Máte chuť na niečo tradičné, no zároveň s moderným nádychom a z dostupnejších surovín? Tieto kuracie stehná na smotane pripravené “na spôsob sviečkovej” sú presne takým jedlom! Spájajú v sebe jemnosť a šťavnatosť kuracieho mäsa s bohatou, krémovou omáčkou plnou koreňovej zeleniny, ktorá svojou chuťou a vôňou pripomína obľúbenú sviečkovú na smotane. Je to recept, ktorý si určite zamilujete pre jeho lahodnú chuť a relatívne jednoduchú prípravu.
Základom je poctivý zeleninový základ s kúskami údenej slaniny, ktorý sa spolu s kuracími stehnami pomaly dusí do mäkka. Omáčka je následne zjemnená kombináciou kyslej a sladkej smotany a dochutená typickými koreninami. Tento pokrm je ideálny ako slávnostnejší obed alebo výdatná večera. Podávajte ho s domácou parenou knedľou alebo cestovinami a pripravte sa na chvály od svojich stravníkov!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas dusenia: cca 45-60 minút
- Čas zapekania (voliteľné): 10 minút
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
- 4 ks kuracích stehien (horné a dolné, alebo len horné)
- Soľ (podľa chuti)
- Čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 1 polievková lyžica bravčovej masti (alebo rastlinného oleja)
- 50 g prerastenej údenej slaniny
- 200 g cibule (cca 2 menšie ks)
- 2-3 ks stredne veľkej mrkvy (cca 200-250 g)
- 150-200 g petržlenu (koreň)
- 100 g zeleru (buľvového)
- 1-2 polievkové lyžice hladkej múky (na zaprášenie)
- 2 listy bobkového listu
- cca 6 guličiek nového korenia
- 1 čajová lyžička sušenej citrónovej kôry (alebo čerstvej z 1/2 citróna)
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- 1000 ml kuracieho vývaru (alebo zeleninového)
- 3 polievkové lyžice kyslej smotany (cca 16-18% tuku)
- 100 ml smotany na varenie (cca 10-12% tuku)
- Ocot (obyčajný 8%), cca 1-2 polievkové lyžice alebo podľa chuti
- (Na ozdobu – voliteľné) Čerstvá petržlenová vňať alebo majoránka
Postup prípravy
Príprava mäsa a základu:
- Kuracie stehná umyte, osušte papierovou utierkou a dôkladne osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením z oboch strán.
- Koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler) očistite a nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu ošúpte a nasekajte nadrobno. Slaninu nakrájajte na malé kocky alebo tenké prúžky.
- Vo väčšom hrnci alebo hlbokej panvici s pokrievkou rozohrejte masť (alebo olej). Na rozpálenej masti sprudka opečte pripravené kuracie stehná z oboch strán dozlatista, aby sa mäso zatiahlo (cca 3-4 minúty z každej strany). Opečené stehná vyberte z hrnca a odložte bokom na tanier.
- Do výpeku v hrnci (ak je ho príliš veľa, časť odoberte) pridajte na kocky nakrájanú slaninu a opečte ju dochrumkava.
- K opraženej slanine pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju na tuku zo slaniny dosklovita a dozlatista (cca 5 minút).
- Následne pridajte na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler). Za občasného miešania všetko spolu restujte ďalších približne 5-7 minút, kým zelenina nechytí farbu a mierne nezmäkne.
- Orestovanú zeleninu so slaninou a cibuľou zaprášte 1-2 lyžicami hladkej múky a za stáleho miešania krátko (cca 1 minútu) orestujte, aby sa múka zbavila surovej chuti.
- K základu pridajte bobkové listy, guličky nového korenia, sušenú citrónovú kôru a sušený tymián. Krátko premiešajte, aby sa koreniny rozvoňali.

Dusenie a dokončenie omáčky:
- Zalejte pripraveným horúcim kuracím vývarom. Dôkladne premiešajte metličkou od dna, aby sa rozpustili všetky prichytené kúsky a múka nevytvorila hrudky.
- Do omáčkového základu vráťte opečené kuracie stehná (aj so šťavou, ktorú pustili). Mäso by malo byť takmer celé ponorené v tekutine.
- Priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum, hrniec prikryte pokrievkou a nechajte pomaly dusiť približne 45-60 minút, alebo kým nie sú kuracie stehná úplne mäkké a neoddeľujú sa od kosti.
- Keď sú stehná mäkké, opatrne ich vyberte z hrnca a preložte do menšieho pekáča alebo zapekacej misy. Vložte ich do rúry predhriatej na 180 °C a krátko (cca 10 minút) zapečte, aby získali krajšiu farbu a chrumkavú kožičku (tento krok je voliteľný, ale odporúčaný).
- Medzitým dokončite omáčku. Vyberte z nej bobkové listy a guličky nového korenia. Ak chcete mať omáčku úplne hladkú a krémovú, môžete ju teraz rozmixovať tyčovým mixérom dohladka. (Ak preferujete rustikálnejšiu omáčku s kúskami zeleniny, tento krok vynechajte.)
- Do omáčky (prípadne rozmixovanej) zašľahajte metličkou kyslú smotanu rozmiešanú s trochou horúcej omáčky (aby sa nezrazila) a potom aj smotanu na varenie. Krátko prehrejte (už nevarte prudko).
- Omáčku dochuťte podľa svojej chuti soľou, čerstvo mletým čiernym korením a octom (pridávajte postupne, kým nedosiahnete príjemnú sladkokyslú chuť typickú pre sviečkovú).
Servírovanie:
- Na tanier naservírujte zapečené kuracie stehno, pridajte obľúbenú prílohu (parená knedľa, cestoviny, varené zemiaky) a všetko štedro prelejte horúcou smotanovou omáčkou.
- Pred podávaním môžete ozdobiť nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou alebo majoránkou.
Videorecept
Tipy
- Namiesto sušenej citrónovej kôry môžete použiť aj čerstvú, nastrúhanú z dobre umytého bio citróna. Pridajte ju až ku koncu varenia spolu so smotanami.
- Pre ešte výraznejšiu chuť “sviečkovej” môžete pridať do zeleninového základu aj malý kúsok (cca 50g) koreňového petržlenu.
- Ak chcete omáčku sladšiu, môžete ju dochutiť aj lyžičkou kryštálového cukru alebo trochou karamelu (pripraveného z cukru na panvici a zaliateho trochou vývaru).
- Namiesto kuracích stehien môžete podobným spôsobom pripraviť aj kuracie prsia (duste ich kratšie) alebo napríklad králičie stehná.

Kuracie stehná na smotane pripravené týmto spôsobom sú skutočnou lahôdkou. Vyskúšajte tento recept a uvidíte, že si ho zamiluje celá vaša rodina!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Recepty bez brepty, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.