Toto je u nás doma absolútna záchrana, keď mám málo času a chcem navariť niečo, čo zaručene zmizne z tanierov. Táto krémová syrová omáčka je taká dobrá, že odkedy som ju prvýkrát uvarila, moje deti o inej večeri ani nechcú počuť. A najlepšie na tom je, že je hotová, kým sa uvaria cestoviny.
Tajomstvo spočíva v poctivej zápražke a kombinácii dvoch druhov syra, ktoré vytvoria neskutočne bohatú a lahodnú chuť. Prečo ešte kupujete syr v črievku, keď si túto delikatesu viete pripraviť za pár minút doma?
Ako správne pripraviť krémovú syrovú omáčku?
Základom je pripraviť si z masla a múky hladkú zápražku. Tú zalejete mliekom a uvaríte jemný bešamel. Do horúceho základu potom už len stačí postupne vmiešať nastrúhaný syr a miešať, kým sa úplne nerozpustí.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 650 kcal/porcia
- Trend: Rýchla večera
Potrebujeme
- 300 g cestovín (ideálne kolienka, makaróny alebo penne)
- 40 g masla
- 40 g hladkej múky
- 500 ml vlažného mlieka
- 200 g syra čedar (vcelku)
- 30 g syra parmezán (vcelku)
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
Postup prípravy
- Najprv dajte variť cestoviny do veľkého hrnca s vriacou osolenou vodou. Varte ich podľa návodu na obale, zvyčajne 9–11 minút.
- Kým sa cestoviny varia, pripravte si omáčku. Na hlbšej panvici alebo v hrnci na strednom ohni roztopte maslo.
- K maslu prisypte múku a metličkou miešajte asi 1 minútu, kým nevytvoríte hladkú zápražku.
- Za stáleho a rýchleho miešania postupne prilievajte vlažné mlieko. Vďaka tomu sa vám neurobia hrudky. Varte 4–5 minút, kým omáčka nezhustne a nie je krásne krémová.
- Stiahnite plameň na minimum. Do omáčky postupne pridávajte nastrúhaný čedar a parmezán.
- Pomaly miešajte, kým sa oba syry úplne nerozpustia. Trvá to asi 4-5 minút. Omáčku už nevarte.
- Scedené, horúce cestoviny ihneď vmiešajte do hotovej syrovej omáčky.
- Všetko spolu dobre premiešajte a dochuťte čerstvo mletým čiernym korením. So soľou opatrne, syry sú slané dosť.
Videorecept
Tipy
- Použitie vlažného mlieka do horúcej zápražky je najlepší trik, ako sa vyhnúť hrudkám v omáčke.
- Syr vždy strúhajte z celého kúska, predstrúhané syry obsahujú škrob, ktorý mení textúru omáčky.
- Ak je omáčka príliš hustá, zrieďte ju trochou vody, v ktorej sa varili cestoviny.
Variácie
- Slaninová verzia: Pred prípravou zápražky si na panvici opečte na kocky nakrájanú slaninu a potom pokračujte podľa receptu.
- Zeleninová verzia: Spolu s hotovými cestovinami vmiešajte do omáčky aj hrsť spareného špenátu alebo na pare uvarené ružičky brokolice.
- Syrová obmena: Namiesto čedaru použite údený syr, nivu pre pikantnú chuť alebo mozzarellu pre extra ťahavosť.
Záver
Podávajte okamžite, kým je omáčka krásne krémová a horúca. U nás doma ju zdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a garantujem vám, že taniere zostanú úplne prázdne.
Recept vychádza z verzie od Il Rifugio Perfetto, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.