Máte chuť na niečo sladké, no nechce sa vám zapínať rúru a tráviť hodiny v kuchyni? Potom je tento bleskový banánový koláč pripravený priamo na panvici presne pre vás! Je to skutočný záchranca, keď vás prepadne maškrtná chvíľka. Len šesť bežne dostupných surovín, pár minút miešania a o chvíľu si už môžete vychutnávať úžasne vláčnu a voňavú dobrotu. Tento recept je taký geniálne jednoduchý, že sa stane vaším novým favoritom.
Príprava tohto banánového koláča je naozaj hračka. Všetko zmiešate v jednej mise, cesto nalejete na panvicu a o pár minút je hotovo. Výsledkom je nadýchaný koláčik so sladkou chuťou banánov, ktorý môžete podávať len tak, alebo posypaný práškovým cukrom či poliaty javorovým sirupom. Tak čo, idete ho s nami vyskúšať? Garantujeme vám, že nebudete ľutovať!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 7 minút
- Čas pečenia na panvici: cca 10 minút
- Počet porcií/kusov: 1 menší koláč (priemer panvice cca 20-22 cm), pre cca 2-4 osoby
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 1 ks banánu (čo najzrelšieho)
- 1 ks vajca (veľkosť M)
- 3 PL kryštálového cukru (môžete prispôsobiť podľa sladkosti banánu a vašej chuti)
- 3 PL rastlinného oleja (napr. slnečnicového alebo repkového)
- 5 PL hladkej múky (preosiatej)
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 ČL rastlinného oleja (na vymazanie panvice)
Postup prípravy
Príprava cesta:
- Zrelý banán ošúpeme, vložíme ho do primerane veľkej misy a pomocou vidličky ho dôkladne roztlačíme na jemnú kašu. K roztlačenému banánu rozklepneme vajíčko a všetko spolu dobre premiešame.
- K banánovo-vaječnej zmesi pridáme kryštálový cukor a miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Následne prilejeme 3 polievkové lyžice rastlinného oleja a zmes opäť starostlivo premiešame, aby sa všetky tekuté zložky pekne spojili.
- Do zmesi postupne preosejeme hladkú múku spolu s kypriacim práškom do pečiva. Všetko veľmi starostlivo, ale zľahka premiešame vareškou alebo stierkou, kým nám nevznikne hladké, polotekuté cesto bez hrudiek.
Pečenie na panvici:
- Pripravíme si panvicu, ideálne s nepriľnavým povrchom a priemerom približne 20-22 cm. Panvicu zľahka vymažeme jednou čajovou lyžičkou rastlinného oleja.
- Hotové banánové cesto nalejeme do pripravenej, jemne vymastenej panvice. Cesto rovnomerne rozotrieme po celej ploche. Panvicu priklopíme pokrievkou a koláč pečieme na miernom plameni približne 5 minút. Sledujte, aby sa spodok nepripálil.
- Keď je povrch cesta na pohľad už takmer pevný a okraje sa začínajú mierne oddeľovať od stien panvice, je čas koláč otočiť. Opatrne ho otočíme (môžete si pomôcť väčším tanierom, na ktorý koláč zosuniete a potom ho druhou stranou vrátite na panvicu, alebo širokou obracačkou). Pečieme z druhej strany ďalších približne 5 minút dozlatista, opäť prikryté pokrievkou.
Dokončenie a servírovanie:
- Upečený banánový koláč opatrne vyberieme z panvice a preložíme na tanier. Necháme ho chvíľočku vychladnúť, aby sa lepšie krájal. Následne ho nakrájame na trojuholníky alebo štvorce a môžeme servírovať. Pred podávaním ho môžete ešte zľahka posypať práškovým cukrom pre krajší vzhľad a jemnejšiu sladkosť.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte intenzívnejšiu arómu rada pridávam do cesta štipku mletej škorice alebo pár kvapiek vanilkového extraktu. Koláč tak získa krásne hrejivý nádych.
- Ak chcem tento jednoduchý koláčik trochu ozvláštniť, niekedy do cesta primiešam aj lyžicu nahrubo nasekaných vlašských orechov, kúskov horkej čokolády alebo sušených hrozienok.
- Namiesto klasického kryštálového cukru pokojne používam aj trstinový cukor pre karamelovejšiu chuť, prípadne javorový sirup či med pre zdravšiu verziu. Množstvo vždy prispôsobím podľa aktuálnej sladkosti použitého banánu.
- Tento banánový koláč z panvice je absolútne najlepší ešte teplý, hneď po príprave. Ak by vám náhodou nejaký kúsok zostal, odporúčam ho skladovať v uzavretej nádobe pri izbovej teplote a skonzumovať najneskôr do nasledujúceho dňa.
Tento bleskový banánový koláč z panvice je dôkazom, že aj s minimom surovín a času sa dá vykúzliť fantastická maškrta. Veríme, že si ho zamilujete rovnako ako my a stane sa vašou pravidelnou sladkou bodkou.
Recept je inšpirovaný verziou z Leckere Wochentage, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.