Search

Najlepší dusený králik na zelenine (ako od babičky?): Tento recept si zamilujete

dusený králik na zelenine
Dusený králik na zelenine

Obsah receptu

Toto je recept na toho najlepšieho duseného králika na zelenine, akého ste kedy ochutnali – mäkkého, šťavnatého, s bohatou chuťou zeleniny a byliniek, možno presne takého, akého robievala vaša babička. Aj keď si príprava vyžaduje trochu viac času kvôli marinácii a pomalému duseniu, výsledok si zaručene zamilujete a tento recept sa stane vaším obľúbeným.

Králik na zelenine je skvelou voľbou na nedeľný obed alebo slávnostnejšiu večeru. Vyskúšajte tento jednoduchý postup, kde sa mäso najprv marinuje pre jemnosť a potom pomaly dusí so zeleninou a zemiakmi v jednom hrnci do dokonalej mäkkosti a prepojenia chutí.

  • Čas prípravy: cca 45-50 minút (+ 2-4 hodiny marinovanie)
  • Čas dusenia: cca 1 – 1,5 hodiny
  • Počet porcií: cca 4-6 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje dlhšie marinovanie a dusenie)

Potrebujeme:

Marinovaný králik:

  • 1 celý králik (naporciovaný na jednotlivé diely, cca 1,2-1,5 kg)
  • Voda (na zakrytie králika pri marinovani)
  • 3 polievkové lyžice balzamikového octu
  • cca 100 g hladkej múky (na obalenie)
  • Rastlinný olej (cca 4-5 PL, na opekanie mäsa a zemiakov)

Zelenina a zemiaky:

  • 6-8 ks stredne veľkých zemiakov (prílohové, varný typ B)
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 stredne veľká mrkva
  • 2 ks stredne veľkých čerstvých paradajok
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku (koncentrátu)

Omáčka a dochutenie:

  • cca 500-700 ml horúceho kuracieho alebo zeleninového vývaru (alebo vody)
  • 1 ks sušeného bobkového listu
  • Sušený tymian podľa chuti (cca 1 ČL)
  • Mletý koriander podľa chuti (cca 1/2 ČL)
  • Mletá sladká paprika (na zemiaky, cca 1 ČL)
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Na dokončenie (voliteľné):

  • Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná)

Potrebujeme tiež:

  • Veľký hrniec alebo pekáč s pokrievkou (vhodný aj na sporák)

Postup prípravy

Marinovanie králika:

  1. Naporciované kúsky králika dôkladne umyte a vložte do väčšej misy.
  2. Zalejte ich studenou vodou tak, aby boli úplne ponorené. Pridajte balzamikový ocot (3 PL) a zľahka premiešajte.
  3. Misu prikryte a nechajte králika marinovať v chladničke minimálne 2 hodiny, ideálne 3-4 hodiny. Balzamikový ocot pomôže mäso zjemniť.

Príprava zeleniny a zemiakov:

  1. Kým sa králik marinuje (alebo potom), pripravte si zeleninu a zemiaky. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na väčšie mesiačiky alebo kocky. Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Mrkvu očistite a nakrájajte na kolieska alebo polkolieska. Paradajky umyte a nakrájajte na kocky. Cesnak ošúpte a nasekajte najemno alebo prelisujte.

Opekanie a základ omáčky:

