Zabudnite na klasické jablkové či tvarohové verzie. Dnes si ukážeme, ako spojiť chrumkavé lístkové cesto s tým najjemnejším a najkrémovejším vanilkovým pudingom, aký ste kedy ochutnali. Toto nie je puding z prášku. Toto je poctivý, zo žĺtkov uvarený krém, ktorého príprava je vďaka jednému triku prekvapivo jednoduchá.
Táto pudingová štrúdľa je pre mňa stelesnením víkendového dezertu. Je rýchla vďaka kúpenému cestu, no zároveň pôsobí luxusne vďaka domácemu krému. Kombinácia teplej, chrumkavej štrúdle a zamatového pudingu s prekvapením v podobe čerešní vo vnútri je jednoducho návyková.
Ako urobiť najlepšiu pudingovú štrúdľu?
Tajomstvo je v dokonale hladkom domácom pudingu. Pripravíte ho tak, že horúcim mliekom „stemperujete“ žĺtkovú zmes a až potom všetko spolu krátko povaríte. Týmto postupom sa vyhnete hrudkám. Vychladnutý puding potom už len natriete na lístkové cesto a upečiete.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min (+ čas na chladenie pudingu)
- Čas pečenia: 30 min
- Počet porcií: 1 veľká štrúdľa (cca 8 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 380 kcal/porcia
- Trend: Rýchly dezert / Comfort food
Potrebujeme
Na domáci puding
- 500 ml plnotučného mlieka
- 70 g kryštálového cukru
- 40 g kukuričného škrobu
- 2 ks vaječných žĺtkov
- kôra z 1 bio citróna
Na dokončenie
- 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta (cca 275 g)
- 3-4 PL čereňovej alebo višňovej marmelády
- 1 hrsť odkôstkovaných čerešní (zaváraných alebo čerstvých)
- 1 ks vajce na potretie
- 1 PL kryštálového cukru na posypanie
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
Príprava dokonalého pudingu
- Najprv si uvarte puding, aby stihol úplne vychladnúť. V miske metličkou dôkladne rozmiešajte žĺtky, cukor a kukuričný škrob dohladka.
- Mlieko s citrónovou kôrou dajte do hrnca a na strednom ohni ho priveďte tesne pod bod varu.
- A teraz kľúčový krok proti hrudkám: Naberačkou naberte asi tretinu horúceho mlieka a za stáleho a rýchleho šľahania ho tenkým prúdom vlejte do žĺtkovej zmesi.
- Týmto „temperovaním“ žĺtky zohrejete a zabránite ich zrazeniu.
- Teraz celú zmes vlejte späť do hrnca so zvyšným mliekom. Za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým puding krásne nezhustne (cca 2-3 minúty).
- Hotový puding prelejte do čistej misy. Ihneď na jeho povrch pritlačte potravinársku fóliu – zabránite tak vytvoreniu kožky. Nechajte ho úplne vychladnúť.
Kompletizácia a pečenie štrúdle
- Rúru si predhrejte na 200 °C. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie.
- Lístkové cesto rozviňte priamo na papieri. Celú plochu potrite tenkou vrstvou obľúbenej marmelády.
- Do stredu cesta pozdĺžne naneste úplne vychladnutý puding. Milujem, aký je hustý a krémový.
- Do pudingu jemne vtlačte odkôstkované a odkvapkané čerešne.
- V malej miske rozšľahajte vajíčko s lyžicou mlieka. Touto zmesou potrite voľné okraje cesta.
- Obe dlhšie strany cesta preložte cez plnku tak, aby sa v strede prekrývali. Konce cesta poriadne pritlačte prstami, aby plnka nevytiekla.
- Celú štrúdľu na povrchu potrite zvyšným vajíčkom a bohato posypte kryštálovým cukrom, ktorý pri pečení krásne skaramelizuje.
- Pečte v predhriatej rúre 25–30 minút, kým nie je povrch krásne zlatohnedý a chrumkavý.
- Upečenú štrúdľu nechajte pred krájaním aspoň trochu vychladnúť. Pred podávaním ju posypte práškovým cukrom.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Puding musí byť studený: Naozaj nikdy nedávajte teplý alebo vlažný puding na lístkové cesto. Maslo v ceste by sa roztopilo a výsledok by bol rozmočený a mazľavý, nie chrumkavý.
- Pracujte s cestom rýchlo: Lístkové cesto vyberte z chladničky tesne pred plnením. Čím je chladnejšie, tým lepšie sa s ním pracuje a tým krajšie sa v rúre nadvihne a rozvinie.
Jednoduché variácie
- Namiesto čerešní môžete do pudingu pridať akékoľvek bobuľové ovocie (maliny, čučoriedky) alebo na malé kúsky nakrájané marhule či broskyne.
- Pre čokoládovú verziu vmiešajte do ešte horúceho, uvareného pudingu 50 g nalámanej tmavej čokolády a miešajte, kým sa nerozpustí.
Záver
Výsledkom je luxusná štrúdľa, ktorá vyzerá, akoby ste jej príprave venovali celé dopoludnie. Podávajte ju nakrájanú na hrubšie plátky, ešte mierne teplú alebo úplne vychladnutú.
Recept vychádza z verzie od Tutti a Tavola, upravený a osobne otestovaný redakciou Varíme s Láskou.