Práve je štvrtok popoludní a ja už cítim tú víkendovú pohodu. A k nej neodmysliteľne patrí vôňa domáceho pečenia. Tento krehký mrežovník je môj absolútne najobľúbenejší koláč. Recept mám overený rokmi a výsledok je vždy dokonalý – cesto je krehké, maslové a doslova sa rozplýva na jazyku, v kontraste s kyselkavou marmeládou a exotickou vôňou kokosu.
Nebojte sa prípravy krehkého cesta, nie je na tom nič zložité. Kľúčom je použiť naozaj studené maslo a pracovať rýchlo, aby sa príliš nezohrialo od rúk. Ukážem vám presne, ako na to, aby sa vám vždy podarilo a koláč bol ako od babičky.
Ako správne pripraviť krehký mrežovník?
Zo studeného masla, múky a cukru rýchlo vypracujte krehké cesto a nechajte ho odležať v chlade. Väčšou časťou cesta vysteľte formu, potrite ju hustou marmeládou a zo zvyšného cesta vytvorte na vrchu mriežku. Upečte dozlatista a okraje ozdobte kokosom.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút (+ 30 minút chladenie)
- Čas pečenia/varenia: 30 – 35 minút
- Počet porcií: 1 okrúhly koláč (cca 12 porcií)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia
- Trend: Domáce pečenie / Klasický koláč
Potrebujeme
Na krehké cesto
- 300 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 štipka soli
- 150 g studeného masla
- 1 ks vaječný žĺtok
Na plnku a dokončenie
- cca 300 g hustej kyselkavej marmelády (ríbezľová, z lesného ovocia)
- 2 PL strúhaného kokosu
- 1 ks vaječný bielok na potretie mriežky
Postup prípravy
- Najprv si pripravte cesto. Do veľkej misy preosejte múku, pridajte práškový a vanilkový cukor a štipku soli.
- Pridajte na kocky nakrájané studené maslo. Prstami alebo v robote rýchlo spracujte suroviny na drobivú zmes, podobnú mrveničke.
- Nakoniec pridajte žĺtok a všetko rýchlo spojte do hladkého a kompaktného cesta. Dlho ho nemieste, aby sa maslo neroztopilo.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie. Dajte ho aspoň na 30 minút odležať do chladničky.
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Okrúhlu koláčovú formu (priemer cca 26 cm) vysteľte papierom na pečenie alebo ju vyste maslom a vysypte múkou.
- Odležané cesto rozdeľte na dve časti v pomere 2:1. Väčšiu časť cesta na pomúčenej doske vyvaľkajte na kruh, o niečo väčší ako je vaša forma.
- Pomocou valčeka cesto preneste do formy. Utlačte ho na dno aj po okrajoch do výšky asi 2 cm. Dno popichajte vidličkou.
- Na cesto rovnomerne rozotrite hustú marmeládu.
- Zvyšnú tretinu cesta vyvaľkajte. Radielkom alebo nožom z neho nakrájajte tenké pásiky (široké asi 1,5 cm).
- Z pásikov vytvorte na povrchu koláča klasickú mriežku. Pásiky, ktoré prečnievajú, odrežte.
- Mriežku potrite zľahka rozšľahaným bielkom, bude sa pekne lesknúť.
- Pečte v predhriatej rúre približne 30 – 35 minút, kým nie je povrch a okraje krásne zlatohnedé.
- Po upečení nechajte koláč chvíľu vychladnúť. Okraje môžete ešte potrieť trochou zohriatej marmelády a bohato ich posypte strúhaným kokosom.
Videorecept
Tipy
- Kľúčom je studené maslo: Všetky suroviny na cesto, najmä maslo, musia byť naozaj studené. Spracujte ich rýchlo, aby sa maslo neroztopilo teplom rúk. To zaručí, že koláč bude po upečení krásne krehký.
- Cesto nechajte odpočinúť: Nevynechávajte chladenie cesta. Lepok v múke sa uvoľní, cesto bude pevnejšie a bude sa vám s ním oveľa lepšie pracovať pri vaľkaní.
- Marmeládu vyberajte hustú: Použite kvalitnú, hustú marmeládu (ideálne ríbezľovú), ktorá pri pečení nevytečie. Ak je príliš riedka, môžete ju v malom hrnci krátko povariť, aby sa zahustila.
Variácie
- Namiesto marmelády môžete použiť hustú tvarohovú plnku (tvaroh, cukor, žĺtok, Zlatý klas) alebo slivkový lekvár.
- Do cesta môžete pridať lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry alebo štipku mletej škorice pre inú vôňu.
Časté otázky
Prečo je moje cesto po upečení tvrdé, nie krehké? Pravdepodobne ste ho príliš dlho miesili alebo maslo nebolo dostatočne studené. Krehké cesto stačí spracovať len dovtedy, kým sa suroviny nespoja do jednej gule.
Môžem použiť iný tuk ako maslo? Pre pravú chuť a krehkosť je maslo nenahraditeľné. Použitie rastlinných tukov alebo oleja zmení textúru aj chuť koláča a výsledok už nebude “krehký”.
Záver
Výsledkom je voňavý, maslový a krehký koláč, ktorý vyzerá a chutí ako od babičky. Podávajte ho vychladnutý, nakrájaný na trojuholníky ku káve alebo čaju.
Recept vychádza z verzie od Ricette dolce facili, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.