Najjednoduchší piškótový jablkový koláč: Recept pre začiatočníkov, ktorí milujú domáce pečenie

piškótový jablkový koláč
Najjednoduchší piškótový jablkový koláč

Obsah receptu

Naša rodina už po generácie zbožňuje vôňu domáceho pečenia, a keď sa u nás pečie tento jednoduchý piškótový jablkový koláč, všetko sa zdá byť akési krajšie. Milý začiatočníci, tento recept je pre vás ako stvorený – pripravíte ho ľahko a rýchlo. Nielenže vás očarí svojou vôňou, ale aj chuťou, ktorá pripomína teplé objatie.

Kedysi som tento koláč piekla s mojou mamou, a teraz ho s radosťou pripravujem pre svoje vnúčatá. Vyskúšajte aj vy túto sladkú lahôdku, ktorá sa hodí ku každej príležitosti. Stačí len pár surovín a chuťové poháriky vašich najbližších budú vrnieť od blaha.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 4 vajcia (izbovej teploty)
  • 100 g cukru (1/3 hrnčeka)
  • 80 g hladkej múky (1/2 hrnčeka)
  • 90 g zemiakového škrobu (1/2 hrnčeka)
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 70 g slnečnicového oleja (1/4 hrnčeka)

Jablková plnka:

  • 1400 g jabĺk (napr. Renety, Golden Delicious, Ligol)
  • 60 g cukru (4 polievkové lyžice)
  • 30 g krupice (2 polievkové lyžice)
  • Škorica podľa chuti
  • Vanilkový cukor alebo vanilka

Na dokončenie:

  • Práškový cukor na posypanie

Forma:

  • Rozmery: 20 cm x 27 cm alebo 24 cm x 24 cm

Postup prípravy:

1. Príprava jabĺk

Jablká ošúpte, odstráňte jadierka a nakrájajte ich na malé kúsky. Jablká vložte do hrnca s hrubým dnom a pridajte šťavu z citróna, aby nestmavli. Prikryte hrniec a varte jablká približne 15 minút, občas premiešajte, aby neprihoreli. Po 15 minútach pridajte cukor, škoricu a vanilkový cukor alebo vanilku. Varíme ešte približne 5 minút. Nakoniec pridajte krupicu, premiešajte a nechajte vychladnúť.

2. Príprava cesta

Do misky preosejte múku, zemiakový škrob a prášok do pečiva. V inej veľkej miske vyšľahajte vajcia izbovej teploty so štipkou soli a cukrom do nadýchanej konzistencie (asi 10 minút na vysokej rýchlosti). Postupne pridajte olej a jemne ho primiešajte do vaječnej zmesi. Nakoniec pridajte preosiatu múku a jemne premiešajte vareškou alebo špachtľou pohybom zdola nahor.

3. Skladanie a pečenie

Formu na pečenie vystlite papierom na pečenie a nalejte do nej približne polovicu cesta. Vyrovnajte povrch a vložte do predhriatej rúry na 175 °C. Pečte približne 20 minút, potom otvoríme dvierka rúry a necháme koláč v rúre ešte 2 minúty. Vyberieme koláč z rúry a necháme vychladnúť.

Na upečené cesto rovnomerne rozotrite pripravené jablká. Zalejte ich zvyškom cesta a opäť zarovnajte povrch. Vložte späť do rúry a pečte na 175 °C približne 40 minút.

4. Dokončenie

Po upečení nechajte koláč v rúre ešte 30 minút pri otvorených dvierkach, aby sa pekne usadil. Potom ho nechajte úplne vychladnúť. Pred podávaním môžete posypať práškovým cukrom.

Dobrú chuť! Tento jednoduchý a chutný jablkový koláč si určite zamilujete 😊.

Tipy:

  1. Používajte jablká s výraznou chuťou, aby koláč nadobudol ten správny šmrnc.
  2. Pri šľahaní vajec dbajte na to, aby všetky ingrediencie mali izbovú teplotu. Výsledný krém bude nadýchanejší.
  3. Do jablkovej zmesi môžete pridať aj oriešky alebo hrozienka pre bohatšiu chuť.
  4. Koláč pred podávaním posypte jemne mletou škoricou pre ešte intenzívnejšiu vôňu.

Video recept:

Neexistuje nič lepšie, než keď sa vaša kuchyňa naplní vôňou upečeného koláča. Tento jednoduchý piškótový jablkový koláč vám prinesie nielen sladké potešenie, ale aj množstvo pekných spomienok na chvíle strávené s blízkymi. Užite si každý moment jeho prípravy a nezabudnite svojím majstrovským dielom rozmaznať aj priateľov a rodinu.

Súvisiace články:

Vezmite 1 jablko a urobte si tento nadýchaný jablkový koláč s džemom – veľmi jednoduchý a chutný!

Banánový koláč s lahodným krémom a orechmi: Rýchly koláč pre deti a návštevu

Makový koláč s mrveničkou a pudingovo-tvarohovou náplňou: Jednoduchý recept

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála V EVINEJ KUCHYNI V TURÍNE

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty