Search

Môj osvedčený recept na najlepšie plnené zemiaky: Sú šťavnaté, sýte a nikdy nie tvrdé

Plnené zemiaky
Plnené zemiaky

Obsah receptu

Publikované: 8. septembra 2025, 05:00

Určite to poznáte – tešíte sa na zapečené plnené zemiaky, ale po hodine pečenia zistíte, že sú vnútri stále tvrdé. Bol to aj môj problém, až kým som nevyladil tento osvedčený postup. Dnes sa s vami podelím o recept, vďaka ktorému budú vaše plnené zemiaky vždy dokonale mäkké, plnka šťavnatá a navyše pri tom nevyhodíte ani kúsok zemiaka.

Celé kúzlo spočíva v správnom načasovaní a jednom malom zero-waste triku. Zabudnite na vydlabávanie surových zemiakov. Ukážem vám oveľa jednoduchší a spoľahlivejší spôsob, ktorý zaručí dokonalý výsledok. Je to ideálna večera, keď chcete niečo sýte a pritom nenáročné na prípravu.

Ako urobiť dokonalé plnené zemiaky?

Kľúčom je upiecť zemiaky najprv vcelku, až kým úplne nezmäknú. Potom ich rozpoľte, vydlabte a dužinu primiešajte do plnky. Vďaka tomuto triku nebudú zemiaky nikdy tvrdé a plnka bude krásne krémová a sýta.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas pečenia: cca 1 hod 15 min
  • Počet porcií: 6 kusov (pre 3 osoby)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia
  • Trend: Zero-waste / Rýchla večera

Potrebujeme

Na zemiaky

  • 3 ks veľkých zemiakov (varný typ C)
  • 30 ml olivového oleja
  • ½ ČL kurkumy
  • 1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia
  • soľ

Na plnku

  • 1 ks kuracích pŕs (cca 250 g)
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkvy
  • 1 ks červenej papriky
  • 1 ks paradajky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 150 g tvrdého syra (napr. eidam)
  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • ½ ČL čerstvo mletého čierneho korenia
  • ½ ČL soli
  • 2 PL slnečnicového oleja

Postup prípravy

Príprava zemiakov (správny postup)

  1. Rúru si predhrejte na 200 °C. Zemiaky dôkladne umyte, osušte a popichajte vidličkou z každej strany.
  2. Potrite ich olivovým olejom, osoľte a dajte piecť na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte približne 1 hodinu, kým nebudú úplne mäkké.
  3. Kým sa zemiaky pečú, pripravte si plnku. Všetku zeleninu si očistite a nakrájajte: cibuľu nadrobno, papriku a paradajku na malé kocky, mrkvu nastrúhajte. Mäso nakrájajte na malé kúsky.

Príprava plnky

  1. Na panvici rozohrejte slnečnicový olej. Pridajte cibuľu a restujte ju dosklovita.
  2. Pridajte kuracie mäso a opekajte, kým sa nezatiahne a nezačne chytať farbu.
  3. Ochuťte soľou, korením, sušeným cesnakom a sladkou paprikou. Pridajte aj prelisovaný čerstvý cesnak a krátko všetko spolu orestujte.
  4. Do panvice pridajte nastrúhanú mrkvu, papriku a paradajku. Za občasného miešania duste asi 5–10 minút, kým zelenina nezmäkne.

Plnenie a finálne zapekanie

  1. Upečené, mäkké zemiaky vyberte z rúry. Teplotu znížte na 180 °C.
  2. Zemiaky pozdĺžne rozpoľte a lyžičkou opatrne vydlabte vnútro tak, aby vám zostala asi 1 cm hrubá šupka.
  3. A teraz ten skvelý zero-waste trik: vydlabanú zemiakovú dužinu v mise zmiešajte s pripravenou mäsovo-zeleninovou zmesou.
  4. Vydlabané zemiakové „lodičky“ položte na plech. Potrite ich zvnútra zmesou oleja, kurkumy a korenia.
  5. Na dno každej lodičky dajte trochu strúhaného syra. Na syr navrstvite plnku a vrch posypte zvyšným syrom.
  6. Vložte späť do rúry a pečte ďalších 15 minút, kým sa syr na vrchu krásne neroztopí a nezozlátne.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Pečte zemiaky vcelku: Naozaj sa nesnažte proces urýchliť pečením surových vydlabaných zemiakov. Predpečením vcelku zaručíte, že budú mäkké ako maslo a vyhnete sa najčastejšej chybe pri tomto recepte.
  2. Výber zemiakov: Na plnenie sú najlepšie veľké, múčnaté zemiaky (varný typ C). Po upečení majú suchšiu a kyprejšiu dužinu, ktorá sa krásne spojí s plnkou.

Jednoduché variácie

  • Namiesto kuracieho mäsa môžete do plnky použiť mleté hovädzie mäso, ktoré orestujete spolu s cibuľou, alebo na kocky nakrájanú klobásu.
  • Pre vegetariánsku verziu mäso vynechajte a do plnky pridajte navyše strukoviny (napr. červenú fazuľu z konzervy) alebo kukuricu.

Záver

Výsledkom je dokonalá večera alebo obed, kde každý kus je kompletným jedlom sám o sebe. Podávajte teplé, len tak, alebo s kopčekom kyslej smotany či jednoduchým zeleninovým šalátom.

Recept vychádza z verzie od VeeP Homerecipes, upravený a osobne otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty