Tieto smotanové orechové rožteky sú presne ten recept, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. Vďaka cestu z kyslej smotany sú neuveriteľne vláčne a jemné. Tento recept je navyše skvelým príkladom „zero-waste“ pečenia, keďže žĺtok ide do cesta a bielok využijete do plnky. Tieto smotanové orechové rožteky musíte vyskúšať.
Sú hotové rýchlo, nepotrebujete žiadne droždie ani zdĺhavé kysnutie. Orechová plnka im dodáva tú pravú sviatočnú chuť. Zmiznú z plechu ako prvé!
Ako správne pripraviť smotanové orechové rožteky?
Zo smotany, masla, žĺtka a múky vypracujte cesto a nechajte ho chladiť. Z bielka, cukru a orechov pripravte plnku. Cesto rozvaľkajte, nakrájajte na trojuholníky, naplňte, zrolujte a pečte dozlatista 15–20 minút.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min (plus 30 min chladenie)
- Čas varenia/pečenia: 15–20 min
- Počet porcií: cca 32 ks
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 70 kcal/kus
- Trend: Zero-waste
Potrebujeme
Cesto
- 300 g hladkej múky
- 100 g masla (studeného, nakrájaného na kocky)
- 200 g kyslej smotany (alebo hustého bieleho jogurtu)
- 1 ks žĺtok
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL vanilkového cukru
- 1 štipka soli
Na orechovú plnku
- 1 ks bielok
- 200 g mletých vlašských orechov
- 40 g kryštálového cukru (2 PL)
Na obalenie
- 5 PL práškového cukru (zmiešaného s vanilkovým)
Postup prípravy
- Do veľkej misy preosejte múku. Pridajte prášok do pečiva, štipku soli a vanilkový cukor. Premiešajte.
- Pridajte na kocky nakrájané studené maslo. Rukami rýchlo spracujte múku s maslom na mrveničku.
- Pridajte kyslú smotanu a žĺtok. Rýchlo spojte suroviny a vypracujte hladké, nelepivé cesto.
- Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a vložte na 30 minút do chladničky stuhnúť.
- Medzitým pripravte plnku. Z bielka a kryštálového cukru vyšľahajte tuhý sneh.
- Do snehu už len zľahka stierkou vmiešajte mleté vlašské orechy.
- Rúru predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Vychladené cesto rozdeľte na 4 rovnaké časti. Každú časť vytvarujte do guľôčky.
- Postupne na pomúčenej doske rozvaľkajte každú guľôčku do tenkého kruhu.
- Kruh rozrežte radielkom na 8 rovnakých trojuholníkov (ako pizzu).
- Na širšiu stranu každého trojuholníka dajte malú lyžičku orechovej plnky.
- Zrolujte smerom k špičke do tvaru rožteka. Konce môžete mierne zahnúť.
- Rožteky ukladajte na pripravený plech s malými medzerami.
- Pečte vo vyhriatej rúre 15–20 minút. Musia zostať svetlé, len okraje môžu jemne zožltnúť.
- Ešte horúce upečené rožteky obaľujte v pripravenom práškovom cukre.
Videorecept
Tipy na záver
- Mäkké cesto: Tajomstvom vláčnosti je kyslá smotana a žĺtok. Cesto zbytočne dlho nemieste, len kým sa suroviny nespoja, inak maslo zmäkne a cesto bude lepivé.
- Neprepečte ich! Rožteky musia zostať svetlé. Ak by ste ich piekli dlhšie, cesto by stvrdlo. 15–20 minút pri 180 °C úplne stačí.
Jednoduché variácie
- Makové rožteky: Namiesto orechov vmiešajte do snehu 150 g mletého maku a pridajte trochu citrónovej kôry.
- Tvarohová plnka: Zmiešajte 200 g tuhého tvarohu s 1 žĺtkom a vanilkovým cukrom (bielok v tomto prípade použite do cesta).
Časté otázky (FAQ)
Prečo sa mi cesto lepí? Pravdepodobne ste ho miesili príliš dlho a maslo sa roztopilo. Dajte ho stuhnúť do chladničky o 15 minút dlhšie a pracujte na pomúčenej doske.
Môžem použiť namiesto smotany jogurt? Áno, hustý biely jogurt (ideálne grécky typ) funguje rovnako dobre.
Ako dlho vydržia rožteky mäkké? Vďaka smotane vydržia v uzatvorenej plechovej dóze mäkké a vláčne aj týždeň. Najlepšie sú po 1–2 dňoch odležania.
Rožteky sú anjelsky jemné a najlepšie chutia odležané na druhý deň ku káve. Skladujte ich v plechovej dóze v chlade.
Recept bol inšpirovaný nápadom z YouTube kanála SABINA foodee, upravila a osobne otestovala ho redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Anjelská karamelová torta: Po 10 minútach z nej nezostal žiadny kúsok!
- Najlepšie domáce rožky ako z pekárne: Recept, ktorý musíte vyskúšať!
- Domáce hrnčekové rožky hotové raz-dva: Rozvoňajú celý dom a sú čerstvé aj na druhý deň!
- Najlepšie domáce hrnčekové rožky: Rozvoňajú celý dom a sú krásne čerstvé a voňavé!
- Najlepší recept na domáce rožky: Chutia, akoby boli čerstvo upečené priamo v pekárni!
