Najlepší jablkový koláč na svete – vďaka tejto jednoduchej ingrediencii sa rozplýva v ústach! Ľahký a veľmi chutný

jablkový koláč
Najlepší jablkový koláč na svete

Obsah receptu

Tento jablkový koláč je priam božský! Rozplýva sa na jazyku a vonia celým domom. Tajomstvo? Štipka lásky a grécky jogurt, ktorý mu dodá tú správnu jemnosť. Upečte si ho aj vy a potešte svojich najmilších.

Tento receptík je starý ako svet, ale stále dobrý. Pamätám si, ako ho piekla ešte moja mama, a teraz ho s radosťou pečiem aj ja pre moje vnúčatá. Je jednoduchý, rýchly a zvládne ho každý, aj ten, kto v kuchyni len začína.

Ingrediencie:

  • 2 jablká
  • 25 g masla
  • Lyžica citrónovej šťavy
  • 20 g cukru
  • 2 vajcia
  • 120 g cukru
  • Vanilkový cukor
  • 50 ml oleja
  • 60 g gréckeho jogurtu
  • 50 ml mlieka
  • 200 g múky
  • 8 g prášku do pečiva

Postup prípravy:

  1. Príprava jabĺk:
    • Jablká ošúpte a nakrájajte na plátky.
    • Na panvici roztopte 25 g masla, pridajte jablká, lyžicu citrónovej šťavy a 20 g cukru. Miešajte, kým jablká nezmäknú. Potom odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
  2. Príprava cesta:
    • Do misky dajte 2 vajcia a 120 g cukru, a vyšľahajte ich do nadýchanej zmesi.
    • Pridajte 50 ml oleja, 60 g gréckeho jogurtu, 50 ml mlieka a všetko dobre premiešajte.
    • Postupne pridajte 200 g preosiatej múky a 8 g prášku do pečiva. Premiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
  3. Pečenie:
    • Tortovú formu (18 cm) vymažte maslom a vysypte múkou.
    • Nalejte do formy pripravené cesto a na vrch poukladajte plátky jabĺk.
    • Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 35-40 minút, kým koláč nebude zlatistý a upečený.
  4. Dokončenie:
    • Po upečení nechajte jablkový koláč mierne vychladnúť a posypte ho práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Ak nemáte grécky jogurt, môžete použiť aj obyčajný biely jogurt, ale koláčik nebude taký nadýchaný.
  2. Jabĺčka si môžete vybrať podľa chuti, ja mám najradšej kyslejšie odrody, ako napríklad Jonagold alebo Granny Smith.
  3. Pred pečením môžete cesto posypať škoricou alebo orechmi, dodá mu to extra chuť.
  4. Jablkový koláč je najlepší ešte teplý, posypaný práškovým cukrom a s kopčekom šľahačky. Mňam!

Video recept:

Tak čo, milé moje gazdinky, už sa vám zbiehajú slinky? Verím, že tento jablkový koláč si zamilujete rovnako ako ja. Nezabudnite mi dať vedieť, ako sa vám podaril!

Súvisiace články:

Jednoduchý čokoládový koláč s olivovým olejom – bez múky a len z pár základných surovín

Jednoduchý a veľmi chutný jablkový koláč so škoricou z teplovzdušnej fritézy

Zamatový poklad: Rýchly orechovo-tvarohový koláčik podľa babky Stanky

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Dolci Veloci 89

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty