Najkrémovejšia pudingová štrúdľa z lístkového cesta
Zabudnite na klasické jablkové či tvarohové verzie. Dnes si ukážeme, ako spojiť chrumkavé lístkové cesto s tým najjemnejším a najkrémovejším vanilkovým pudingom, aký ste kedy ochutnali. Toto nie je puding z prášku. Toto je poctivý, zo žĺtkov uvarený krém, ktorého príprava je vďaka jednému triku prekvapivo jednoduchá.
1hrsťodkôstkovaných čerešní(zaváraných alebo čerstvých)
1ksvajce na potretie
1PLkryštálového cukru na posypanie
práškový cukor na posypanie
Pokyny
Príprava dokonalého pudingu:
1. Najprv si uvarte puding, aby stihol úplne vychladnúť. V miske metličkou dôkladne rozmiešajte žĺtky, cukor a kukuričný škrob dohladka.
2. Mlieko s citrónovou kôrou dajte do hrnca a na strednom ohni ho priveďte tesne pod bod varu.
3. A teraz kľúčový krok proti hrudkám: Naberačkou naberte asi tretinu horúceho mlieka a za stáleho a rýchleho šľahania ho tenkým prúdom vlejte do žĺtkovej zmesi.
4. Týmto „temperovaním“ žĺtky zohrejete a zabránite ich zrazeniu.
5. Teraz celú zmes vlejte späť do hrnca so zvyšným mliekom. Za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým puding krásne nezhustne (cca 2-3 minúty).
6. Hotový puding prelejte do čistej misy. Ihneď na jeho povrch pritlačte potravinársku fóliu – zabránite tak vytvoreniu kožky. Nechajte ho úplne vychladnúť.
Kompletizácia a pečenie štrúdle:
7. Rúru si predhrejte na 200 °C. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie.
8. Lístkové cesto rozviňte priamo na papieri. Celú plochu potrite tenkou vrstvou obľúbenej marmelády.
9. Do stredu cesta pozdĺžne naneste úplne vychladnutý puding. Milujem, aký je hustý a krémový.
10. Do pudingu jemne vtlačte odkôstkované a odkvapkané čerešne.
11. V malej miske rozšľahajte vajíčko s lyžicou mlieka. Touto zmesou potrite voľné okraje cesta.
12. Obe dlhšie strany cesta preložte cez plnku tak, aby sa v strede prekrývali. Konce cesta poriadne pritlačte prstami, aby plnka nevytiekla.
13. Celú štrúdľu na povrchu potrite zvyšným vajíčkom a bohato posypte kryštálovým cukrom, ktorý pri pečení krásne skaramelizuje.
14. Pečte v predhriatej rúre 25–30 minút, kým nie je povrch krásne zlatohnedý a chrumkavý.
15. Upečenú štrúdľu nechajte pred krájaním aspoň trochu vychladnúť. Pred podávaním ju posypte práškovým cukrom.
Poznámky
1. Puding musí byť studený: Naozaj nikdy nedávajte teplý alebo vlažný puding na lístkové cesto. Maslo v ceste by sa roztopilo a výsledok by bol rozmočený a mazľavý, nie chrumkavý.2. Pracujte s cestom rýchlo: Lístkové cesto vyberte z chladničky tesne pred plnením. Čím je chladnejšie, tým lepšie sa s ním pracuje a tým krajšie sa v rúre nadvihne a rozvinie.Variácie:Namiesto čerešní môžete do pudingu pridať akékoľvek bobuľové ovocie (maliny, čučoriedky) alebo na malé kúsky nakrájané marhule či broskyne.Pre čokoládovú verziu vmiešajte do ešte horúceho, uvareného pudingu 50 g nalámanej tmavej čokolády a miešajte, kým sa nerozpustí.