Tieto mäkké syrové trojuholníčky pečiem často k hustej polievke alebo len tak na raňajky. Musela som zásadne upraviť pôvodný recept. Bol nelogický a mal kritickú chybu v množstve múky. Moja verzia je, naopak, veľmi jednoduchá a zvládne ju každý.
1. Najprv pripravte kvások. V miske zmiešajte vlažnú vodu, vlažné mlieko, cukor a sušené droždie.
2. Nechajte ho na teplom mieste postáť asi 10 minút, kým sa neaktivuje.
3. Do veľkej misy (alebo misy robota) preosejte 600 g múky. Pridajte soľ, olej a aktívny kvások.
4. Vymieste hladké, pružné a nelepivé cesto. Malo by sa pekne odlepovať od stien misy.
5. Cesto prikryte utierkou. Nechajte ho na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu.
6. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku. Jemne ho premieste.
7. Rozvaľkajte ho na veľký obdĺžnik s hrúbkou asi 0,5 cm.
8. Celý povrch cesta rovnomerne potrite zmäknutým maslom.
9. Rovnomerne posypte strúhaným čedarom.
10. Teraz cesto pevne zrolujte po dlhšej strane. Vznikne vám dlhá štrúdľa.
11. Ostrým nožom krájajte roládu. Nerežte rovno, ale šikmo (diagonálne).
12. Potom striedajte smer rezu (ako cik-cak). Týmto spôsobom vám vzniknú trojuholníky.
13. Trojuholníčky ukladajte reznou stranou na plech vystlaný papierom na pečenie.
14. Prikryte ich a nechajte na plechu podkysnúť ešte asi 20 minút.
15. Rúru predhrejte na 190 °C (znížené z 200 °C).
16. Trojuholníčky potrite rozšľahaným žĺtkom. Môžete posypať rascou alebo sézamom.
17. Pečte 15–20 minút dozlatista.
18. Po upečení nechajte krátko vychladnúť na mriežke.
Poznámky
1. Prečo rolovať? Táto technika (zrolovanie s maslom) vytvára jemné vrstvy. Je to oveľa rýchlejšie ako zložité prekladanie cesta.2. Nebojte sa syra. Časť syra pri pečení určite vytečie na plech. Práve tie chrumkavé, vypečené syrové "nožičky" sú na tom najlepšie.Variácia (Šunková verzia): Spolu so syrom posypte cesto aj nadrobno nakrájanou kvalitnou šunkou alebo kúskami opečenej slaninky.Variácia (Cesnaková verzia): Do zmäknutého masla pred potieraním vmiešajte 2-3 prelisované strúčiky cesnaku a nasekanú petržlenovú vňať.