Toto sú asi tie najjednoduchšie cestoviny so syrom, aké si viete predstaviť, navyše pripravené kompletne v jednej panvici! Tento recept jednoducho musíte poznať, ak hľadáte super rýchle, lacné a prekvapivo chutné jedlo, po ktorom nezostane hora riadu. Skutočný HIT pre zaneprázdnených kuchárov a všetkých milovníkov krémových cestovín.
Ak hľadáte rýchly recept na obed alebo večeru bez mäsa, určite si pripravte tieto cestoviny so syrom. Pokrm budete mať hotový do pol hodiny a zvládnu ho pripraviť aj úplní začiatočníci. Krémová syrová omáčka, v ktorej sa cestoviny varia, si vás zaručene získa.
- Čas prípravy: cca 5 minút
- Čas varenia: cca 20-25 minút
- Počet porcií: 2 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá ★
- Jedlo z jednej panvice: Áno
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 200 g krátkych cestovín (napr. penne, fusilli, kolienka – suchá hmotnosť)
- 100 g mäkkého taveného syra (smotanového, v črievku alebo vaničke)
- 500 ml mlieka (plnotučné alebo polotučné)
- cca 4 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. slnečnicový, repkový)
Na dochutenie:
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Sušené oregano podľa chuti (cca 1 ČL)
- Sušený cesnak (granulovaný) podľa chuti (cca 1/2 – 1 ČL)
Na dokončenie (voliteľné):
- Čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka (nasekaná)
Potrebujeme tiež:
- Väčšia hlboká panvica alebo širší hrniec s pokrievkou (priemer cca 26-28 cm)
Postup prípravy
Postup prípravy (všetko v jednej panvici):
- Vo väčšej hlbokej panvici alebo širšom hrnci rozohrejte na strednom ohni rastlinný olej (cca 4 PL).
- Nasypte do panvice suché, neuvarené cestoviny (200 g). Za občasného miešania ich krátko (asi 1-2 minúty) opečte na oleji, kým nezačnú jemne voňať a chytať farbu.
- K opečeným cestovinám pridajte mäkký tavený syr (100 g).
- Ihneď zalejte mliekom (500 ml). Pridajte soľ, čerstvo mleté čierne korenie, sušené oregano a sušený cesnak podľa vašej chuti.
- Všetko spolu dobre premiešajte vareškou, aby sa syr začal rozpúšťať a cestoviny boli ponorené v tekutine.
- Priveďte zmes do mierneho varu. Potom znížte teplotu na nízku až stredne nízku, panvicu prikryte pokrievkou a nechajte variť približne 10 minút.
- Po 10 minútach odkryte, dôkladne premiešajte, aby sa cestoviny neprilepili ku dnu a omáčka bola krémová. Skontrolujte, či je dostatok tekutiny – ak sa mlieko príliš odparilo a cestoviny ešte nie sú mäkké, prilejte trochu horúcej vody alebo mlieka.
- Opäť prikryte pokrievkou a pokračujte vo varení ďalších približne 10 minút, alebo kým nie sú cestoviny uvarené domäkka (“al dente” alebo mäkšie, podľa vašej preferencie) a omáčka pekne krémová a zhustená. Celkový čas varenia je cca 20 minút, ale závisí od typu cestovín.
- Keď sú cestoviny hotové a omáčka má požadovanú konzistenciu, odstavte panvicu z ohňa. Ochutnajte a prípadne ešte dochuťte soľou alebo korením.
Servírovanie:
- Hotové krémové cestoviny so syrom ihneď podávajte.
- Na tanieri môžete posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Videorecept
Tipy
- Na tento recept “všetko v jednom hrnci” používam krátke cestoviny ako penne, fusilli alebo kolienka. Krátke opečenie suchých cestovín na oleji na začiatku im dodá zaujímavú orieškovú príchuť.
- Kľúčom ku krémovosti je použitie mäkkého taveného syra, ktorý sa ľahko a rýchlo rozpustí v horúcom mlieku. Mlieko používam plnotučné alebo polotučné.
- Cestoviny varím priamo v mlieku so syrom a koreninami pod pokrievkou na miernom ohni. Je dôležité ich v polovici varenia poriadne premiešať od dna, aby sa neprilepili. Celé to trvá asi 20 minút.
- Výsledkom sú úžasne krémové a chutné cestoviny. Ak máte radi mäso, môžete si k nim zvlášť opiecť kúsky kuracieho mäsa alebo slaninky a primiešať na záver alebo podávať navrchu. Je to naozaj super rýchle a jednoduché jedlo.

Toto sú naozaj asi tie najjednoduchšie cestoviny so syrom, aké môžete uvariť, a to všetko z jednej panvice. Recept, ktorý musíte poznať pre rýchle a chutné jedlá bez zbytočného umývania riadu. Je to HIT!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Alena Mitrofanova (Jednoduché recepty)