Toto rýchle domáce lístkové cesto je ideálne pre vianočné pečenie. Aktívna príprava trvá naozaj len 10 minút. Trik spočíva v strúhaní mrazeného masla, nie v prekladaní. Získate tak skvelé domáce lístkové cesto na slané aj sladké pečivo.
1. Najprv si v pohári zmiešajte veľmi studenú vodu, soľ a ocot. Miešajte, kým sa soľ úplne nerozpustí. Dajte bokom (ideálne ešte do chladničky).
2. Do veľkej misy preosejte hladkú múku.
3. Pripravte si hrubé strúhadlo. Tuhé (mrazené) maslo postupne strúhajte priamo do múky.
4. Počas strúhania maslo priebežne obaľujte v múke. Vznikne vám zmes podobná hrubej krupici alebo "mrveničke".
5. Rukami rýchlo premiešajte, aby sa maslo obalilo. Snažte sa maslo príliš nezahrievať.
6. V strede urobte jamku a nalejte do nej pripravenú studenú octovú vodu.
7. Rýchlo spracujte cesto. Stačí ho len spojiť, kým sa suroviny prepoja. Dôležité: Cesto sa nesmie dlho miesiť! Musia v ňom zostať kúsky masla.
8. Cesto rozdeľte na dva rovnaké bochníky. Každý zabaľte do potravinárskej fólie.
9. Vložte do chladničky stuhnúť minimálne na 2 hodiny (ideálne cez noc).
Poznámky
1. Prečo ocot? Ocot pomáha "rozbiť" lepok v múke. Vďaka nemu bude cesto po upečení oveľa krehkejšie a bude sa pekne lístkovať.2. Nemiesiť: Toto cesto sa nespracúva ako kysnuté. Dlhé miesenie by spojilo maslo s múkou a výsledok by nebol lístkový, ale skôr krehký (linecký).Variácie:1. Lacnejšia verzia: Namiesto masla môžete použiť kvalitný stužený tuk (margarín) určený na pečenie, ktorý je tiež mrazený.2. Špaldová verzia: Polovicu hladkej múky nahraďte celozrnnou špaldovou múkou pre zdravší variant.