Zabudnite na klasické rizoto alebo bolonské špagety. Ak máte doma mleté mäso a hľadáte recept, ktorý je rýchly, nenáročný a chuťovo absolútne návykový, práve ste ho našli! Táto pikantná mäsová zmes je presne tým jedlom, ktoré vás zachráni počas uponáhľaného týždňa, no zároveň zažiari aj ako víkendový obed. Je to explózia chutí v jednej jedinej panvici – šťavnaté mleté mäso, sladkastá zelenina a bohatá, hustá omáčka, ktorej tajomstvo spočíva v geniálnej kombinácii troch bežne dostupných omáčok. Podávaná s chrumkavými, do zlatista upečenými zemiakmi, vytvára dokonalé komfortné jedlo, po ktorom sa len tak zapráši.
Žiadne zložité postupy, žiadne zdĺhavé varenie. Kúzlo tohto receptu je v jeho jednoduchosti a v dokonalej harmónii chutí, kde každá ingrediencia má svoje miesto. Poďte sa so mnou presvedčiť, že príprava famóznej večere nikdy nebola jednoduchšia a chutnejšia.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas varenia a pečenia: cca 30 minút
- Počet porcií/kusov: 3-4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na pikantnú mäsovú zmes:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 ks väčšej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ks červenej kápie
- 1 ks paradajky
- 2 ks menších nakladaných uhoriek
- 1 ks jarnej cibuľky (zelená časť na ozdobu)
- 1 ks hovädzieho bujónu (kocka)
- 200 ml horúcej vody
- 4 PL sladkej chilli omáčky
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 PL worcestrovej omáčky
- 1 PL plnotučnej horčice
- 1 ČL sladkej alebo pálivej mletej papriky
- 1 ČL sušeného tymiánu
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Olej na restovanie
Na pečené zemiaky:
- 800 g zemiakov (varný typ A/B)
- 2-3 PL rastlinného oleja
- 1/2 ČL soli
- 1 ČL celej rasce
Postup prípravy
Príprava zemiakov a zmesi:
- Rúru si predhrejeme na 200 °C. Zemiaky dôkladne umyjeme (prípadne ošúpeme) a nakrájame na mesiačiky. V miske ich zmiešame s olejom, soľou a rascou. Rozložíme ich v jednej vrstve na plech vyložený papierom na pečenie a dáme piecť na 25-30 minút dozlatista.
- Kým sa pečú zemiaky, pripravíme si mäsovú zmes. Všetku zeleninu si nakrájame nadrobno: cibuľu, kapiu, paradajku aj uhorky. Cesnak nasekáme najemno.
- Vo väčšej, hlbšej panvici alebo hrnci rozpálime trochu oleja. Pridáme mleté mäso a za občasného miešania ho opekáme, kým sa nezatiahne a nezačne chytať farbu. Vareškou ho rozbíjame na menšie kúsky.
Varenie a dokončenie:
- K mäsu pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme ďalšie 2-3 minúty, kým cibuľa nesmäkne. Následne pridáme aj ostatnú nakrájanú zeleninu (kapiu, paradajku, uhorky) a krátko premiešame.
- V 200 ml horúcej vody si rozpustíme kocku bujónu.
- Do panvice k mäsu a zelenine pridáme všetky tri “tajné” omáčky – sladkú chilli, sójovú a worcestrovú. Pridáme aj horčicu, mletú papriku a tymián.
- Všetko zalejeme pripraveným vývarom z bujónu, dobre premiešame a privedieme k varu.
- Panvicu prikryjeme, stiahneme plameň a zmes necháme na miernom ohni dusiť približne 15-20 minút, aby sa všetky chute krásne prepojili a omáčka mierne zhustla.
- Na záver ochutnáme a až teraz podľa potreby dochutíme soľou (pozor, bujón aj sójová omáčka sú slané) a čerstvo mletým čiernym korením.
- Hotovú pikantnú mäsovú zmes podávame s horúcimi pečenými zemiakmi, posypanú nadrobno nasekanou jarnou cibuľkou.
Videorecept
Tipy
- Nebojte sa pridať do zmesi aj inú zeleninu, ktorú máte práve po ruke. Skvele sa hodí kukurica z konzervy, červená fazuľa alebo na malé kocky nakrájaná cuketa.
- Pre ešte bohatšiu a krémovejšiu chuť môžete na záver do hotovej zmesi vmiešať lyžicu kyslej smotany alebo nastrúhať trochu syra čedar.
- Ak máte radi naozaj pikantné jedlá, pridajte spolu so zeleninou aj jednu nadrobno nasekanú chilli papričku. Stupeň pálivosti si tak môžete regulovať podľa seba.
- Táto mäsová zmes je fantastická nielen so zemiakmi. Skúste ju podávať s ryžou, cestovinami, kuskusom alebo ako náplň do tortilly či na hrianky.
Verím, že tento recept na rýchlu a chutnú mäsovú “bombu” sa stane vaším novým obľúbeným jedlom na všedné dni. Je to jednoduchý spôsob, ako z pár surovín vykúzliť niečo naozaj špeciálne. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od SUPER KELINCHAK, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.