Toto je recept na toho najlepšieho duseného králika na zelenine, akého ste kedy ochutnali – mäkkého, šťavnatého, s bohatou chuťou zeleniny a byliniek, možno presne takého, akého robievala vaša babička. Aj keď si príprava vyžaduje trochu viac času kvôli marinácii a pomalému duseniu, výsledok si zaručene zamilujete a tento recept sa stane vaším obľúbeným.
Králik na zelenine je skvelou voľbou na nedeľný obed alebo slávnostnejšiu večeru. Vyskúšajte tento jednoduchý postup, kde sa mäso najprv marinuje pre jemnosť a potom pomaly dusí so zeleninou a zemiakmi v jednom hrnci do dokonalej mäkkosti a prepojenia chutí.
- Čas prípravy: cca 45-50 minút (+ 2-4 hodiny marinovanie)
- Čas dusenia: cca 1 – 1,5 hodiny
- Počet porcií: cca 4-6 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje dlhšie marinovanie a dusenie)
Potrebujeme:
Marinovaný králik:
- 1 celý králik (naporciovaný na jednotlivé diely, cca 1,2-1,5 kg)
- Voda (na zakrytie králika pri marinovani)
- 3 polievkové lyžice balzamikového octu
- cca 100 g hladkej múky (na obalenie)
- Rastlinný olej (cca 4-5 PL, na opekanie mäsa a zemiakov)
Zelenina a zemiaky:
- 6-8 ks stredne veľkých zemiakov (prílohové, varný typ B)
- 1 veľká cibuľa
- 1 stredne veľká mrkva
- 2 ks stredne veľkých čerstvých paradajok
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku (koncentrátu)
Omáčka a dochutenie:
- cca 500-700 ml horúceho kuracieho alebo zeleninového vývaru (alebo vody)
- 1 ks sušeného bobkového listu
- Sušený tymian podľa chuti (cca 1 ČL)
- Mletý koriander podľa chuti (cca 1/2 ČL)
- Mletá sladká paprika (na zemiaky, cca 1 ČL)
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Na dokončenie (voliteľné):
- Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná)
Potrebujeme tiež:
- Veľký hrniec alebo pekáč s pokrievkou (vhodný aj na sporák)
Postup prípravy
Marinovanie králika:
- Naporciované kúsky králika dôkladne umyte a vložte do väčšej misy.
- Zalejte ich studenou vodou tak, aby boli úplne ponorené. Pridajte balzamikový ocot (3 PL) a zľahka premiešajte.
- Misu prikryte a nechajte králika marinovať v chladničke minimálne 2 hodiny, ideálne 3-4 hodiny. Balzamikový ocot pomôže mäso zjemniť.
Príprava zeleniny a zemiakov:
- Kým sa králik marinuje (alebo potom), pripravte si zeleninu a zemiaky. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na väčšie mesiačiky alebo kocky. Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Mrkvu očistite a nakrájajte na kolieska alebo polkolieska. Paradajky umyte a nakrájajte na kocky. Cesnak ošúpte a nasekajte najemno alebo prelisujte.
Opekanie a základ omáčky:
- Marinovaného králika vyberte z nálevu a dôkladne osušte každý kúsok papierovými utierkami. Nálev vylejte.
- Do plytkého taniera nasypte hladkú múku. Osušené kúsky králika v nej zľahka obaľte zo všetkých strán. Prebytočnú múku oklepte.
- Vo veľkom hrnci alebo pekáči vhodnom na sporák rozohrejte na stredne silnom ohni rastlinný olej (cca 3 PL). Opatrne vkladajte obalené kúsky králika a opečte ich sprudka zo všetkých strán dozlatista (asi 5-7 minút celkovo). Cieľom je mäso zatiahnuť a dodať mu farbu. Opečeného králika vyberte a odložte bokom na tanier.
- Do toho istého hrnca pridajte zvyšný olej (cca 1-2 PL), ak je to potrebné. Vložte nakrájané zemiaky, osoľte ich, okoreňte čiernym korením a posypte mletou sladkou paprikou. Za občasného miešania ich opekajte asi 5-7 minút, kým nechytia zlatistú farbu. Opečené zemiaky vyberte a odložte bokom k mäsu.
- Do hrnca (ak treba, pridajte ešte kvapku oleja) dajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju dosklovita. Pridajte nakrájanú mrkvu a spolu restujte ďalšie 3-4 minúty.
- Pridajte nasekaný cesnak, sušený tymian a mletý koriander. Krátko (asi 30 sekúnd) spolu orestujte, aby sa rozvoňali.
- Vmiešajte paradajkový pretlak a nakrájané čerstvé paradajky. Krátko spolu povarte (asi 1-2 minúty).
Dusenie:
- Vráťte opečené kúsky králika späť do hrnca k zeleninovému základu.
- Zalejte horúcim vývarom alebo vodou (cca 500-700 ml) tak, aby bolo mäso takmer ponorené. Pridajte bobkový list. Priveďte do varu.
- Keď obsah hrnca zovrie, znížte teplotu na minimum, prikryte hrniec pokrievkou a nechajte králika pomaly dusiť, kým nie je takmer mäkký. Trvá to približne 45 až 60 minút, podľa veľkosti kusov a veku králika. Počas dusenia občas skontrolujte a premiešajte, ak treba, podlejte trochou horúceho vývaru/vody.
- Keď je králik takmer mäkký, pridajte do hrnca opečené zemiaky. Opatrne premiešajte, aby sa zemiaky dostali do šťavy. Opäť prikryte a spolu duste ďalších približne 15 až 20 minút, kým nie sú zemiaky aj králik úplne mäkké a šťava mierne zhustená.
Dokončenie a servírovanie:
- Z hotového pokrmu vyberte bobkový list. Ochutnajte šťavu a podľa potreby ju finálne dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Pred podávaním môžete jedlo posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Servírujte teplé – na tanier dajte porciu mäkkého králika, zemiaky a štedro prelejte zeleninovou šťavou. Výborne chutí aj s čerstvým chlebom.
Videorecept
Tipy
- Marinácia králika vo vode s balzamikovým octom je skvelý trik – mäso je potom jemnejšie a stratí prípadnú typickú “pachuť”. Dôležité je ho potom dôkladne osušiť pred obaľovaním v múke a opekaním. Opečenie v múke pomôže mäso zatiahnuť a neskôr mierne zahustiť šťavu.
- Zemiaky opekám zvlášť, ochutené paprikou, soľou a korením, a pridávam ich k mäsu až ku koncu dusenia. Vďaka tomu si zachovajú tvar a nerozvaria sa úplne na kašu.
- Základ omáčky tvorí klasicky restovaná cibuľka, mrkva a cesnak. Pridanie paradajok a pretlaku dodá hĺbku chuti. Koreniny ako tymian a koriander sa ku králikovi výborne hodia.
- Králik potrebuje pomalé a dlhšie dusenie na miernom ohni pod pokrievkou, aby bol naozaj mäkký a šťavnatý. Dusím ho vo vývare alebo vode aspoň hodinu, až potom pridávam zemiaky a dusím ďalej domäkka. Výsledná šťava je plná chuti a mäso sa rozplýva na jazyku.

Toto je recept na najlepšieho duseného králika na zelenine, ktorý si určite zamilujete. Je šťavnatý, mäkký ako od babičky a plný lahodnej, vyváženej chuti.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Rýchle chutné