Máte doma 1 bielok a maslo? Maslové vianočné stromčeky
Zabudnite na hodiny v kuchyni. Tieto maslové stromčeky sú dôkazom, že tie najlepšie vianočné recepty vznikajú z "ničoho". Sú krehké, rozplývajú sa na jazyku a vyzerajú, akoby ste ich kúpili v luxusnej cukrárni.
1. Do misy dajte zmäknuté maslo, práškový cukor a vanilku. Vymiešajte stierkou do krémovej konzistencie. (Mixér netreba, ale maslo musí byť mäkké!).
2. Pridajte bielok a znova dobre premiešajte. Ak zmes vyzerá "zrazená" alebo hrudkovitá, nepanikárte – múka to spojí do hladka.
3. Postupne prisypte preosiatu múku so štipkou soli. Jemne miešajte, kým nevznikne husté, tvárne cesto, ktoré drží tvar.
4. Farbenie: Cesto zafarbite zeleným farbivom (pridávajte po kvapkách). Odoberte malý kúsok (cca 2 PL), pridajte doň kakao a vymiešajte na hnedo (na kmene).
5. Pripravte si vrecká. Na zelené cesto použite špičku 1M (veľká hviezda), na hnedé menšiu hviezdičku.
6. Na plech s papierom na pečenie nastriekajte najprv malý hnedý kmeň. Potom zeleným cestom vytvarujte stromček (cik-cak pohybom odspodu nahor).
7. Posypte farebnými guličkami. Pozor, teraz to najdôležitejšie: Plech vložte na 30 minút do chladničky. Ak tento krok vynecháte, stromčeky sa v rúre rozlejú!
8. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 12 až 15 minút. Sledujte spodky, majú byť jemne zlatisté.
9. Nechajte úplne vychladnúť na plechu. Za horúca sú krehké ako pavučinka.
Poznámky
1. Všetky suroviny (hlavne maslo a bielok) musia mať rovnakú izbovú teplotu. Len tak sa spoja do emulzie, ktorá sa ľahko strieka a po upečení je krehká.2. Ak nemáte špeciálnu špičku 1M, pokojne použite klasickú "rezanú" špičku na venčeky. Stromčeky budú vyzerať trochu inak, ale chutiť budú stále božsky.3. Kakaové stromčeky: Ak nechcete používať farbivo, nahraďte 20 g múky kakaom. Budete mať krásne hnedé, čokoládové stromčeky.4. Svieža verzia: Do cesta pridajte nastrúhanú citrónovú kôru. Maslová chuť v kombinácii s citrónom je neskutočná!