Search

Lenivý piškótový rez s džemom: Všetko zmiešate v jednej miske za 10 minút

Piškótový rez s džemom
Piškótový rez s džemom

Obsah receptu

Publikované: 27. augusta 2025, 04:30

Toto je môj najobľúbenejší recept pre lenivé nedele alebo nečakané návštevy. Žiadne zložité postupy, žiadna kopa riadu. Tento piškótový rez s džemom je taký jednoduchý, že všetky suroviny naozaj stačí zmiešať v jednej miske. Výsledok je pritom úžasne vláčny.

Tajomstvo šťavnatosti je v jogurte, ktorý cesto udrží vláčne aj na druhý deň. Potrebujete len 10 minút a jednu misku. Tak čo, ideme na to?

Ako pripraviť lenivý piškótový rez?

V jednej mise vyšľahajte vajcia s cukrom. Postupne pridajte olej, mlieko a jogurt. Nakoniec už len zľahka vmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom. Upečte, prekrojte a naplňte džemom.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas pečenia: 25 minút
  • Počet porcií: cca 20 rezov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 180 kcal/rez
  • Trend: Rýchly koláč

Potrebujeme

Na cesto (plech cca 30×40 cm)

  • 280 g polohrubej múky
  • 160 g kryštálového cukru
  • 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
  • 140 ml rastlinného oleja
  • 150 ml mlieka
  • 125 g vanilkového jogurtu
  • 2 ks vajec
  • 8 g kypriaceho prášku do pečiva (2 ČL)
  • 1 štipka soli

Na naplnenie a posypanie

  • jahodový džem
  • marhuľový džem
  • strúhaný kokos

Postup prípravy

  1. Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Hlboký plech (s rozmermi asi 30×40 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom a štipkou soli do svetlej, nadýchanej peny.
  3. Za stáleho šľahania na nižších otáčkach tenkým prúdom prilievajte olej, potom mlieko a nakoniec vmiešajte aj jogurt.
  4. Do tej istej misy preosejte polohrubú múku s kypriacim práškom do pečiva.
  5. Teraz už len stierkou alebo na najnižších otáčkach mixéra krátko premiešajte, kým sa cesto nespojí. Cieľom je cesto neprešľahať, aby zostalo nadýchané.
  6. Hladké cesto vylejte na pripravený plech a rovnomerne rozotrite.
  7. Pečte v predhriatej rúre približne 20–25 minút. Či je korpus hotový, otestujte drevenou špajdľou – po zapichnutí musí vyjsť čistá.
  8. Upečený korpus nechajte na plechu úplne vychladnúť. Milujem tú vôňu, ktorá sa šíri po kuchyni!
  9. Vychladnutý korpus opatrne prerežte v strede na dve rovnaké polovice.
  10. Spodnú časť potrite hrubšou vrstvou jahodového džemu. Opatrne na ňu položte vrchnú časť korpusu.
  11. Vrch potrite marhuľovým džemom a husto posypte strúhaným kokosom.

Videorecept

Tipy

  1. Suroviny izbovej teploty: Pre najlepší a najnadýchanejší výsledok sa uistite, že všetky suroviny (najmä vajcia, mlieko a jogurt) majú izbovú teplotu. Cesto sa tak oveľa lepšie spojí.
  2. Nepremiešajte to! Akonáhle do cesta pridáte múku, miešajte ho naozaj len krátko, kým sa všetko nespojí. Príliš dlhým miešaním by sa aktivoval lepok a koláč by bol hutný a gumový, nie nadýchaný.
  3. Trik s džemom: Aby sa vám džem lepšie natieral, zohrejte ho na pár sekúnd v mikrovlnke alebo v malom hrnci. Bude tekutejší a ľahšie ho rovnomerne rozotriete bez toho, aby ste potrhali jemný korpus.

Variácie

  • Kakaový koláč: Pridajte do cesta 2-3 lyžice kakaa (a odoberte rovnaké množstvo múky) pre mramorový alebo čokoládový korpus.
  • Bublanina: Namiesto vrstvenia môžete surové cesto na plechu posypať čerstvým ovocím (čerešne, marhule, slivky) a upiecť ako klasickú bublaninu.
  • Citrónová sviežosť: Pridajte do cesta kôru z jedného chemicky neošetreného citróna pre sviežu vôňu, ktorá skvele ladí s džemom.

Záver

Nakrájajte na rezy a podávajte. Je to dokonalá rýchla maškrta ku káve alebo čaju. Dobrú chuť!

Tento recept je inšpirovaný od Dolci Veloci 89, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty