Search

Kysnuté syrové trojuholníčky: Stačí zrolovať a nakrájať.

Syrové trojuholníčky z kysnutého cesta
Syrové trojuholníčky z kysnutého cesta

Obsah receptu

Publikované: 17. septembra 2025, 07:30

Tieto mäkké syrové trojuholníčky pečiem často k hustej polievke alebo len tak na raňajky. Musela som zásadne upraviť pôvodný recept. Bol nelogický a mal kritickú chybu v množstve múky. Moja verzia je, naopak, veľmi jednoduchá a zvládne ju každý.

Kúzlo je v technike rolovania. Žiadne zložité prekladanie cesta. Cesto stačí potrieť maslom, posypať syrom, zrolovať a šikmo nakrájať. Je to rýchle, efektné a úplne bez zvyškov (zero-waste).

Ako pripraviť syrové trojuholníčky z kysnutého cesta?

Z kysnutého cesta vyvaľkajte obdĺžnik. Potrite ho zmäknutým maslom a posypte strúhaným čedarom. Zrolujte ako štrúdľu. Roládu nakrájajte šikmými rezmi na trojuholníky. Potrite žĺtkom a upečte dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas kysnutia: 1 hodina (cesto) + 20 minút (na plechu)
  • Čas pečenia: 15–20 minút
  • Počet porcií: cca 16–20 kusov (1 veľký plech)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 240 kcal/kus
  • Trend: Rýchly / Zero-waste

Potrebujeme

Na cesto

  • 600 g hladkej múky (dôkladne opravené z 1500 g)
  • 200 ml vlažnej vody
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 10 g sušeného droždia (1 balíček)
  • 2 lyžice kryštálového cukru (na kvások)
  • 125 ml rastlinného oleja
  • 1 ČL soli

Na plnku a potretie

  • 125 g zmäknutého masla
  • 150 g strúhaného čedaru (alebo ementálu)
  • 1 vaječný žĺtok (na potretie)
  • (Voliteľné: rasca, hrubozrnná soľ alebo sézam na posypanie)

Postup prípravy

  1. Najprv pripravte kvások. V miske zmiešajte vlažnú vodu, vlažné mlieko, cukor a sušené droždie.
  2. Nechajte ho na teplom mieste postáť asi 10 minút, kým sa neaktivuje.
  3. Do veľkej misy (alebo misy robota) preosejte 600 g múky. Pridajte soľ, olej a aktívny kvások.
  4. Vymieste hladké, pružné a nelepivé cesto. Malo by sa pekne odlepovať od stien misy.
  5. Cesto prikryte utierkou. Nechajte ho na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu.
  6. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku. Jemne ho premieste.
  7. Rozvaľkajte ho na veľký obdĺžnik s hrúbkou asi 0,5 cm.
  8. Celý povrch cesta rovnomerne potrite zmäknutým maslom.
  9. Rovnomerne posypte strúhaným čedarom.
  10. Teraz cesto pevne zrolujte po dlhšej strane. Vznikne vám dlhá a hrubá roláda.
  11. Pripravte si ostrý nôž. Roládu krájajte šikmými (diagonálnymi) rezmi.
  12. Striedajte smer rezu (ako cik-cak). Týmto spôsobom vám prirodzene vzniknú trojuholníky.
  13. Trojuholníčky ukladajte reznou stranou nadol na plech vystlaný papierom na pečenie.
  14. Prikryte ich a nechajte na plechu podkysnúť ešte asi 20 minút.
  15. Rúru predhrejte na 190 °C (horný a dolný ohrev).
  16. Trojuholníčky potrite rozšľahaným žĺtkom. Ak chcete, posypte ich rascou alebo sézamom.
  17. Pečte 15–20 minút dozlatista.
  18. Po upečení nechajte krátko vychladnúť. Najlepšie sú ešte teplé.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Prečo rolovať? Táto technika (zrolovanie s maslom) vytvára jemné vrstvy. Je to oveľa rýchlejšie ako zložité prekladanie cesta.
  2. Nebojte sa syra. Časť syra pri pečení určite vytečie na plech. Práve tie chrumkavé, vypečené syrové “nožičky” sú na tom najlepšie.

Jednoduché variácie

  • Šunková verzia: Spolu so syrom posypte cesto aj nadrobno nakrájanou kvalitnou šunkou alebo kúskami opečenej slaninky.
  • Cesnaková verzia: Do zmäknutého masla pred potieraním vmiešajte 2-3 prelisované strúčiky cesnaku a nasekanú petržlenovú vňať.

Podávajte ešte teplé k polievke alebo ako prílohu k zeleninovému šalátu. Sú fantasticky mäkké.

Recept vychádza z verzie od Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty