Tieto smotanové orechové rožteky sú presne ten recept, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. Vďaka cestu z kyslej smotany sú neuveriteľne vláčne a jemné. Tento recept je navyše skvelým príkladom „zero-waste“ pečenia, keďže žĺtok ide do cesta a bielok využijete do plnky. Tieto smotanové orechové rožteky musíte vyskúšať.
1. Do veľkej misy preosejte múku. Pridajte prášok do pečiva, štipku soli a vanilkový cukor. Premiešajte.
2. Pridajte na kocky nakrájané studené maslo. Rukami rýchlo spracujte múku s maslom na mrveničku.
3. Pridajte kyslú smotanu a žĺtok. Rýchlo spojte suroviny a vypracujte hladké, nelepivé cesto.
4. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a vložte na 30 minút do chladničky stuhnúť.
5. Medzitým pripravte plnku. Z bielka a kryštálového cukru vyšľahajte tuhý sneh.
6. Do snehu už len zľahka stierkou vmiešajte mleté vlašské orechy.
7. Rúru predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
8. Vychladené cesto rozdeľte na 4 rovnaké časti. Každú časť vytvarujte do guľôčky.
9. Postupne na pomúčenej doske rozvaľkajte každú guľôčku do tenkého kruhu.
10. Kruh rozrežte radielkom na 8 rovnakých trojuholníkov (ako pizzu).
11. Na širšiu stranu každého trojuholníka dajte malú lyžičku orechovej plnky.
12. Zrolujte smerom k špičke do tvaru rožteka. Konce môžete mierne zahnúť.
13. Rožteky ukladajte na pripravený plech s malými medzerami.
14. Pečte vo vyhriatej rúre 15–20 minút. Musia zostať svetlé, len okraje môžu jemne zožltnúť.
15. Ešte horúce upečené rožteky obaľujte v pripravenom práškovom cukre.
Poznámky
1. Mäkké cesto: Tajomstvom vláčnosti je kyslá smotana a žĺtok. Cesto zbytočne dlho nemieste, len kým sa suroviny nespoja, inak maslo zmäkne a cesto bude lepivé.2. Neprepečte ich! Rožteky musia zostať svetlé. Ak by ste ich piekli dlhšie, cesto by stvrdlo. 15–20 minút pri 180 °C úplne stačí.Variácia - Makové rožteky: Namiesto orechov vmiešajte do snehu 150 g mletého maku a pridajte trochu citrónovej kôry.Variácia - Tvarohová plnka: Zmiešajte 200 g tuhého tvarohu s 1 žĺtkom a vanilkovým cukrom (bielok v tomto prípade použite do cesta).