Toto je môj najobľúbenejší recept pre lenivé nedele alebo nečakané návštevy. Žiadne zložité postupy, žiadna kopa riadu. Tento piškótový rez s džemom je taký jednoduchý, že všetky suroviny naozaj stačí zmiešať v jednej miske. Výsledok je pritom úžasne vláčny.
Tajomstvo šťavnatosti je v jogurte, ktorý cesto udrží vláčne aj na druhý deň. Potrebujete len 10 minút a jednu misku. Tak čo, ideme na to?
Ako pripraviť lenivý piškótový rez?
V jednej mise vyšľahajte vajcia s cukrom. Postupne pridajte olej, mlieko a jogurt. Nakoniec už len zľahka vmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom. Upečte, prekrojte a naplňte džemom.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas pečenia: 25 minút
- Počet porcií: cca 20 rezov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 180 kcal/rez
- Trend: Rýchly koláč
Potrebujeme
Na cesto (plech cca 30×40 cm)
- 280 g polohrubej múky
- 160 g kryštálového cukru
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 140 ml rastlinného oleja
- 150 ml mlieka
- 125 g vanilkového jogurtu
- 2 ks vajec
- 8 g kypriaceho prášku do pečiva (2 ČL)
- 1 štipka soli
Na naplnenie a posypanie
- jahodový džem
- marhuľový džem
- strúhaný kokos
Postup prípravy
- Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Hlboký plech (s rozmermi asi 30×40 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom a štipkou soli do svetlej, nadýchanej peny.
- Za stáleho šľahania na nižších otáčkach tenkým prúdom prilievajte olej, potom mlieko a nakoniec vmiešajte aj jogurt.
- Do tej istej misy preosejte polohrubú múku s kypriacim práškom do pečiva.
- Teraz už len stierkou alebo na najnižších otáčkach mixéra krátko premiešajte, kým sa cesto nespojí. Cieľom je cesto neprešľahať, aby zostalo nadýchané.
- Hladké cesto vylejte na pripravený plech a rovnomerne rozotrite.
- Pečte v predhriatej rúre približne 20–25 minút. Či je korpus hotový, otestujte drevenou špajdľou – po zapichnutí musí vyjsť čistá.
- Upečený korpus nechajte na plechu úplne vychladnúť. Milujem tú vôňu, ktorá sa šíri po kuchyni!
- Vychladnutý korpus opatrne prerežte v strede na dve rovnaké polovice.
- Spodnú časť potrite hrubšou vrstvou jahodového džemu. Opatrne na ňu položte vrchnú časť korpusu.
- Vrch potrite marhuľovým džemom a husto posypte strúhaným kokosom.
Videorecept
Tipy
- Suroviny izbovej teploty: Pre najlepší a najnadýchanejší výsledok sa uistite, že všetky suroviny (najmä vajcia, mlieko a jogurt) majú izbovú teplotu. Cesto sa tak oveľa lepšie spojí.
- Nepremiešajte to! Akonáhle do cesta pridáte múku, miešajte ho naozaj len krátko, kým sa všetko nespojí. Príliš dlhým miešaním by sa aktivoval lepok a koláč by bol hutný a gumový, nie nadýchaný.
- Trik s džemom: Aby sa vám džem lepšie natieral, zohrejte ho na pár sekúnd v mikrovlnke alebo v malom hrnci. Bude tekutejší a ľahšie ho rovnomerne rozotriete bez toho, aby ste potrhali jemný korpus.
Variácie
- Kakaový koláč: Pridajte do cesta 2-3 lyžice kakaa (a odoberte rovnaké množstvo múky) pre mramorový alebo čokoládový korpus.
- Bublanina: Namiesto vrstvenia môžete surové cesto na plechu posypať čerstvým ovocím (čerešne, marhule, slivky) a upiecť ako klasickú bublaninu.
- Citrónová sviežosť: Pridajte do cesta kôru z jedného chemicky neošetreného citróna pre sviežu vôňu, ktorá skvele ladí s džemom.
Záver
Nakrájajte na rezy a podávajte. Je to dokonalá rýchla maškrta ku káve alebo čaju. Dobrú chuť!
Tento recept je inšpirovaný od Dolci Veloci 89, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.