Search

Legendárne smotanové rožteky: Sú anjelsky jemné a mäkučké aj na druhý deň

Smotanové orechové rožteky
Smotanové orechové rožteky

Obsah receptu

Publikované: 12. novembra 2025, 11:11

Tieto smotanové orechové rožteky sú presne ten recept, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. Vďaka cestu z kyslej smotany sú neuveriteľne vláčne a jemné. Tento recept je navyše skvelým príkladom „zero-waste“ pečenia, keďže žĺtok ide do cesta a bielok využijete do plnky. Tieto smotanové orechové rožteky musíte vyskúšať.

Sú hotové rýchlo, nepotrebujete žiadne droždie ani zdĺhavé kysnutie. Orechová plnka im dodáva tú pravú sviatočnú chuť. Zmiznú z plechu ako prvé!

Ako správne pripraviť smotanové orechové rožteky?

Zo smotany, masla, žĺtka a múky vypracujte cesto a nechajte ho chladiť. Z bielka, cukru a orechov pripravte plnku. Cesto rozvaľkajte, nakrájajte na trojuholníky, naplňte, zrolujte a pečte dozlatista 15–20 minút.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min (plus 30 min chladenie)
  • Čas varenia/pečenia: 15–20 min
  • Počet porcií: cca 32 ks
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 70 kcal/kus
  • Trend: Zero-waste

Potrebujeme

Cesto

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g masla (studeného, nakrájaného na kocky)
  • 200 g kyslej smotany (alebo hustého bieleho jogurtu)
  • 1 ks žĺtok
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL vanilkového cukru
  • 1 štipka soli

Na orechovú plnku

  • 1 ks bielok
  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 40 g kryštálového cukru (2 PL)

Na obalenie

  • 5 PL práškového cukru (zmiešaného s vanilkovým)

Postup prípravy

  1. Do veľkej misy preosejte múku. Pridajte prášok do pečiva, štipku soli a vanilkový cukor. Premiešajte.
  2. Pridajte na kocky nakrájané studené maslo. Rukami rýchlo spracujte múku s maslom na mrveničku.
  3. Pridajte kyslú smotanu a žĺtok. Rýchlo spojte suroviny a vypracujte hladké, nelepivé cesto.
  4. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a vložte na 30 minút do chladničky stuhnúť.
  5. Medzitým pripravte plnku. Z bielka a kryštálového cukru vyšľahajte tuhý sneh.
  6. Do snehu už len zľahka stierkou vmiešajte mleté vlašské orechy.
  7. Rúru predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
  8. Vychladené cesto rozdeľte na 4 rovnaké časti. Každú časť vytvarujte do guľôčky.
  9. Postupne na pomúčenej doske rozvaľkajte každú guľôčku do tenkého kruhu.
  10. Kruh rozrežte radielkom na 8 rovnakých trojuholníkov (ako pizzu).
  11. Na širšiu stranu každého trojuholníka dajte malú lyžičku orechovej plnky.
  12. Zrolujte smerom k špičke do tvaru rožteka. Konce môžete mierne zahnúť.
  13. Rožteky ukladajte na pripravený plech s malými medzerami.
  14. Pečte vo vyhriatej rúre 15–20 minút. Musia zostať svetlé, len okraje môžu jemne zožltnúť.
  15. Ešte horúce upečené rožteky obaľujte v pripravenom práškovom cukre.

Videorecept

Tipy na záver

  1. Mäkké cesto: Tajomstvom vláčnosti je kyslá smotana a žĺtok. Cesto zbytočne dlho nemieste, len kým sa suroviny nespoja, inak maslo zmäkne a cesto bude lepivé.
  2. Neprepečte ich! Rožteky musia zostať svetlé. Ak by ste ich piekli dlhšie, cesto by stvrdlo. 15–20 minút pri 180 °C úplne stačí.

Jednoduché variácie

  • Makové rožteky: Namiesto orechov vmiešajte do snehu 150 g mletého maku a pridajte trochu citrónovej kôry.
  • Tvarohová plnka: Zmiešajte 200 g tuhého tvarohu s 1 žĺtkom a vanilkovým cukrom (bielok v tomto prípade použite do cesta).

Časté otázky (FAQ)

Prečo sa mi cesto lepí? Pravdepodobne ste ho miesili príliš dlho a maslo sa roztopilo. Dajte ho stuhnúť do chladničky o 15 minút dlhšie a pracujte na pomúčenej doske.

Môžem použiť namiesto smotany jogurt? Áno, hustý biely jogurt (ideálne grécky typ) funguje rovnako dobre.

Ako dlho vydržia rožteky mäkké? Vďaka smotane vydržia v uzatvorenej plechovej dóze mäkké a vláčne aj týždeň. Najlepšie sú po 1–2 dňoch odležania.


Rožteky sú anjelsky jemné a najlepšie chutia odležané na druhý deň ku káve. Skladujte ich v plechovej dóze v chlade.

Recept bol inšpirovaný nápadom z YouTube kanála SABINA foodee, upravila a osobne otestovala ho redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty