Zabudnite na hodiny v kuchyni. Tieto maslové stromčeky sú dôkazom, že tie najlepšie vianočné recepty vznikajú z “ničoho”. Sú krehké, rozplývajú sa na jazyku a vyzerajú, akoby ste ich kúpili v luxusnej cukrárni.
Zostal vám pri pečení jeden bielok a neviete čo s ním? Toto je odpoveď. Žiadne vaľkanie, žiadne formičky, žiadny stres. Tento recept na maslové stromčeky je záchrana pre každého, kto chce na Vianoce ohúriť, ale má málo času.
SMART BOX: Čo musíte vedieť
- Čo to je: Jemné striekané pečivo (tzv. Spritz cookies).
- Tajný trik: Aby držali tvar, musia ísť pred pečením do chladu.
- Cena/Čas: “Za babku” (zvyškové suroviny) / Príprava len 20 minút.
Základné info:
- Čas prípravy: 20 minút (+ 30 min chladenie)
- Čas pečenia: 12 – 15 minút
- Počet porcií: cca 20 – 25 ks
- Náročnosť: Ľahká (nutné cukrárske vrecko)
- Kalórie: Vyššie (poctivé maslové)
Potrebujeme
- 113 g masla (zmäknutého, izbovej teploty)
- 65 g práškového cukru
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 1 bielok (izbovej teploty)
- 150 g hladkej múky
- Štipka soli
- Zelené gélové farbivo (stačí 1-2 kvapky)
- 1/2 ČL kakaa
- Cukrárske zdobenie (farebné guličky)
Postup prípravy
- Do misy dajte zmäknuté maslo, práškový cukor a vanilku. Vymiešajte stierkou do krémovej konzistencie. (Mixér netreba, ale maslo musí byť mäkké!).
- Pridajte bielok a znova dobre premiešajte. Ak zmes vyzerá “zrazená” alebo hrudkovitá, nepanikárte – múka to spojí do hladka.
- Postupne prisypte preosiatu múku so štipkou soli. Jemne miešajte, kým nevznikne husté, tvárne cesto, ktoré drží tvar.
- Farbenie: Cesto zafarbite zeleným farbivom (pridávajte po kvapkách). Odoberte malý kúsok (cca 2 PL), pridajte doň kakao a vymiešajte na hnedo (na kmene).
- Pripravte si vrecká. Na zelené cesto použite špičku 1M (veľká hviezda), na hnedé menšiu hviezdičku.
- Na plech s papierom na pečenie nastriekajte najprv malý hnedý kmeň. Potom zeleným cestom vytvarujte stromček (cik-cak pohybom odspodu nahor).
- Posypte farebnými guličkami. Pozor, teraz to najdôležitejšie: Plech vložte na 30 minút do chladničky. Ak tento krok vynecháte, stromčeky sa v rúre rozlejú!
- Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 12 až 15 minút. Sledujte spodky, majú byť jemne zlatisté.
- Nechajte úplne vychladnúť na plechu. Za horúca sú krehké ako pavučinka.
Videorecept
Tipy na záver
Všetky suroviny (hlavne maslo a bielok) musia mať rovnakú izbovú teplotu. Len tak sa spoja do emulzie, ktorá sa ľahko strieka a po upečení je krehká.
Ak nemáte špeciálnu špičku 1M, pokojne použite klasickú “rezanú” špičku na venčeky. Stromčeky budú vyzerať trochu inak, ale chutiť budú stále božsky.
Variácie
Kakaové stromčeky: Ak nechcete používať farbivo, nahraďte 20 g múky kakaom. Budete mať krásne hnedé, čokoládové stromčeky.
Svieža verzia: Do cesta pridajte nastrúhanú citrónovú kôru. Maslová chuť v kombinácii s citrónom je neskutočná!
Časté otázky (FAQ)
Prečo sa mi stromčeky v rúre “rozliali”? Cesto bolo príliš teplé. Maslo v ceste musí pred pečením stuhnúť. Nabudúce ich nechajte v chladničke aspoň 30 minút (alebo 10 minút v mrazničke).
Ako dlho vydržia čerstvé? V uzatvorenej dóze na chladnom mieste vydržia krehké a jemné aj 2 týždne. (Ak ich rodina nezje hneď v prvý deň).
Dobrú chuť k vášmu novému obľúbenému vianočnému pečivu!
Recept od Easy Desserts by Juli pre vás upravila a otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Ak vám chutili tieto maslové stromčeky, určite vyskúšajte aj naše ďalšie recepty:
- Vianočná želé torta v tvare vianočného stromčeka: Skúste si ju pripraviť na Vianoce!
- Krásne nepečené vianočné stromčeky – Sú naozaj jednoduché a rýchle!
- Buchty s čokoládou recept – nadýchané pečivo ako od babičky, hotové raz-dva
- Tieto orechové mini záviny robím každý víkend: Sú neskutočne vláčne a cesto je hotové bez čakania
- Najjemnejšie vianočné točené venčeky: Tento recept mi závidia všetky susedy – Lacné a vyzerajú luxusne
