Táto citrónovo-kokosová bábovka je ako slnečný lúč na stole. Je taká ľahká a nadýchaná, že sa vám bude rozplývať na jazyku. A tá vôňa citróna a kokosu? To je ako prechádzka po rozkvitnutej záhrade! A najlepšie na tom je, že ju zvládne upiecť aj úplný začiatočník.
Pamätáte si na tie bábovky, čo nám piekli naše mamy? Tak táto je ešte lepšia! Je svieža ako jarný vánok a pritom taká jednoduchá, že ju môžete upiecť aj keď máte plné ruky práce. A verte mi, každý, kto ju ochutná, si vypýta recept!
Ingrediencie:
- 2 vajcia
- 110 g cukru
- 100 ml slnečnicový olej
- 120 ml kefíru alebo cmaru
- 10 g vanilkového cukru
- Kôra z jedného citróna
- 40 ml citrónovej šťavy
- 200 g hladkej múky typu 00
- 12 g prášku do pečiva
- 1 lyžica strúhaného kokosu
- 4 lyžice práškového cukru
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- Maslo a múka na vymazanie formy (22 cm)
Postup prípravy:
1. Príprava cesta
Najskôr do misky pridajte 2 vajcia a 110 g cukru a dôkladne ich vymiešajte. Postupne pridávajte 100 ml slnečnicového oleja, 120 ml kefíru alebo cmáru, 10 g vanilkového cukru, kôru z jedného citróna a šťavu z polovice citróna (40 ml). Všetko spolu dobre premiešajte.
Pridajte preosiatu hladkú 200 g múku a 12 g prášku do pečiva, 1 lyžicu strúhaného kokosu a opäť dôkladne premiešajte, až kým nevznikne hladké cesto.
2. Pečenie koláča
Vymažte formu na bábovku veľkosti 22 cm maslom a vysypte múkou. Nalejte pripravené cesto do formy a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 35 minút, alebo kým nebude koláč zlatistý a upečený. Po upečení nechajte bábovku vychladnúť a opatrne ju vyklopte z formy.
3. Príprava polevy a dokončenie
V miske zmiešajte 4 lyžice krupicového cukru s 3 lyžicami citrónovej šťavy, až kým sa cukor úplne nerozpustí a nevznikne hladká poleva. Bábovku vyberte z formy a polejte ju pripravenou polevou. Na záver posypte strúhaným kokosom. Nechajte polevu stuhnúť pred podávaním a podávajte.
Tipy:
- Citróny ako zo slnka: Použite citróny s krásne žltou šupkou, tie majú najviac šťavy a arómy. A nezabudnite ich poriadne umyť, než z nich nastrúhate kôru.
- Tajomstvo nadýchanosti: Múku a prášok do pečiva preosejte cez sitko, cesto bude krásne vzdušné. A vajíčka miešajte s cukrom, kým nebudú svetlé a nadýchané, to je základ úspechu.
- Trpezlivosť ruže prináša: Nechajte bábovku po upečení poriadne vychladnúť vo forme, inak sa vám môže rozpadnúť pri vyklápaní. A polevu nechajte stuhnúť, než sa do nej pustíte, inak budete mať všetko polepené.
Video recept:
Tak čo, milé moje, už sa vám zbiehajú slinky? Verím, že táto citrónovo-kokosová bábovka vám prinesie veľa radosti. Je to taký malý kúsok šťastia, ktorý si môžete vychutnať pri šálke kávy alebo čaju. A nezabudnite, láska je tá najdôležitejšia ingrediencia!
Súvisiace články:
Kuglof bábovka s marhuľami plnená lahodným smotanovým krémom
Jemná maslová bábovka podľa maminho receptu! Jednoduchá a chutná!
Klasická mramorová bábovka: Takto jednoducho ju už dlhé roky pripravuje moja mama
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Domáce od Alby