Tieto mäkké syrové trojuholníčky pečiem často k hustej polievke alebo len tak na raňajky. Musela som zásadne upraviť pôvodný recept. Bol nelogický a mal kritickú chybu v množstve múky. Moja verzia je, naopak, veľmi jednoduchá a zvládne ju každý.
Kúzlo je v technike rolovania. Žiadne zložité prekladanie cesta. Cesto stačí potrieť maslom, posypať syrom, zrolovať a šikmo nakrájať. Je to rýchle, efektné a úplne bez zvyškov (zero-waste).
Ako pripraviť syrové trojuholníčky z kysnutého cesta?
Z kysnutého cesta vyvaľkajte obdĺžnik. Potrite ho zmäknutým maslom a posypte strúhaným čedarom. Zrolujte ako štrúdľu. Roládu nakrájajte šikmými rezmi na trojuholníky. Potrite žĺtkom a upečte dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas kysnutia: 1 hodina (cesto) + 20 minút (na plechu)
- Čas pečenia: 15–20 minút
- Počet porcií: cca 16–20 kusov (1 veľký plech)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 240 kcal/kus
- Trend: Rýchly / Zero-waste
Potrebujeme
Na cesto
- 600 g hladkej múky (dôkladne opravené z 1500 g)
- 200 ml vlažnej vody
- 200 ml vlažného mlieka
- 10 g sušeného droždia (1 balíček)
- 2 lyžice kryštálového cukru (na kvások)
- 125 ml rastlinného oleja
- 1 ČL soli
Na plnku a potretie
- 125 g zmäknutého masla
- 150 g strúhaného čedaru (alebo ementálu)
- 1 vaječný žĺtok (na potretie)
- (Voliteľné: rasca, hrubozrnná soľ alebo sézam na posypanie)
Postup prípravy
- Najprv pripravte kvások. V miske zmiešajte vlažnú vodu, vlažné mlieko, cukor a sušené droždie.
- Nechajte ho na teplom mieste postáť asi 10 minút, kým sa neaktivuje.
- Do veľkej misy (alebo misy robota) preosejte 600 g múky. Pridajte soľ, olej a aktívny kvások.
- Vymieste hladké, pružné a nelepivé cesto. Malo by sa pekne odlepovať od stien misy.
- Cesto prikryte utierkou. Nechajte ho na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku. Jemne ho premieste.
- Rozvaľkajte ho na veľký obdĺžnik s hrúbkou asi 0,5 cm.
- Celý povrch cesta rovnomerne potrite zmäknutým maslom.
- Rovnomerne posypte strúhaným čedarom.
- Teraz cesto pevne zrolujte po dlhšej strane. Vznikne vám dlhá a hrubá roláda.
- Pripravte si ostrý nôž. Roládu krájajte šikmými (diagonálnymi) rezmi.
- Striedajte smer rezu (ako cik-cak). Týmto spôsobom vám prirodzene vzniknú trojuholníky.
- Trojuholníčky ukladajte reznou stranou nadol na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Prikryte ich a nechajte na plechu podkysnúť ešte asi 20 minút.
- Rúru predhrejte na 190 °C (horný a dolný ohrev).
- Trojuholníčky potrite rozšľahaným žĺtkom. Ak chcete, posypte ich rascou alebo sézamom.
- Pečte 15–20 minút dozlatista.
- Po upečení nechajte krátko vychladnúť. Najlepšie sú ešte teplé.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Prečo rolovať? Táto technika (zrolovanie s maslom) vytvára jemné vrstvy. Je to oveľa rýchlejšie ako zložité prekladanie cesta.
- Nebojte sa syra. Časť syra pri pečení určite vytečie na plech. Práve tie chrumkavé, vypečené syrové “nožičky” sú na tom najlepšie.
Jednoduché variácie
- Šunková verzia: Spolu so syrom posypte cesto aj nadrobno nakrájanou kvalitnou šunkou alebo kúskami opečenej slaninky.
- Cesnaková verzia: Do zmäknutého masla pred potieraním vmiešajte 2-3 prelisované strúčiky cesnaku a nasekanú petržlenovú vňať.
Podávajte ešte teplé k polievke alebo ako prílohu k zeleninovému šalátu. Sú fantasticky mäkké.
Recept vychádza z verzie od Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
