Zabudnite na klasické rizoto alebo bolonské špagety. Ak máte doma mleté mäso a hľadáte recept, ktorý je rýchly, nenáročný a chuťovo absolútne návykový, práve ste ho našli! Táto pikantná mäsová zmes je presne tým jedlom, ktoré vás zachráni počas uponáhľaného týždňa, no zároveň zažiari aj ako víkendový obed. Je to explózia chutí v jednej jedinej panvici – šťavnaté mleté mäso, sladkastá zelenina a bohatá, hustá omáčka, ktorej tajomstvo spočíva v geniálnej kombinácii troch bežne dostupných omáčok. Podávaná s chrumkavými, do zlatista upečenými zemiakmi, vytvára dokonalé komfortné jedlo, po ktorom sa len tak zapráši.
1. Rúru si predhrejeme na 200 °C. Zemiaky dôkladne umyjeme (prípadne ošúpeme) a nakrájame na mesiačiky. V miske ich zmiešame s olejom, soľou a rascou. Rozložíme ich v jednej vrstve na plech vyložený papierom na pečenie a dáme piecť na 25-30 minút dozlatista.
2. Kým sa pečú zemiaky, pripravíme si mäsovú zmes. Všetku zeleninu si nakrájame nadrobno: cibuľu, kapiu, paradajku aj uhorky. Cesnak nasekáme najemno.
3. Vo väčšej, hlbokej panvici alebo hrnci rozpálime trochu oleja. Pridáme mleté mäso a za občasného miešania ho opekáme, kým sa nezatiahne a nezačne chytať farbu. Vareškou ho rozbíjame na menšie kúsky.
Varenie a dokončenie:
4. K mäsu pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme ďalšie 2-3 minúty, kým cibuľa nesmäkne. Následne pridáme aj ostatnú nakrájanú zeleninu (kapiu, paradajku, uhorky) a krátko premiešame.
5. V 200 ml horúcej vody si rozpustíme kocku bujónu.
6. Do panvice k mäsu a zelenine pridáme všetky tri "tajné" omáčky – sladkú chilli, sójovú a worcestrovú. Pridáme aj horčicu, mletú papriku a tymián.
7. Všetko zalejeme pripraveným vývarom z bujónu, dobre premiešame a privedieme k varu.
8. Panvicu prikryjeme, stiahneme plameň a zmes necháme na miernom ohni dusiť približne 15-20 minút, aby sa všetky chute krásne prepojili a omáčka mierne zhustla.
9. Na záver ochutnáme a až teraz podľa potreby dochutíme soľou (pozor, bujón aj sójová omáčka sú slané) a čerstvo mletým čiernym korením.
1. Nebojte sa pridať do zmesi aj inú zeleninu, ktorú máte práve po ruke. Skvele sa hodí kukurica z konzervy, červená fazuľa alebo na malé kocky nakrájaná cuketa.2. Pre ešte bohatšiu a krémovejšiu chuť môžete na záver do hotovej zmesi vmiešať lyžicu kyslej smotany alebo nastrúhať trochu syra čedar.3. Ak máte radi naozaj pikantné jedlá, pridajte spolu so zeleninou aj jednu nadrobno nasekanú chilli papričku. Stupeň pálivosti si tak môžete regulovať podľa seba.4. Táto mäsová zmes je fantastická nielen so zemiakmi. Skúste ju podávať s ryžou, cestovinami, kuskusom alebo ako náplň do tortilly či na hrianky.