Search

Krúpy s mäsom ako od babičky: Jednoduchý recept na tradičné jedlo plné chuti

krúpy s mäsom
krúpy s mäsom

Obsah receptu

Spomínate si na krúpy s mäsom, aké varievala vaša babička? Tento jednoduchý recept na tradičné jedlo plné chuti vám ich pripomenie. Sýte, voňavé a prekvapivo ľahké na prípravu – ideálny obed alebo večera, ktorá zasýti a zahreje.

Pokiaľ hľadáte inšpiráciu na výdatný, no zároveň nie príliš zložitý pokrm, vyskúšajte krúpy s mäsom, cibuľou a mrkvou. Toto tradičné jedlo je plné vlákniny a chutí skvele. Pred servírovaním ho stačí len ľahko posypať čerstvou petržlenovou vňaťou.

  • Čas prípravy: cca 30 minút
  • Čas varenia: 30-40 minút
  • Počet porcií: 2 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 250 g jačmenných krúpov (stredne veľké alebo veľké)
  • 100 g mäsa (napr. bravčové pliecko, kuracie stehno), nakrájaného na malé kocky (Pozn.: malé množstvo, skôr pre chuť, môžete použiť aj viac)
  • 1 stredne veľká mrkva
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Rastlinný olej (napr. slnečnicový, repkový) podľa potreby (cca 3-4 PL)
  • cca 750 ml horúcej vody (alebo zeleninového/mäsového vývaru)
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Na dokončenie:

  • Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná) na posypanie

Postup prípravy

Príprava základu:

  1. Jačmenné krúpy dôkladne prepláchnite pod tečúcou studenou vodou v sitku, kým voda nezostane číra. Nechajte ich dobre odkvapkať.
  2. V hrnci alebo hlbšej panvici rozohrejte 1 polievkovú lyžicu oleja a prepláchnuté krúpy na ňom krátko (asi 2-3 minúty) za stáleho miešania orestujte (opečte nasucho). Odložte ich bokom.
  3. Mäso nakrájajte na malé kocky (cca 1 cm). