Search

Máte doma 1 bielok a maslo? Za 20 minút vyčarujete vianočné stromčeky, za ktorými sa všetci idú zblázniť

maslové stromčeky
maslové stromčeky

Obsah receptu

Publikované: 19. novembra 2025, 07:39

Zabudnite na hodiny v kuchyni. Tieto maslové stromčeky sú dôkazom, že tie najlepšie vianočné recepty vznikajú z “ničoho”. Sú krehké, rozplývajú sa na jazyku a vyzerajú, akoby ste ich kúpili v luxusnej cukrárni.

Zostal vám pri pečení jeden bielok a neviete čo s ním? Toto je odpoveď. Žiadne vaľkanie, žiadne formičky, žiadny stres. Tento recept na maslové stromčeky je záchrana pre každého, kto chce na Vianoce ohúriť, ale má málo času.

SMART BOX: Čo musíte vedieť

  • Čo to je: Jemné striekané pečivo (tzv. Spritz cookies).
  • Tajný trik: Aby držali tvar, musia ísť pred pečením do chladu.
  • Cena/Čas: “Za babku” (zvyškové suroviny) / Príprava len 20 minút.

Základné info:

  • Čas prípravy: 20 minút (+ 30 min chladenie)
  • Čas pečenia: 12 – 15 minút
  • Počet porcií: cca 20 – 25 ks
  • Náročnosť: Ľahká (nutné cukrárske vrecko)
  • Kalórie: Vyššie (poctivé maslové)

Potrebujeme

  • 113 g masla (zmäknutého, izbovej teploty)
  • 65 g práškového cukru
  • 1/2 ČL vanilkového extraktu
  • 1 bielok (izbovej teploty)
  • 150 g hladkej múky
  • Štipka soli
  • Zelené gélové farbivo (stačí 1-2 kvapky)
  • 1/2 ČL kakaa
  • Cukrárske zdobenie (farebné guličky)

Postup prípravy

  1. Do misy dajte zmäknuté maslo, práškový cukor a vanilku. Vymiešajte stierkou do krémovej konzistencie. (Mixér netreba, ale maslo musí byť mäkké!).
  2. Pridajte bielok a znova dobre premiešajte. Ak zmes vyzerá “zrazená” alebo hrudkovitá, nepanikárte – múka to spojí do hladka.
  3. Postupne prisypte preosiatu múku so štipkou soli. Jemne miešajte, kým nevznikne husté, tvárne cesto, ktoré drží tvar.
  4. Farbenie: Cesto zafarbite zeleným farbivom (pridávajte po kvapkách). Odoberte malý kúsok (cca 2 PL), pridajte doň kakao a vymiešajte na hnedo (na kmene).
  5. Pripravte si vrecká. Na zelené cesto použite špičku 1M (veľká hviezda), na hnedé menšiu hviezdičku.
  6. Na plech s papierom na pečenie nastriekajte najprv malý hnedý kmeň. Potom zeleným cestom vytvarujte stromček (cik-cak pohybom odspodu nahor).
  7. Posypte farebnými guličkami. Pozor, teraz to najdôležitejšie: Plech vložte na 30 minút do chladničky. Ak tento krok vynecháte, stromčeky sa v rúre rozlejú!
  8. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 12 až 15 minút. Sledujte spodky, majú byť jemne zlatisté.
  9. Nechajte úplne vychladnúť na plechu. Za horúca sú krehké ako pavučinka.

Videorecept

Tipy na záver

Všetky suroviny (hlavne maslo a bielok) musia mať rovnakú izbovú teplotu. Len tak sa spoja do emulzie, ktorá sa ľahko strieka a po upečení je krehká.

Ak nemáte špeciálnu špičku 1M, pokojne použite klasickú “rezanú” špičku na venčeky. Stromčeky budú vyzerať trochu inak, ale chutiť budú stále božsky.

Variácie

Kakaové stromčeky: Ak nechcete používať farbivo, nahraďte 20 g múky kakaom. Budete mať krásne hnedé, čokoládové stromčeky.

Svieža verzia: Do cesta pridajte nastrúhanú citrónovú kôru. Maslová chuť v kombinácii s citrónom je neskutočná!

Časté otázky (FAQ)

Prečo sa mi stromčeky v rúre “rozliali”? Cesto bolo príliš teplé. Maslo v ceste musí pred pečením stuhnúť. Nabudúce ich nechajte v chladničke aspoň 30 minút (alebo 10 minút v mrazničke).

Ako dlho vydržia čerstvé? V uzatvorenej dóze na chladnom mieste vydržia krehké a jemné aj 2 týždne. (Ak ich rodina nezje hneď v prvý deň).


Dobrú chuť k vášmu novému obľúbenému vianočnému pečivu!

Recept od Easy Desserts by Juli pre vás upravila a otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Ak vám chutili tieto maslové stromčeky, určite vyskúšajte aj naše ďalšie recepty:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty