Naša rodina už po generácie zbožňuje vôňu domáceho pečenia, a keď sa u nás pečie tento jednoduchý piškótový jablkový koláč, všetko sa zdá byť akési krajšie. Milý začiatočníci, tento recept je pre vás ako stvorený – pripravíte ho ľahko a rýchlo. Nielenže vás očarí svojou vôňou, ale aj chuťou, ktorá pripomína teplé objatie.
Kedysi som tento koláč piekla s mojou mamou, a teraz ho s radosťou pripravujem pre svoje vnúčatá. Vyskúšajte aj vy túto sladkú lahôdku, ktorá sa hodí ku každej príležitosti. Stačí len pár surovín a chuťové poháriky vašich najbližších budú vrnieť od blaha.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 4 vajcia (izbovej teploty)
- 100 g cukru (1/3 hrnčeka)
- 80 g hladkej múky (1/2 hrnčeka)
- 90 g zemiakového škrobu (1/2 hrnčeka)
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 70 g slnečnicového oleja (1/4 hrnčeka)
Jablková plnka:
- 1400 g jabĺk (napr. Renety, Golden Delicious, Ligol)
- 60 g cukru (4 polievkové lyžice)
- 30 g krupice (2 polievkové lyžice)
- Škorica podľa chuti
- Vanilkový cukor alebo vanilka
Na dokončenie:
- Práškový cukor na posypanie
Forma:
- Rozmery: 20 cm x 27 cm alebo 24 cm x 24 cm
Postup prípravy:
1. Príprava jabĺk
Jablká ošúpte, odstráňte jadierka a nakrájajte ich na malé kúsky. Jablká vložte do hrnca s hrubým dnom a pridajte šťavu z citróna, aby nestmavli. Prikryte hrniec a varte jablká približne 15 minút, občas premiešajte, aby neprihoreli. Po 15 minútach pridajte cukor, škoricu a vanilkový cukor alebo vanilku. Varíme ešte približne 5 minút. Nakoniec pridajte krupicu, premiešajte a nechajte vychladnúť.
2. Príprava cesta
Do misky preosejte múku, zemiakový škrob a prášok do pečiva. V inej veľkej miske vyšľahajte vajcia izbovej teploty so štipkou soli a cukrom do nadýchanej konzistencie (asi 10 minút na vysokej rýchlosti). Postupne pridajte olej a jemne ho primiešajte do vaječnej zmesi. Nakoniec pridajte preosiatu múku a jemne premiešajte vareškou alebo špachtľou pohybom zdola nahor.
3. Skladanie a pečenie
Formu na pečenie vystlite papierom na pečenie a nalejte do nej približne polovicu cesta. Vyrovnajte povrch a vložte do predhriatej rúry na 175 °C. Pečte približne 20 minút, potom otvoríme dvierka rúry a necháme koláč v rúre ešte 2 minúty. Vyberieme koláč z rúry a necháme vychladnúť.
Na upečené cesto rovnomerne rozotrite pripravené jablká. Zalejte ich zvyškom cesta a opäť zarovnajte povrch. Vložte späť do rúry a pečte na 175 °C približne 40 minút.
4. Dokončenie
Po upečení nechajte koláč v rúre ešte 30 minút pri otvorených dvierkach, aby sa pekne usadil. Potom ho nechajte úplne vychladnúť. Pred podávaním môžete posypať práškovým cukrom.
Dobrú chuť! Tento jednoduchý a chutný jablkový koláč si určite zamilujete 😊.
Tipy:
- Používajte jablká s výraznou chuťou, aby koláč nadobudol ten správny šmrnc.
- Pri šľahaní vajec dbajte na to, aby všetky ingrediencie mali izbovú teplotu. Výsledný krém bude nadýchanejší.
- Do jablkovej zmesi môžete pridať aj oriešky alebo hrozienka pre bohatšiu chuť.
- Koláč pred podávaním posypte jemne mletou škoricou pre ešte intenzívnejšiu vôňu.
Video recept:
Neexistuje nič lepšie, než keď sa vaša kuchyňa naplní vôňou upečeného koláča. Tento jednoduchý piškótový jablkový koláč vám prinesie nielen sladké potešenie, ale aj množstvo pekných spomienok na chvíle strávené s blízkymi. Užite si každý moment jeho prípravy a nezabudnite svojím majstrovským dielom rozmaznať aj priateľov a rodinu.
Súvisiace články:
Vezmite 1 jablko a urobte si tento nadýchaný jablkový koláč s džemom – veľmi jednoduchý a chutný!
Banánový koláč s lahodným krémom a orechmi: Rýchly koláč pre deti a návštevu
Makový koláč s mrveničkou a pudingovo-tvarohovou náplňou: Jednoduchý recept
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála V EVINEJ KUCHYNI V TURÍNE