Search

Lístkové cesto už nekupujem: Príprava za 10 minút a máte zásobu na celé Vianoce

Domáce lístkové cesto
Domáce lístkové cesto

Obsah receptu

Publikované: 6. novembra 2025, 10:22

Toto rýchle domáce lístkové cesto je ideálne pre vianočné pečenie. Aktívna príprava trvá naozaj len 10 minút. Trik spočíva v strúhaní mrazeného masla, nie v prekladaní. Získate tak skvelé domáce lístkové cesto na slané aj sladké pečivo.

Kľúčom je aj lyžička octu, ktorá zaručí krehkosť. Cesto stačí zamraziť a počas sviatkov ho máte kedykoľvek po ruke. Vyskúšate ho?

Ako urobiť rýchle domáce lístkové cesto?

Nastrúhajte mrazené maslo do múky. Pridajte studenú vodu s octom a soľou. Cesto len rýchlo spojte, nerozpracujte ho. Pred pečením nechajte stuhnúť 2 hodiny v chladničke.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas chladenia: min. 2 hodiny
  • Počet porcií: cca 900 g cesta (2 bochníky)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 390 kcal/100 g
  • Trend: Úspora času

Potrebujeme

  • 650 g hladkej múky (preosiatej)
  • 360 g masla (tuhého, ideálne mrazeného)
  • 220 ml veľmi studenej vody
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL octu (klasický 8% alebo 9%)

Postup prípravy

  1. Najprv si v pohári zmiešajte veľmi studenú vodu, soľ a ocot. Miešajte, kým sa soľ úplne nerozpustí. Dajte bokom (ideálne ešte do chladničky).
  2. Do veľkej misy preosejte hladkú múku.
  3. Pripravte si hrubé strúhadlo. Tuhé (mrazené) maslo postupne strúhajte priamo do múky.
  4. Počas strúhania maslo priebežne obaľujte v múke. Vznikne vám zmes podobná hrubej krupici alebo “mrveničke”.
  5. Rukami rýchlo premiešajte, aby sa maslo obalilo. Snažte sa maslo príliš nezahrievať.
  6. V strede urobte jamku a nalejte do nej pripravenú studenú octovú vodu.
  7. Rýchlo spracujte cesto. Stačí ho len spojiť, kým sa suroviny prepoja. Dôležité: Cesto sa nesmie dlho miesiť! Musia v ňom zostať kúsky masla.
  8. Cesto rozdeľte na dva rovnaké bochníky. Každý zabaľte do potravinárskej fólie.
  9. Vložte do chladničky stuhnúť minimálne na 2 hodiny (ideálne cez noc).

Videorecept

Tipy na záver

  1. Prečo ocot? Ocot pomáha “rozbiť” lepok v múke. Vďaka nemu bude cesto po upečení oveľa krehkejšie a bude sa pekne lístkovať.
  2. Nemiesiť: Toto cesto sa nespracúva ako kysnuté. Dlhé miesenie by spojilo maslo s múkou a výsledok by nebol lístkový, ale skôr krehký (linecký).

Jednoduché variácie

  • Lacnejšia verzia: Namiesto masla môžete použiť kvalitný stužený tuk (margarín) určený na pečenie, ktorý je tiež mrazený.
  • Špaldová verzia: Polovicu hladkej múky nahraďte celozrnnou špaldovou múkou pre zdravší variant.

Časté otázky (FAQ)

Naozaj je príprava hotová za 10 minút? Áno, aktívny čas (strúhanie a spojenie cesta) naozaj nepresiahne 10 minút. Cesto však musí pred pečením odpočívať 2 hodiny v chlade, aby maslo stuhlo.

Môžem si toto domáce lístkové cesto zamraziť? Áno, je na to ideálne. Pripravte si ho vopred, zabaľte do fólie a dajte do mrazničky. Na vianočné pečenie ho stačí večer predtým vybrať do chladničky.

Je toto cesto rovnaké ako “pravé” prekladané? Je to tzv. “rýchle” alebo “falošné” lístkové cesto. Je menej náročné na prípravu, no výsledok je veľmi podobný – krásne sa lístkuje a je krehké.


Z tohto cesta upečiete všetko – slané tyčinky, šatôčky, štrúdľu aj vianočné pečivo. Skladujte ho v chladničke (vydrží 3 dni) alebo v mrazničke (až 3 mesiace).

Recept vychádza z youtube videa od Калнина Наталья, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty