Search

Kuracie stehná v paradajkovo-smotanovej omáčke – také chutné kura ste ešte nejedli! Recept od maďarského kuchára

Kuracie stehná v paradajkovo-smotanovej omáčke
Kuracie stehná v paradajkovo-smotanovej omáčke

Obsah receptu

Publikované: 26. januára 2025, 14:51

Kuracie stehná v paradajkovo-smotanovej omáčke sú klasikou, ktorá nikdy neomrzí. Recept je jednoduchý a zvládne ho aj kuchár začiatočník. Výsledkom sú šťavnaté kuracie stehná v lahodnej omáčke, ktoré si zamilujete.

Máte radi kuracie mäso a hľadáte inšpiráciu na nový recept? Vyskúšajte kuracie stehná v paradajkovo-smotanovej omáčke! Táto kombinácia chutí je jednoducho neodolateľná. Recept je rýchly, jednoduchý a zvládne ho každý. Pripravte si túto lahôdku a potešte svojich blízkych.

Ingrediencie:

  • Kuracie stehná: 6 ks
  • Soľ, korenie: podľa chuti
  • Olivový olej: pár lyžíc (na potretie a opečenie mäsa)
  • Maslo: kúsok (na zjemnenie chuti pri restovaní)
  • Cibuľa: 1 ks (nakrájaná nadrobno)
  • Cesnak: 3 strúčiky (pretlačený alebo nasekaný)
  • Paradajka: 1 ks (nakrájaná na kocky)
  • Paprika: 2 polievkové lyžice (sladká/štipľavá podľa chuti)
  • Hladká múka: 2 polievkové lyžice
  • Paradajkový pretlak: 200 ml (približne 1 šálka)
  • Voda alebo vývar: 1 šálka (cca 200–250 ml)
  • Kyslá smotana: 4–5 polievkových lyžíc
  • Petržlenová vňať: podľa chuti (nasekaná)

(Na prílohu napr. 1 šálka ryže alebo iná príloha podľa preferencie.)

Postup prípravy:

1. Príprava a opečenie mäsa:

  1. Kuracie stehná očistite, osoľte a okoreňte z oboch strán.
  2. Na panvici rozohrejte olivový olej a kúsok masla.
  3. Stehná opekajte niekoľko minút z každej strany, až kým nie sú jemne zlatisté. Potom mäso odložte bokom.

2. Restovanie základných ingrediencií:

  1. Do tej istej panvice pridajte nakrájanú cibuľu a opekajte, kým nezačne sklovatieť (približne 2–3 minúty).
  2. Prisypte cesnak a krátko ho restujte (1 minútu).
  3. Pridajte nakrájanú paradajku a restujte ďalšiu 1–2 minúty.

3. Dochutenie a základ omáčky:

  1. Prisypte 2 polievkové lyžice papriky a 2 polievkové lyžice múky. Dobre premiešajte, aby sa paprika a múka obalili okolo cibuľovo-paradajkovej zmesi.
  2. Nalejte do panvice paradajkový pretlak (cca 1 šálku) a 1 šálku vody alebo vývaru. Ochuťte soľou a korením podľa chuti.
  3. Vráťte do panvice aj opečené kuracie stehná. Zakryte pokrievkou a na miernom ohni duste 25 minút.

(V polovici času kuracie stehná otočte, aby sa rovnomerne dusili.)


4. Dokončenie omáčky:

  1. Po 25 minútach do omáčky vmiešajte 4–5 lyžíc kyslej smotany.
  2. Pre krajšiu farbu a chuť pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
  3. Nechajte prevrieť ešte niekoľko minút, aby sa chute spojili.

5. Príprava prílohy (ryža):

  1. Odporúčaná príloha je ryža. (Množstvo: 1 šálka ryže pre 2–3 osoby.)
  2. Ryžu premyte a dajte do hrnca s dvojnásobkom objemu vody, osoľte.
  3. Varte, až kým nezačne vrieť, znížte teplotu, prikryte pokrievkou a varte cca 10 minút.

Servírovanie:

Podávajte kuracie stehná s bohatou paradajkovo-smotanovou omáčkou a ryžou (alebo inou prílohou, napr. zemiakmi). Na tanieri môžete ešte dozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.


Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Pre intenzívnejšiu chuť paradajkovej omáčky môžete pridať lyžičku cukru.
  2. Ak chcete mať omáčku hustejšiu, pridajte viac múky alebo ju nechajte dlhšie povariť.
  3. Dochuťte omáčku podľa vlastnej chuti – pridajte bylinky, štipľavú papriku alebo iné koreniny.
  4. Kuracie stehná môžete pred varením marinovať v jogurte alebo korení, aby boli ešte chutnejšie.
  5. Podávajte s ryžou, cestovinami alebo zemiakovou kašou.

Video recept:

Kuracie stehná v paradajkovo-smotanovej omáčke

Veríme, že si tento recept na kuracie stehná v paradajkovo-smotanovej omáčke zamilujete. Je to skvelá voľba na obed alebo večeru pre celú rodinu. Prajeme dobrú chuť!

Vyskúšajte aj:

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Ricette Perfette

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty