Môj obľúbený jablkovo-mrkvový: Koláč, ktorý vám dodá energiu!

Môj obľúbený jablkovo-mrkvový
Môj obľúbený jablkovo-mrkvový

Obsah receptu

Hľadáte recept na chutný a zdravý koláč, ktorý vám dodá energiu na celý deň? Vyskúšajte môj obľúbený jablkovo-mrkvový koláč! Táto kombinácia sladkej mrkvy, šťavnatých jabĺk a jemnej ricotty je jednoducho neodolateľná. Vďaka dostupným ingredienciám a rýchlej príprave si ho môžete pripraviť aj vy doma!

Doprajte si zdravé a chutné maškrtenie s mojím obľúbeným jablkovo-mrkvovým koláčom! Táto lahodná pochúťka je plná vitamínov a vlákniny a je ideálna ako desiata pre deti aj dospelých. Vďaka použitiu domácej ricotty je koláč ešte jemnejší a o čosi chutnejší.

Môj obľúbený jablkovo-mrkvový

Ingrediencie:

  • 1,5 l polotučného mlieka
  • 5 polievkových lyžíc citrónovej šťavy
  • 1/3 čajovej lyžičky soli
  • 300 g mrkvy
  • 300 g jablka
  • 70 g ovsenej múky
  • 70 g arašidov ( mletých )
  • 50 g datlí alebo hrozienok
  • 3 veľké vajcia
  • 350g ricotty
  • 150g bieleho jogurt
  • Sladidlo podľa výberu

Postup prípravy:

  1. V prvom kroku si môžete pripraviť domácu ricottu. Domácu ricottu si pripravíte tak, že si mlieko so soľou zohrejte v hrnci. Pridáte k mlieku citrónovú šťavu a keď sa začne oddeľovať srvátka, tak odstavte mlieko z ohňa a nechajte 30 minút vychladnúť pod pokrievkou. Mliečnu zmes preceďte cez gázu, aby sa oddelila srvátka od zvyšku. Nechajte približne 10 minút stekať a potom následne zmes z gázy dajte do misky a nechajte v chladničke odpočívať aspoň cez noc.
  2. Do misky si nastrúhajte mrkvu na jemno a jablká na hrubo. Zmes preceďte, ak je v nej príliš veľa šťavy. Pridajte vajcia a dobre premiešajte. Pridajte ovsenú múku a mleté arašidy a následne pridajte nasekané ďatle alebo hrozienka a všetko dobre zamiešajte.
  3. Cesto rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri 200°C, približne 20-25 minút.
  4. Ricottu zmiešajte s jogurtom a sladidlom, a rozmixujte ponorným mixérom do hladka.
  5. Upečený koláč rozdeľte na štyri rovnomerné časti a každú z nich potrite krémom, a nakoniec celý koláč obaľte zvyšným krémom ( ak vám zostal ).

Tipy:

  • Pre ešte sladšiu chuť môžete do koláča pridať lyžicu medu alebo javorového sirupu.
  • Namiesto domácej ricotty môžete použiť aj klasickú, kupovanú.
  • Koláč môžete ozdobiť aj čerstvým ovocím, orechmi alebo kokosom.
  • Jablkovo-mrkvový koláč môžete pripraviť aj vo vegánskej verzii pomocou vegánskej ricotty.

Môj obľúbený jablkovo-mrkvovýVideo recept:

Môj obľúbený jablkovo-mrkvový koláč je zdravý a chutný dezert, ktorý si zamiluje celá rodina. Vďaka dostupným ingredienciám a rýchlej príprave si ho môžete pripraviť aj bez veľkých kulinárskych znalostí. Vyskúšajte ho a presvedčte sa sami!

Súvisiace články:

Fantastický jahodový koláč s pudingom: Je neskutočne lahodný a pritom úplne jednoduchý!

Zdravý mrkvový koláč s tvarohom bez múky a cukru: Jednoduchý a chutný!

Najlepší vláčny mrkvový koláč s tvarohovým krémom, po ktorom nepriberiete!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Domáca kuchyňa

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty