol s vajíčkom
Najlepší karfiol s vajíčkom

Obsah receptu

Toto je recept, ktorý by ste naozaj mali poznať – na ten najlepší karfiol s vajíčkom, ľudovo často nazývaný aj ‘karfiolový mozoček’. Je to extrémne rýchle, lacné a prekvapivo chutné jedlo, ktoré vás zachráni vždy, keď neviete, čo narýchlo uvariť z pár základných surovín. Skvelá voľba pre jednoduchý obed alebo večeru.

Ak nechcete v kuchyni tráviť dlhé hodiny, ale zároveň si chcete dopriať chutné a ľahké jedlo, vyskúšajte tento recept na karfiol s vajíčkom a jarnou cibuľkou. Podávať ho môžete samotný ako hlavné jedlo s pečivom alebo zemiakmi, ale výborne poslúži aj ako netradičná príloha.

  • Čas prípravy: cca 10 minút (+ varenie karfiolu)
  • Čas tepelnej úpravy (na panvici): cca 8-10 minút
  • Počet porcií: 2 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 1 stredne veľký karfiol (cca 500 g)
  • 3 vajcia
  • 2-3 stonky jarnej cibuľky (nasekanej nadrobno, biela aj zelená časť)
  • 40 g masla
  • Soľ (na varenie karfiolu a do vajec)
  • Čerstvo mleté čierne korenie

Na dokončenie (voliteľné):

  • Čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka (nasekaná)

Potrebujeme tiež:

  • Hrniec na varenie karfiolu
  • Väčšia panvica

Postup prípravy

Príprava karfiolu:

  1. Karfiol očistite, umyte a rozoberte ho na menšie ružičky.
  2. Vo väčšom hrnci priveďte do varu dostatočné množstvo vody, osoľte ju. Do vriacej vody vložte pripravené ružičky karfiolu.
  3. Varte ich domäkka, ale nie úplne na kašu – mali by si stále držať tvar. Trvá to zvyčajne 8 až 12 minút, v závislosti od veľkosti ružičiek. Uvarenosť otestujte pichnutím vidličkou.
  4. Uvarený karfiol ihneď sceďte cez sitko a nechajte ho veľmi dobre odkvapkať. Môžete ho aj zľahka roztlačiť vidličkou alebo šťuchadlom na zemiaky na menšie kúsky, ak preferujete jemnejšiu konzistenciu “mozočku”.

Dokončenie na panvici:

  1. Kým karfiol odkvapkáva, pripravte si ostatné suroviny. Jarnú cibuľku nasekajte najemno. V malej miske vidličkou rozšľahajte 3 vajcia so štipkou soli a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
  2. Na väčšej panvici rozohrejte na strednom ohni maslo (40 g). Keď sa maslo rozpustí a začne peniť, pridajte nasekanú jarnú cibuľku a krátko ju (asi 1-2 minúty) orestujte dosklovita.
  3. Pridajte dobre odkvapkaný (a prípadne zľahka roztlačený) karfiol. Premiešajte s cibuľkou a maslom a krátko spolu opekajte (asi 2-3 minúty), aby sa karfiol prehrial a jemne opiekols.
  4. Teraz k zmesi na panvici prilejte rozšľahané vajcia. Ihneď začnite miešať vareškou, podobne ako pri príprave praženice.
  5. Miešajte na miernom ohni, kým vajcia nestuhnú do požadovanej konzistencie – niekto má rád krémovejšie a vláčnejšie, niekto viac prepečené. Trvá to len pár minút (cca 2-3 minúty).
  6. Hotový karfiol s vajíčkom (‘mozoček’) ihneď odstavte z ohňa.

Servírovanie:

  1. Podávajte okamžite, teplé. Na tanieri môžete posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
  2. Výborne chutí samotný, s čerstvým chlebom alebo pečivom, alebo ako príloha k vareným zemiakom.

Videorecept

Tipy

  1. Karfiol na tento recept varím domäkka, ale dávam pozor, aby sa nerozvaril. Po scedení ho nechám poriadne odkvapkať a niekedy ho ešte vidličkou alebo šťuchadlom jemne roztlačím na menšie kúsky, aby sa lepšie spojil s vajíčkom – vznikne tak ten pravý “mozoček”.
  2. Na masle najprv krátko orestujem jarnú cibuľku (používam aj bielu, aj zelenú časť pre lepšiu chuť a farbu). Potom pridám karfiol a krátko spolu opečiem.
  3. Rozšľahané vajcia (len so soľou a korením) nalejem na panvicu a hneď miešam ako praženicu, kým nie sú hotové podľa mojej chuti. Niekto má rád krémovejšie, ja skôr prepečenejšie.
  4. Je to naozaj bleskové a jednoduché jedlo. Skvelé je len tak s chlebom, ale výborne sa hodí aj k vareným zemiakom. Pre zmenu môžete pridať aj trochu strúhaného syra alebo opraženú slaninku spolu s cibuľkou.


Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Toto je naozaj recept, ktorý musíte poznať! Najlepší karfiol s vajíčkom alias ‘karfiolový mozoček’ je rýchla, lacná a chutná záchrana pre každú kuchyňu, keď potrebujete niečo dobré a nenáročné.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Простой рецепт

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty