Tento jablkový koláč je priam božský! Rozplýva sa na jazyku a vonia celým domom. Tajomstvo? Štipka lásky a grécky jogurt, ktorý mu dodá tú správnu jemnosť. Upečte si ho aj vy a potešte svojich najmilších.
Tento receptík je starý ako svet, ale stále dobrý. Pamätám si, ako ho piekla ešte moja mama, a teraz ho s radosťou pečiem aj ja pre moje vnúčatá. Je jednoduchý, rýchly a zvládne ho každý, aj ten, kto v kuchyni len začína.
Ingrediencie:
- 2 jablká
- 25 g masla
- Lyžica citrónovej šťavy
- 20 g cukru
- 2 vajcia
- 120 g cukru
- Vanilkový cukor
- 50 ml oleja
- 60 g gréckeho jogurtu
- 50 ml mlieka
- 200 g múky
- 8 g prášku do pečiva
Postup prípravy:
- Príprava jabĺk:
- Jablká ošúpte a nakrájajte na plátky.
- Na panvici roztopte 25 g masla, pridajte jablká, lyžicu citrónovej šťavy a 20 g cukru. Miešajte, kým jablká nezmäknú. Potom odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
- Príprava cesta:
- Do misky dajte 2 vajcia a 120 g cukru, a vyšľahajte ich do nadýchanej zmesi.
- Pridajte 50 ml oleja, 60 g gréckeho jogurtu, 50 ml mlieka a všetko dobre premiešajte.
- Postupne pridajte 200 g preosiatej múky a 8 g prášku do pečiva. Premiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
- Pečenie:
- Tortovú formu (18 cm) vymažte maslom a vysypte múkou.
- Nalejte do formy pripravené cesto a na vrch poukladajte plátky jabĺk.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 35-40 minút, kým koláč nebude zlatistý a upečený.
- Dokončenie:
- Po upečení nechajte jablkový koláč mierne vychladnúť a posypte ho práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Ak nemáte grécky jogurt, môžete použiť aj obyčajný biely jogurt, ale koláčik nebude taký nadýchaný.
- Jabĺčka si môžete vybrať podľa chuti, ja mám najradšej kyslejšie odrody, ako napríklad Jonagold alebo Granny Smith.
- Pred pečením môžete cesto posypať škoricou alebo orechmi, dodá mu to extra chuť.
- Jablkový koláč je najlepší ešte teplý, posypaný práškovým cukrom a s kopčekom šľahačky. Mňam!
Video recept:
Tak čo, milé moje gazdinky, už sa vám zbiehajú slinky? Verím, že tento jablkový koláč si zamilujete rovnako ako ja. Nezabudnite mi dať vedieť, ako sa vám podaril!
Súvisiace články:
Jednoduchý čokoládový koláč s olivovým olejom – bez múky a len z pár základných surovín
Jednoduchý a veľmi chutný jablkový koláč so škoricou z teplovzdušnej fritézy
Zamatový poklad: Rýchly orechovo-tvarohový koláčik podľa babky Stanky
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Dolci Veloci 89