  1. Marinovaného králika vyberte z nálevu a dôkladne osušte každý kúsok papierovými utierkami. Nálev vylejte.
  2. Do plytkého taniera nasypte hladkú múku. Osušené kúsky králika v nej zľahka obaľte zo všetkých strán. Prebytočnú múku oklepte.
  3. Vo veľkom hrnci alebo pekáči vhodnom na sporák rozohrejte na stredne silnom ohni rastlinný olej (cca 3 PL). Opatrne vkladajte obalené kúsky králika a opečte ich sprudka zo všetkých strán dozlatista (asi 5-7 minút celkovo). Cieľom je mäso zatiahnuť a dodať mu farbu. Opečeného králika vyberte a odložte bokom na tanier.
  4. Do toho istého hrnca pridajte zvyšný olej (cca 1-2 PL), ak je to potrebné. Vložte nakrájané zemiaky, osoľte ich, okoreňte čiernym korením a posypte mletou sladkou paprikou. Za občasného miešania ich opekajte asi 5-7 minút, kým nechytia zlatistú farbu. Opečené zemiaky vyberte a odložte bokom k mäsu.
  5. Do hrnca (ak treba, pridajte ešte kvapku oleja) dajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju dosklovita. Pridajte nakrájanú mrkvu a spolu restujte ďalšie 3-4 minúty.
  6. Pridajte nasekaný cesnak, sušený tymian a mletý koriander. Krátko (asi 30 sekúnd) spolu orestujte, aby sa rozvoňali.
  7. Vmiešajte paradajkový pretlak a nakrájané čerstvé paradajky. Krátko spolu povarte (asi 1-2 minúty).

Dusenie:

  1. Vráťte opečené kúsky králika späť do hrnca k zeleninovému základu.
  2. Zalejte horúcim vývarom alebo vodou (cca 500-700 ml) tak, aby bolo mäso takmer ponorené. Pridajte bobkový list. Priveďte do varu.
  3. Keď obsah hrnca zovrie, znížte teplotu na minimum, prikryte hrniec pokrievkou a nechajte králika pomaly dusiť, kým nie je takmer mäkký. Trvá to približne 45 až 60 minút, podľa veľkosti kusov a veku králika. Počas dusenia občas skontrolujte a premiešajte, ak treba, podlejte trochou horúceho vývaru/vody.
  4. Keď je králik takmer mäkký, pridajte do hrnca opečené zemiaky. Opatrne premiešajte, aby sa zemiaky dostali do šťavy. Opäť prikryte a spolu duste ďalších približne 15 až 20 minút, kým nie sú zemiaky aj králik úplne mäkké a šťava mierne zhustená.

Dokončenie a servírovanie:

  1. Z hotového pokrmu vyberte bobkový list. Ochutnajte šťavu a podľa potreby ju finálne dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  2. Pred podávaním môžete jedlo posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
  3. Servírujte teplé – na tanier dajte porciu mäkkého králika, zemiaky a štedro prelejte zeleninovou šťavou. Výborne chutí aj s čerstvým chlebom.

Videorecept

Tipy

  1. Marinácia králika vo vode s balzamikovým octom je skvelý trik – mäso je potom jemnejšie a stratí prípadnú typickú “pachuť”. Dôležité je ho potom dôkladne osušiť pred obaľovaním v múke a opekaním. Opečenie v múke pomôže mäso zatiahnuť a neskôr mierne zahustiť šťavu.
  2. Zemiaky opekám zvlášť, ochutené paprikou, soľou a korením, a pridávam ich k mäsu až ku koncu dusenia. Vďaka tomu si zachovajú tvar a nerozvaria sa úplne na kašu.
  3. Základ omáčky tvorí klasicky restovaná cibuľka, mrkva a cesnak. Pridanie paradajok a pretlaku dodá hĺbku chuti. Koreniny ako tymian a koriander sa ku králikovi výborne hodia.
  4. Králik potrebuje pomalé a dlhšie dusenie na miernom ohni pod pokrievkou, aby bol naozaj mäkký a šťavnatý. Dusím ho vo vývare alebo vode aspoň hodinu, až potom pridávam zemiaky a dusím ďalej domäkka. Výsledná šťava je plná chuti a mäso sa rozplýva na jazyku.


Pečené zemiaky s mletým mäsom
TIP na dnes
Jednoduché pečené zemiaky s mletým mäsom: Perfektné riešenie, keď neviete čo variť

Toto je recept na najlepšieho duseného králika na zelenine, ktorý si určite zamilujete. Je šťavnatý, mäkký ako od babičky a plný lahodnej, vyváženej chuti.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Rýchle chutné

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty