Určite to poznáte – tešíte sa na zapečené plnené zemiaky, ale po hodine pečenia zistíte, že sú vnútri stále tvrdé. Bol to aj môj problém, až kým som nevyladil tento osvedčený postup. Dnes sa s vami podelím o recept, vďaka ktorému budú vaše plnené zemiaky vždy dokonale mäkké, plnka šťavnatá a navyše pri tom nevyhodíte ani kúsok zemiaka.
Celé kúzlo spočíva v správnom načasovaní a jednom malom zero-waste triku. Zabudnite na vydlabávanie surových zemiakov. Ukážem vám oveľa jednoduchší a spoľahlivejší spôsob, ktorý zaručí dokonalý výsledok. Je to ideálna večera, keď chcete niečo sýte a pritom nenáročné na prípravu.
Ako urobiť dokonalé plnené zemiaky?
Kľúčom je upiecť zemiaky najprv vcelku, až kým úplne nezmäknú. Potom ich rozpoľte, vydlabte a dužinu primiešajte do plnky. Vďaka tomuto triku nebudú zemiaky nikdy tvrdé a plnka bude krásne krémová a sýta.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas pečenia: cca 1 hod 15 min
- Počet porcií: 6 kusov (pre 3 osoby)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia
- Trend: Zero-waste / Rýchla večera
Potrebujeme
Na zemiaky
- 3 ks veľkých zemiakov (varný typ C)
- 30 ml olivového oleja
- ½ ČL kurkumy
- 1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia
- soľ
Na plnku
- 1 ks kuracích pŕs (cca 250 g)
- 1 ks cibule
- 1 ks mrkvy
- 1 ks červenej papriky
- 1 ks paradajky
- 4 strúčiky cesnaku
- 150 g tvrdého syra (napr. eidam)
- 1 ČL sušeného cesnaku
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- ½ ČL čerstvo mletého čierneho korenia
- ½ ČL soli
- 2 PL slnečnicového oleja
Postup prípravy
Príprava zemiakov (správny postup)
- Rúru si predhrejte na 200 °C. Zemiaky dôkladne umyte, osušte a popichajte vidličkou z každej strany.
- Potrite ich olivovým olejom, osoľte a dajte piecť na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte približne 1 hodinu, kým nebudú úplne mäkké.
- Kým sa zemiaky pečú, pripravte si plnku. Všetku zeleninu si očistite a nakrájajte: cibuľu nadrobno, papriku a paradajku na malé kocky, mrkvu nastrúhajte. Mäso nakrájajte na malé kúsky.
Príprava plnky
- Na panvici rozohrejte slnečnicový olej. Pridajte cibuľu a restujte ju dosklovita.
- Pridajte kuracie mäso a opekajte, kým sa nezatiahne a nezačne chytať farbu.
- Ochuťte soľou, korením, sušeným cesnakom a sladkou paprikou. Pridajte aj prelisovaný čerstvý cesnak a krátko všetko spolu orestujte.
- Do panvice pridajte nastrúhanú mrkvu, papriku a paradajku. Za občasného miešania duste asi 5–10 minút, kým zelenina nezmäkne.
Plnenie a finálne zapekanie
- Upečené, mäkké zemiaky vyberte z rúry. Teplotu znížte na 180 °C.
- Zemiaky pozdĺžne rozpoľte a lyžičkou opatrne vydlabte vnútro tak, aby vám zostala asi 1 cm hrubá šupka.
- A teraz ten skvelý zero-waste trik: vydlabanú zemiakovú dužinu v mise zmiešajte s pripravenou mäsovo-zeleninovou zmesou.
- Vydlabané zemiakové „lodičky“ položte na plech. Potrite ich zvnútra zmesou oleja, kurkumy a korenia.
- Na dno každej lodičky dajte trochu strúhaného syra. Na syr navrstvite plnku a vrch posypte zvyšným syrom.
- Vložte späť do rúry a pečte ďalších 15 minút, kým sa syr na vrchu krásne neroztopí a nezozlátne.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Pečte zemiaky vcelku: Naozaj sa nesnažte proces urýchliť pečením surových vydlabaných zemiakov. Predpečením vcelku zaručíte, že budú mäkké ako maslo a vyhnete sa najčastejšej chybe pri tomto recepte.
- Výber zemiakov: Na plnenie sú najlepšie veľké, múčnaté zemiaky (varný typ C). Po upečení majú suchšiu a kyprejšiu dužinu, ktorá sa krásne spojí s plnkou.
Jednoduché variácie
- Namiesto kuracieho mäsa môžete do plnky použiť mleté hovädzie mäso, ktoré orestujete spolu s cibuľou, alebo na kocky nakrájanú klobásu.
- Pre vegetariánsku verziu mäso vynechajte a do plnky pridajte navyše strukoviny (napr. červenú fazuľu z konzervy) alebo kukuricu.
Záver
Výsledkom je dokonalá večera alebo obed, kde každý kus je kompletným jedlom sám o sebe. Podávajte teplé, len tak, alebo s kopčekom kyslej smotany či jednoduchým zeleninovým šalátom.
Recept vychádza z verzie od VeeP Homerecipes, upravený a osobne otestovaný redakciou Varíme s Láskou.