Lahodná štrúdľa z ťahaného cesta podľa tradičného receptu od babičky

Štrúdľa z ťahaného cesta
Štrúdľa z ťahaného cesta

Obsah receptu

Ach, tá vôňa štrúdle, ktorá sa linula z našej kuchyne, keď som bola ešte dievčatko! Babičkine ruky s láskou miesili cesto a ťahali ho na tenúčko, až bolo priesvitné ako obláčik. A tá plnka! Sladké jabĺčka, voňavá škorica a chrumkavá strúhanka – to bola symfónia chutí, na ktorú sa nedá zabudnúť. Štrúdľa z ťahaného cesta od babičky je vzácny recept, vďaka ktorému si aj vy môžete vychutnať kúsok babičkinej lásky.

Táto štrúdľa z ťahaného cesta nie je len tak hocijaký koláč. Je to spomienka na detstvo, na teplý domov a na babičkinu starostlivosť. Je to vôňa, ktorá prebudí vaše zmysly a chuť, ktorá pohladí dušu. Pripravte si ju s láskou a trpezlivosťou, pretože každý kúsok je ako objatie od babičky.

Štrúdľa z ťahaného cesta

Ingrediencie:

Cesto:

  • 300 g hladkej múky špeciál
  • 125 ml vlažnej vody
  • 50 ml slnečnicového oleja
  • 1 vajce
  • 1 lyžička octu
  • Štipka soli

Plnka:

  • 2000 g jabĺk (alebo čerešní)
  • 250 g kryštálového cukru
  • 200 g slnečnicového oleja (alebo rozpusteného masla)
  • 70 g strúhanky (opraženej)
  • 150 g maku (alebo 200 g mletých orechov)
  • 100 g hrozienok (voliteľné)
  • Škoricový cukor alebo vanilkový cukor

Postup prípravy:

Príprava cesta:

  1. Zmiešanie tekutých ingrediencií:
    • V miske zmiešajte 125 ml vlažnej vody, 50 ml slnečnicového oleja, 1 vajce, 1 lyžičku octu a štipku soli. Dobre premiešajte.
  2. Pridanie múky:
    • Do veľkej misy preosejte 300 g hladkej múky špeciál a urobte v strede jamku.
    • Postupne vlejte tekutú zmes do múky a miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  3. Vymiesenie cesta:
    • Na pomúčenej pracovnej ploche miesite cesto rukami približne 10 minút, kým nie je hladké, pružné a nelepí sa na ruky.
    • Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte trochu múky; ak je príliš suché, pridajte trochu vody.
  4. Odpočinok cesta:
    • Cesto rozdeľte na 4 rovnaké časti a z každého vytvarujte bochník.
    • Bochníky položte na pomúčenú pracovnú plochu a prikryte ich nahriatou miskou alebo hrncom. Na udržanie tepla môžete na hrniec položiť druhý hrniec s teplou vodou.
    • Nechajte cesto odpočívať 15 – 20 minút.

Príprava plnky:

  1. Príprava jabĺk:
    • 2000 g jabĺk očistite, ošúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle.
    • Ak sú jablká veľmi šťavnaté, mierne ich vyžmýkajte, aby ste odstránili prebytočnú šťavu.
  2. Dochutenie jabĺk:
    • Nastrúhané jablká zmiešajte s časťou kryštálového cukru (podľa chuti) a ochuťte škoricovým cukrom alebo vanilkovým cukrom.
    • Ak chcete, pridajte 100 g hrozienok.
  3. Príprava strúhanky:
    • 70 g strúhanky opražte na suchej panvici do zlatista. Nechajte vychladnúť.

Ťahanie cesta a plnenie:

  1. Príprava pracovnej plochy:
    • Na veľký čistý obrúsok alebo plátenú utierku posypte trochu múky, aby sa cesto neprilepilo.
    • Ruky a povrch cesta jemne potrite slnečnicovým olejom.
  2. Ťahanie cesta:
    • Vezmite jeden bochník cesta a položte ho do stredu obrúska.
    • Pomocou rúk začnite cesto opatrne ťahať od stredu smerom k okrajom, až kým nie je cesto veľmi tenké a priesvitné.
    • Ak je cesto dostatočne odpočinuté a teplé, nemalo by sa trhať. Ak sa predsa len trhá, pokračujte opatrne.
  3. Orezanie okrajov:
    • Hrubšie okraje cesta orežte nožom. Nevyhadzujte ich – môžete z nich vytvoriť ďalší bochník cesta.
  4. Plnenie:
    • Natiahnuté cesto jemne pokropte slnečnicovým olejom alebo rozpusteným maslom.
    • Rovnomerne posypte časťou opraženej strúhanky.
    • Posypte cesto kryštálovým cukrom podľa chuti a ochuťte škoricou.
    • Rovnomerne rozložte vrstvu nastrúhaných jabĺk.
    • Ak používate, posypte makom alebo mletými orechmi.
    • Opäť pokropte olejom a posypte strúhankou, aby absorbovala prebytočnú vlhkosť z jabĺk.
  5. Zvinutie závinu:
    • Pomocou obrúska začnite cesto od jednej strany jemne zvinovať do rolády.
    • Počas zvinu potierajte cesto olejom, aby sa vrstvy na seba nelepili.
  6. Umiestnenie na plech:
    • Plech na pečenie jemne potrite olejom alebo vyložte papierom na pečenie.
    • Závin opatrne preneste na plech. Môžete ho tvarovať do podkovy alebo nechať rovný.
    • Povrch závinu ihneď natrite olejom, pokiaľ je ešte pružný.
  7. Opakovanie:
    • Postup zopakujte so zvyšnými bochníkmi cesta.

Pečenie:

  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Pečte záviny približne 35 – 40 minút, kým nie sú zlatisté a chrumkavé.
  • Počas pečenia môžete povrch závinu ešte raz potrieť olejom alebo rozpusteným maslom, aby bol pekne lesklý a chrumkavý.

Servírovanie:

  • Po upečení nechajte štrúdľu mierne vychladnúť.
  • Pred podávaním ju posypte práškovým cukrom.
  • Môžete ju podávať s šľahačkou, vanilkovou zmrzlinou alebo ozdobiť čokoládovou polevou.

Tipy:

  • Alternatívne plnky: Namiesto jabĺk môžete použiť čerešne, višne, slivky alebo kombináciu ovocia podľa chuti.
  • Maková a orechová plnka: Pre makovú alebo orechovú štrúdľu môžete zvýšiť množstvo maku na 150 g alebo mletých orechov na 200 g a zmiešať ich s cukrom a trochou mlieka či smotany na vytvorenie pasty.
  • Práca s cestom: Dôležité je, aby cesto odpočívalo pod nahriatym hrncom – teplo a vlhkosť pomáhajú cestu stať sa pružným a ľahko ťahateľným.
  • Opražená strúhanka: Absorbuje prebytočnú vlhkosť z plnky a zabraňuje premočeniu cesta.

Video recept:

Tak a je to! Vaša voňavá štrúdľa z ťahaného cesta je hotová. Teraz si ju vychutnajte s celou rodinou a pripomeňte si tie krásne chvíle strávené s babičkou. A nezabudnite, že najdôležitejšou ingredienciou je láska, ktorú do pečenia vložíte.

Súvisiace články:

Najchutnejšia štrúdľa s makom a orechmi podľa našej babičky

Mäkučký veľkonočný makový závin: Recept som zdedila po mojej starej mame z Maďarska a je overený rokmi

Najlepší jablkový koláč: Stačia vám 2 jablká a 1 vajce!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty