Moravské koláče, to je spomienka na detstvo! Pamätám si, ako ich piekla moja starká, vôňa sa niesla po celom dome. Mäkučké cesto, voňavý tvaroh a sladký lekvár, to je kombinácia, ktorej neodolá nikto. Dnes sa s vami podelím o tento rodinný poklad, aby ste si aj vy mohli vychutnať tieto lahodné koláčiky.
Niet nad domáce pečenie, a tieto moravské koláče sú toho dôkazom. S láskou pripravené cesto, plnka z kvalitného tvarohu a domáci lekvár, to je tajomstvo ich výnimočnej chuti. Pripravte si ich spolu so mnou a potešte svojich blízkych týmto sladkým pokušením.
Moravské koláče plnené tvarohom a lekvárom
Ingrediencie:
Cesto:
- 250 g hladkej múky (špeciál)
- 250 g hrubej múky (výberovej)
- 80 g kryštálového cukru
- 80 g masla (roztopeného)
- 20 g čerstvého droždia
- 300 ml teplého mlieka
- 1/2 lyžičky soli
- 3 žĺtky
- Kôra z jedného bio citróna
- 1 vrecko vanilkového cukru (8 g)
Tvarohová plnka:
- 350 g tučného tvarohu
- 50 g práškového cukru
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 1 lyžička hrubej múky
- 1 žĺtok
- 2 lyžice kyslej smotany (nemusí byť)
- 40 g sušených hrozienok
- Štipka soli
- Kôra z citróna (voliteľné)
Lekvárová plnka:
- 200 g slivkového lekváru
- 1 vrecko škoricového cukru (alebo 1/2 lyžičky mletej škorice)
- Cukor podľa chuti (ak je lekvár málo sladký)
- Voda podľa potreby (ak je lekvár príliš hustý)
Posýpka:
- 20 g hladkej múky
- 30 g práškového cukru
- 20 g zmäknutého masla
Na dokončenie:
- 1 vajce (na potretie koláčikov)
Postup prípravy:
Postup
1. Príprava kvásku:
- V malej miske zmiešajte 300 ml teplého mlieka, 20 g droždia a 1 lyžičku cukru.
- Nechajte kvások postáť na teplom mieste približne 10 minút, kým nezačne peniť.
2. Príprava cesta:
- Do veľkej misy preosejte 250 g hladkej múky a 250 g hrubej múky.
- Pridajte 80 g kryštálového cukru, 1/2 lyžičky soli, kôru z jedného bio citróna a 1 vrecko vanilkového cukru.
- Pridajte 3 žĺtky, pripravený kvások a 80 g roztopeného masla (vychladnutého na izbovú teplotu).
- Všetko spolu dôkladne premiešajte a vymieste hladké cesto. Spočiatku môže byť cesto riedke, ale počas miesenia zhustne. Nepridávajte ďalšiu múku.
- Cesto je dobre vymiesené, keď sa nelepí na varechu alebo ruky.
- Vrch cesta jemne posypte múkou, prikryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 30 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
3. Príprava tvarohovej plnky:
- V miske zmiešajte 350 g tučného tvarohu, 50 g práškového cukru, 1 vrecko vanilkového cukru, 1 lyžičku hrubej múky a štipku soli.
- Pridajte 1 žĺtok a 2 lyžice kyslej smotany (ak používate).
- Dobre premiešajte a pridajte 40 g sušených hrozienok.
- V samostatnej miske vyšľahajte z 1 bielka tuhý sneh a jemne ho vmiešajte do tvarohovej zmesi.
4. Príprava lekvárovej plnky:
- V miske zmiešajte 200 g slivkového lekváru s 1 vreckom škoricového cukru (alebo 1/2 lyžičky mletej škorice).
- Ak je lekvár príliš hustý, pridajte trochu vody. Podľa chuti môžete pridať cukor.
5. Príprava posýpky:
- V malej miske zmiešajte 20 g hladkej múky, 30 g práškového cukru a 20 g zmäknutého masla.
- Prstami rozmrvíte ingrediencie, kým nevznikne drobivá zmes.
- Posýpku vložte do chladničky, aby mierne stuhla.
6. Tvarovanie koláčikov:
- Pracovnú plochu posypte hrubou múkou.
- Vykysnuté cesto vyklopte na pracovnú plochu a vytvarujte bochník.
- Cesto vyvaľkajte na hrúbku približne 1,5 cm.
- Pomocou okrúhlej formičky alebo pohára vykrajujte kolieska s priemerom 7 cm.
- Zvyšné cesto spojte, opäť vyvaľkajte a vykrajujte ďalšie kolieska.
7. Plnenie koláčikov:
- Nechajte kolieska cesta odpočívať približne 10 minút.
- Do stredu každého kolieska urobte jamku pomocou prstov alebo menšieho pohára.
- Tvarohová verzia:
- Naplňte jamky tvarohovou plnkou.
- Okraje cesta spojte nad plnkou a vytvarujte buchtičky.
- Ukladajte buchtičky na plech vystlaný papierom na pečenie, spojom nadol. Nechajte medzi nimi dostatočný priestor.
- Prikryte utierkou a nechajte kysnúť ďalších 10 minút.
- Lekvárová verzia:
- Do každej buchtičky opäť urobte jamku v strede.
- Naplňte jamky lekvárovou plnkou.
8. Dokončenie a pečenie:
- Okraje koláčikov potrite rozšľahaným vajcom, aby mali po upečení peknú farbu.
- Vrch koláčikov posypte pripravenou posýpkou.
- Nechajte koláčiky ešte 5 minút odpočívať.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Pečte koláčiky približne 17 – 20 minút, kým nie sú zlatisté.
- Počas pečenia koláčiky sledujte, aby neprihoreli.
Tipy:
- Práca s cestom: Ak sa cesto lepí, jemne si pomúčte ruky alebo pracovnú plochu. Nepridávajte veľa múky, aby cesto nezostalo tuhé.
- Variácie: Okrem tvarohovej a lekvárovej plnky môžete použiť aj makovú alebo orechovú plnku.
- Posýpka: Posýpku môžete prispôsobiť podľa chuti pridaním mletej škorice alebo nasekaných orechov.
Video recept:
Tak a je to! Moravské koláče sú na svete a verím, že vám budú chutiť rovnako ako nám doma. Pečenie je láska, ktorú dávame do každého koláčika. Prajem vám dobrú chuť a veľa radosti pri pečení!
Súvisiace články:
Jednoduché kysnuté koláče z kyslej smotany podľa receptu zo starej knihy: Sú vynikajúce!
Kulinárske dedičstvo: Kysnuté koláče podľa receptu zo starej knihy z roku 1894
Kysnuté buchty ako od babičky: Sladučké buchty s čučoriedkami a krémovým syrom!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts