Tento krehký mrežovník je môj absolútne najobľúbenejší koláč. Recept mám overený rokmi a výsledok je vždy dokonalý – cesto je krehké, maslové a doslova sa rozplýva na jazyku, v kontraste s kyselkavou marmeládou a exotickou vôňou kokosu.
300ghustej kyselkavej marmelády(ríbezľová, z lesného ovocia)
2PLstrúhaného kokosu
1ksvaječný bielok na potretie mriežky
Pokyny
1. Najprv si pripravte cesto. Do veľkej misy preosejte múku, pridajte práškový a vanilkový cukor a štipku soli.
2. Pridajte na kocky nakrájané studené maslo. Prstami alebo v robote rýchlo spracujte suroviny na drobivú zmes, podobnú mrveničke.
3. Nakoniec pridajte žĺtok a všetko rýchlo spojte do hladkého a kompaktného cesta. Dlho ho nemieste, aby sa maslo neroztopilo.
4. Cesto zabaľte do potravinovej fólie. Dajte ho aspoň na 30 minút odležať do chladničky.
5. Rúru si predhrejte na 180 °C. Okrúhlu koláčovú formu (priemer cca 26 cm) vysteľte papierom na pečenie alebo ju vyste maslom a vysypte múkou.
6. Odležané cesto rozdeľte na dve časti v pomere 2:1. Väčšiu časť cesta na pomúčenej doske vyvaľkajte na kruh, o niečo väčší ako je vaša forma.
7. Pomocou valčeka cesto preneste do formy. Utlačte ho na dno aj po okrajoch do výšky asi 2 cm. Dno popichajte vidličkou.
8. Na cesto rovnomerne rozotrite hustú marmeládu.
9. Zvyšnú tretinu cesta vyvaľkajte. Radielkom alebo nožom z neho nakrájajte tenké pásiky (široké asi 1,5 cm).
10. Z pásikov vytvorte na povrchu koláča klasickú mriežku. Pásiky, ktoré prečnievajú, odrežte.
11. Mriežku potrite zľahka rozšľahaným bielkom, bude sa pekne lesknúť.
12. Pečte v predhriatej rúre približne 30 – 35 minút, kým nie je povrch a okraje krásne zlatohnedé.
13. Po upečení nechajte koláč chvíľu vychladnúť. Okraje môžete ešte potrieť trochou zohriatej marmelády a bohato ich posypte strúhaným kokosom.
Poznámky
1. Kľúčom je studené maslo: Všetky suroviny na cesto, najmä maslo, musia byť naozaj studené. Spracujte ich rýchlo, aby sa maslo neroztopilo teplom rúk. To zaručí, že koláč bude po upečení krásne krehký.2. Cesto nechajte odpočinúť: Nevynechávajte chladenie cesta v chladničke. Lepok v múke sa uvoľní, cesto bude pevnejšie a bude sa vám s ním oveľa lepšie pracovať pri vaľkaní.3. Marmeládu vyberajte hustú: Použite kvalitnú, hustú marmeládu (ideálne ríbezľovú alebo z lesného ovocia), ktorá pri pečení nevytečie. Ak je príliš riedka, môžete ju v malom hrnci krátko povariť, aby sa zahustila.