Search

Moje deti už inú večeru nechcú: Krémová syrová omáčka za 15 minút

Syrová omáčka na cestoviny
Syrová omáčka na cestoviny

Obsah receptu

Publikované: 18. augusta 2025, 07:32

Toto je u nás doma absolútna záchrana, keď mám málo času a chcem navariť niečo, čo zaručene zmizne z tanierov. Táto krémová syrová omáčka je taká dobrá, že odkedy som ju prvýkrát uvarila, moje deti o inej večeri ani nechcú počuť. A najlepšie na tom je, že je hotová, kým sa uvaria cestoviny.

Tajomstvo spočíva v poctivej zápražke a kombinácii dvoch druhov syra, ktoré vytvoria neskutočne bohatú a lahodnú chuť. Prečo ešte kupujete syr v črievku, keď si túto delikatesu viete pripraviť za pár minút doma?

Ako správne pripraviť krémovú syrovú omáčku?

Základom je pripraviť si z masla a múky hladkú zápražku. Tú zalejete mliekom a uvaríte jemný bešamel. Do horúceho základu potom už len stačí postupne vmiešať nastrúhaný syr a miešať, kým sa úplne nerozpustí.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 650 kcal/porcia
  • Trend: Rýchla večera

Potrebujeme

  • 300 g cestovín (ideálne kolienka, makaróny alebo penne)
  • 40 g masla
  • 40 g hladkej múky
  • 500 ml vlažného mlieka
  • 200 g syra čedar (vcelku)
  • 30 g syra parmezán (vcelku)
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • soľ

Postup prípravy

  1. Najprv dajte variť cestoviny do veľkého hrnca s vriacou osolenou vodou. Varte ich podľa návodu na obale, zvyčajne 9–11 minút.
  2. Kým sa cestoviny varia, pripravte si omáčku. Na hlbšej panvici alebo v hrnci na strednom ohni roztopte maslo.
  3. K maslu prisypte múku a metličkou miešajte asi 1 minútu, kým nevytvoríte hladkú zápražku.
  4. Za stáleho a rýchleho miešania postupne prilievajte vlažné mlieko. Vďaka tomu sa vám neurobia hrudky. Varte 4–5 minút, kým omáčka nezhustne a nie je krásne krémová.
  5. Stiahnite plameň na minimum. Do omáčky postupne pridávajte nastrúhaný čedar a parmezán.
  6. Pomaly miešajte, kým sa oba syry úplne nerozpustia. Trvá to asi 4-5 minút. Omáčku už nevarte.
  7. Scedené, horúce cestoviny ihneď vmiešajte do hotovej syrovej omáčky.
  8. Všetko spolu dobre premiešajte a dochuťte čerstvo mletým čiernym korením. So soľou opatrne, syry sú slané dosť.

Videorecept

Tipy

  1. Použitie vlažného mlieka do horúcej zápražky je najlepší trik, ako sa vyhnúť hrudkám v omáčke.
  2. Syr vždy strúhajte z celého kúska, predstrúhané syry obsahujú škrob, ktorý mení textúru omáčky.
  3. Ak je omáčka príliš hustá, zrieďte ju trochou vody, v ktorej sa varili cestoviny.

Variácie

  • Slaninová verzia: Pred prípravou zápražky si na panvici opečte na kocky nakrájanú slaninu a potom pokračujte podľa receptu.
  • Zeleninová verzia: Spolu s hotovými cestovinami vmiešajte do omáčky aj hrsť spareného špenátu alebo na pare uvarené ružičky brokolice.
  • Syrová obmena: Namiesto čedaru použite údený syr, nivu pre pikantnú chuť alebo mozzarellu pre extra ťahavosť.

Záver

Podávajte okamžite, kým je omáčka krásne krémová a horúca. U nás doma ju zdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a garantujem vám, že taniere zostanú úplne prázdne.

Recept vychádza z verzie od Il Rifugio Perfetto, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty