Zabudnite na predražené kornútky z námestia. Tieto domáce vianočné mandle v čokoláde sú chrumkavejšie, voňavejšie a stoja pár centov. Recept, ktorý prevonia celý byt Vianocami a zmizne zo stola rýchlosťou blesku!
Hľadáte perfektný jedlý darček pre kolegov alebo len niečo malé a luxusné na zobkanie k Popoluške? Táto sladká dobrota je hotová za chvíľku a chutí absolútne božsky. Máte už nachystané dózy?
Rýchly prehľad
- Čo to je: Vianočná klasika v domácom “kabátiku”.
- Tajný trik: Pretrepanie v uzavretej nádobe pre dokonalý efekt.
- Cena: Zlomok toho, čo zaplatíte v stánku.
- Info:
- Čas prípravy: 5 minút
- Čas pečenia: 10 minút
- Počet porcií: 4 (alebo 1 pre pažrošov)
- Náročnosť: Začiatočník
- Kalórie: cca 560 kcal/100g
- Trend: Vianočný hit
Potrebujeme
- 100 g celých mandlí (nešúpaných, prípadne vlašské/pekanové)
- 2 PL práškového cukru (na prvotné pečenie)
- 100 g čokolády (kvalitná horká alebo mliečna)
- 1 ČL vianočného korenia (zmes do perníkov alebo “mixed spice”)
- 1 PL vanilkového extraktu
- 1 PL čerešňového likéru (voliteľné – pre dospelácku verziu)
- 80 g práškového cukru (na finálny “snežný” obal)
Postup prípravy
- Rúru si predhrejte na 160 °C. Na plech s papierom na pečenie vysypte mandle, poprášte ich 2 lyžicami práškového cukru a rukami premiešajte, aby boli jemne obalené.
- Mandle pečte presne 10 minút. Cukor na nich jemne skaramelizuje a vytvorí chrumkavý základ.
- Kým sa orechy pečú, nalámte čokoládu do misky a roztopte ju (v mikrovlnke na 750 W stačí 1 minúta, alebo nad vodným kúpeľom). Do roztopenej čokolády vmiešajte korenie, vanilku a likér.
- Dôležitý moment: Po pridaní tekutín (extrakt, likér) čokoláda okamžite zhustne a stratí lesk. Neľakajte sa, toto chceme! Potrebujeme hustú, lepivú pastu, aby na nej držala hrubá vrstva cukru.
- Horúce upečené mandle presypte do kovovej misky, zalejte hustou čokoládovou zmesou a stierkou miešajte, kým nie je každá mandľa dôkladne “zabalená”.
- Teraz prichádza zábava. Do pevnej uzatvárateľnej dózy (napr. plechovej) nasypte 80 g práškového cukru. Pridajte čokoládové mandle, dózu zavrite a silno traste.
- Hrkajte dózou, kým sa mandle od seba neodelia a nebudú krásne biele. Hotové mandle nechajte pred jedením aspoň 30 minút postáť, aby obal stvrdol.
Videorecept
Tipy na záver
- Ak nemáte radi presladené dezerty, vo finálnom kroku vymeňte práškový cukor za horké kakao. Vzniknú vám luxusné kakaové truffles mandle.
- Tento recept funguje geniálne aj s pekanovými orechmi alebo kešu. Vlašské orechy sú tiež skvelé, ale majú členitejší povrch, takže spotrebujú viac čokolády.
Variácie
- Pre deti: Vynechajte likér a použite mliečnu čokoládu. Namiesto vianočného korenia dajte len štipku škorice.
- Pikantné: Do horkej čokolády pridajte štipku chilli alebo kajenského korenia. V kombinácii so sladkým obalom je to bomba!
Časté otázky (FAQ)
Prečo mi čokoláda po pridaní likéru zhustla? To je chemická reakcia (seizing). V tomto recepte je to zámer – ak by bola čokoláda príliš tekutá, rozpustila by finálnu vrstvu cukru. Hustá čokoláda lepšie drží tvar.
Ako dlho mandle vydržia? V uzatvorenej nádobe v chlade a suchu vydržia pokojne aj 2-3 týždne. Sú teda ideálne na prípravu vopred pred Vianocami.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Za jeden kúsok tiramisu v reštaurácii zaplatíte 7 eur. Ja vás naučím, ako za cenu dvoch kúskov urobiť doma celý plech.
- Exkluzívny tajný recept na tortové rezy, ktoré vyhrali cenu cukrára: Tip na skvelý sviatočný dezert!
- Jemné mliečne pečivo s orieškami: Jednoduché a cenovo dostupné koláčiky nielen na Vianoce!
- Tajný recept na tortové rezy, ktoré vyhrali cenu cukrára: Najlepší TIP na skvelý dezert!
- Exkluzívny recept na veľkonočné tortové rezy, ktoré vyhrali cenu cukrára: Tip na skvelý dezert na Veľkú noc!
Recept od Un jour Une recette pre vás upravila a otestovala redakcia Varíme s Láskou.
