Spomínate si na krúpy s mäsom, aké varievala vaša babička? Tento jednoduchý recept na tradičné jedlo plné chuti vám ich pripomenie. Sýte, voňavé a prekvapivo ľahké na prípravu – ideálny obed alebo večera, ktorá zasýti a zahreje.
Pokiaľ hľadáte inšpiráciu na výdatný, no zároveň nie príliš zložitý pokrm, vyskúšajte krúpy s mäsom, cibuľou a mrkvou. Toto tradičné jedlo je plné vlákniny a chutí skvele. Pred servírovaním ho stačí len ľahko posypať čerstvou petržlenovou vňaťou.
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas varenia: 30-40 minút
- Počet porcií: 2 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 250 g jačmenných krúpov (stredne veľké alebo veľké)
- 100 g mäsa (napr. bravčové pliecko, kuracie stehno), nakrájaného na malé kocky (Pozn.: malé množstvo, skôr pre chuť, môžete použiť aj viac)
- 1 stredne veľká mrkva
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- Rastlinný olej (napr. slnečnicový, repkový) podľa potreby (cca 3-4 PL)
- cca 750 ml horúcej vody (alebo zeleninového/mäsového vývaru)
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Na dokončenie:
- Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná) na posypanie
Postup prípravy
Príprava základu:
- Jačmenné krúpy dôkladne prepláchnite pod tečúcou studenou vodou v sitku, kým voda nezostane číra. Nechajte ich dobre odkvapkať.
- V hrnci alebo hlbšej panvici rozohrejte 1 polievkovú lyžicu oleja a prepláchnuté krúpy na ňom krátko (asi 2-3 minúty) za stáleho miešania orestujte (opečte nasucho). Odložte ich bokom.
- Mäso nakrájajte na malé kocky (cca 1 cm). Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Mrkvu očistite a nakrájajte na tenké prúžky (julienne) alebo malé kocky. Cesnak ošúpte a prelisujte alebo nasekajte najemno.
- V tej istej hlbšej panvici alebo hrnci, kde ste restovali krúpy (alebo v inej čistej), rozohrejte zvyšný olej (cca 2-3 PL) na strednom ohni. Pridajte na kocky nakrájané mäso a opečte ho zo všetkých strán, kým sa nezatiahne.
- Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte spolu s mäsom dozlatista (asi 3-5 minút).
- Pridajte nakrájanú mrkvu a prelisovaný cesnak. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Všetko spolu krátko premiešajte a restujte ešte asi 1-2 minúty.
Varenie krúpov:
- K orestovanému mäsu a zelenine v hrnci pridajte vopred opečené krúpy. Premiešajte.
- Zalejte horúcou vodou alebo vývarom tak, aby boli krúpy ponorené približne 1-2 cm pod hladinou (cca 750 ml, podľa potreby a savosti krúp).
- Priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum, hrniec prikryte pokrievkou a nechajte pomaly dusiť približne 30 až 40 minút.
- Počas dusenia občas skontrolujte a premiešajte, či sa krúpy nepripaľujú a či majú dostatok tekutiny. Ak sa tekutina príliš rýchlo odparuje, prilejte trochu horúcej vody alebo vývaru. Krúpy sú hotové, keď sú mäkké a vsiakli všetku tekutinu.
Servírovanie:
- Hotové uvarené krúpy s mäsom a zeleninou premiešajte vidličkou, aby sa prevzdušnili. Ochutnajte a prípadne ešte dochuťte soľou a korením.
- Servírujte ihneď, teplé. Na tanieri posypte štedrou dávkou čerstvo nasekanej petržlenovej vňate. Výborne chutia samotné alebo napríklad s kyslou uhorkou či cviklou.
Videorecept
Tipy
- Jačmenné krúpy vždy pred varením poriadne prepláchnem pod studenou vodou. Krátke orestovanie nasucho alebo na troške oleja pred pridaním tekutiny im dodá príjemnú orieškovú chuť a lepšie si udržia tvar.
- Množstvo mäsa v tomto recepte je skôr symbolické, pre chuť. Ak chcete plnohodnotné mäsové jedlo, pokojne použite viac (200-300g) bravčového pliecka, stehna alebo kuracích stehien nakrájaných na kocky. Mäso vždy najprv opečiem, aby sa zatiahlo.
- Mrkvu krájam na tenké rezančeky (julienne), v jedle to pekne vyzerá. Spolu s cibuľou a cesnakom ju restujem na výpeku z mäsa. Základ potom zalejem horúcou vodou alebo vývarom (vývar dodá lepšiu chuť) a dusím pod pokrievkou domäkka. Tekutinu prilievam postupne podľa potreby.
- Pre ešte bohatšiu chuť môžete na začiatku spolu s cibuľou orestovať aj kúsok údenej slaniny alebo pridať počas dusenia hrsť vopred namočených sušených húb. Hotové jedlo vždy bohato posypem čerstvou petržlenovou vňaťou.
Uvarte si krúpy s mäsom ako od babičky. Tento jednoduchý recept na tradičné jedlo plné chuti vás príjemne zasýti a zahreje.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Strana_Kulinarii