Ach, tá vôňa štrúdle, ktorá sa linula z našej kuchyne, keď som bola ešte dievčatko! Babičkine ruky s láskou miesili cesto a ťahali ho na tenúčko, až bolo priesvitné ako obláčik. A tá plnka! Sladké jabĺčka, voňavá škorica a chrumkavá strúhanka – to bola symfónia chutí, na ktorú sa nedá zabudnúť. Štrúdľa z ťahaného cesta od babičky je vzácny recept, vďaka ktorému si aj vy môžete vychutnať kúsok babičkinej lásky.
Táto štrúdľa z ťahaného cesta nie je len tak hocijaký koláč. Je to spomienka na detstvo, na teplý domov a na babičkinu starostlivosť. Je to vôňa, ktorá prebudí vaše zmysly a chuť, ktorá pohladí dušu. Pripravte si ju s láskou a trpezlivosťou, pretože každý kúsok je ako objatie od babičky.
Štrúdľa z ťahaného cesta
Ingrediencie:
Cesto:
- 300 g hladkej múky špeciál
- 125 ml vlažnej vody
- 50 ml slnečnicového oleja
- 1 vajce
- 1 lyžička octu
- Štipka soli
Plnka:
- 2000 g jabĺk (alebo čerešní)
- 250 g kryštálového cukru
- 200 g slnečnicového oleja (alebo rozpusteného masla)
- 70 g strúhanky (opraženej)
- 150 g maku (alebo 200 g mletých orechov)
- 100 g hrozienok (voliteľné)
- Škoricový cukor alebo vanilkový cukor
Postup prípravy:
Príprava cesta:
- Zmiešanie tekutých ingrediencií:
- V miske zmiešajte 125 ml vlažnej vody, 50 ml slnečnicového oleja, 1 vajce, 1 lyžičku octu a štipku soli. Dobre premiešajte.
- Pridanie múky:
- Do veľkej misy preosejte 300 g hladkej múky špeciál a urobte v strede jamku.
- Postupne vlejte tekutú zmes do múky a miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- Vymiesenie cesta:
- Na pomúčenej pracovnej ploche miesite cesto rukami približne 10 minút, kým nie je hladké, pružné a nelepí sa na ruky.
- Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte trochu múky; ak je príliš suché, pridajte trochu vody.
- Odpočinok cesta:
- Cesto rozdeľte na 4 rovnaké časti a z každého vytvarujte bochník.
- Bochníky položte na pomúčenú pracovnú plochu a prikryte ich nahriatou miskou alebo hrncom. Na udržanie tepla môžete na hrniec položiť druhý hrniec s teplou vodou.
- Nechajte cesto odpočívať 15 – 20 minút.
Príprava plnky:
- Príprava jabĺk:
- 2000 g jabĺk očistite, ošúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle.
- Ak sú jablká veľmi šťavnaté, mierne ich vyžmýkajte, aby ste odstránili prebytočnú šťavu.
- Dochutenie jabĺk:
- Nastrúhané jablká zmiešajte s časťou kryštálového cukru (podľa chuti) a ochuťte škoricovým cukrom alebo vanilkovým cukrom.
- Ak chcete, pridajte 100 g hrozienok.
- Príprava strúhanky:
- 70 g strúhanky opražte na suchej panvici do zlatista. Nechajte vychladnúť.
Ťahanie cesta a plnenie:
- Príprava pracovnej plochy:
- Na veľký čistý obrúsok alebo plátenú utierku posypte trochu múky, aby sa cesto neprilepilo.
- Ruky a povrch cesta jemne potrite slnečnicovým olejom.
- Ťahanie cesta:
- Vezmite jeden bochník cesta a položte ho do stredu obrúska.
- Pomocou rúk začnite cesto opatrne ťahať od stredu smerom k okrajom, až kým nie je cesto veľmi tenké a priesvitné.
- Ak je cesto dostatočne odpočinuté a teplé, nemalo by sa trhať. Ak sa predsa len trhá, pokračujte opatrne.
- Orezanie okrajov:
- Hrubšie okraje cesta orežte nožom. Nevyhadzujte ich – môžete z nich vytvoriť ďalší bochník cesta.
- Plnenie:
- Natiahnuté cesto jemne pokropte slnečnicovým olejom alebo rozpusteným maslom.
- Rovnomerne posypte časťou opraženej strúhanky.
- Posypte cesto kryštálovým cukrom podľa chuti a ochuťte škoricou.
- Rovnomerne rozložte vrstvu nastrúhaných jabĺk.
- Ak používate, posypte makom alebo mletými orechmi.
- Opäť pokropte olejom a posypte strúhankou, aby absorbovala prebytočnú vlhkosť z jabĺk.
- Zvinutie závinu:
- Pomocou obrúska začnite cesto od jednej strany jemne zvinovať do rolády.
- Počas zvinu potierajte cesto olejom, aby sa vrstvy na seba nelepili.
- Umiestnenie na plech:
- Plech na pečenie jemne potrite olejom alebo vyložte papierom na pečenie.
- Závin opatrne preneste na plech. Môžete ho tvarovať do podkovy alebo nechať rovný.
- Povrch závinu ihneď natrite olejom, pokiaľ je ešte pružný.
- Opakovanie:
- Postup zopakujte so zvyšnými bochníkmi cesta.
Pečenie:
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Pečte záviny približne 35 – 40 minút, kým nie sú zlatisté a chrumkavé.
- Počas pečenia môžete povrch závinu ešte raz potrieť olejom alebo rozpusteným maslom, aby bol pekne lesklý a chrumkavý.
Servírovanie:
- Po upečení nechajte štrúdľu mierne vychladnúť.
- Pred podávaním ju posypte práškovým cukrom.
- Môžete ju podávať s šľahačkou, vanilkovou zmrzlinou alebo ozdobiť čokoládovou polevou.
Tipy:
- Alternatívne plnky: Namiesto jabĺk môžete použiť čerešne, višne, slivky alebo kombináciu ovocia podľa chuti.
- Maková a orechová plnka: Pre makovú alebo orechovú štrúdľu môžete zvýšiť množstvo maku na 150 g alebo mletých orechov na 200 g a zmiešať ich s cukrom a trochou mlieka či smotany na vytvorenie pasty.
- Práca s cestom: Dôležité je, aby cesto odpočívalo pod nahriatym hrncom – teplo a vlhkosť pomáhajú cestu stať sa pružným a ľahko ťahateľným.
- Opražená strúhanka: Absorbuje prebytočnú vlhkosť z plnky a zabraňuje premočeniu cesta.
Video recept:
Tak a je to! Vaša voňavá štrúdľa z ťahaného cesta je hotová. Teraz si ju vychutnajte s celou rodinou a pripomeňte si tie krásne chvíle strávené s babičkou. A nezabudnite, že najdôležitejšou ingredienciou je láska, ktorú do pečenia vložíte.
Súvisiace články:
Najchutnejšia štrúdľa s makom a orechmi podľa našej babičky
Najlepší jablkový koláč: Stačia vám 2 jablká a 1 vajce!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts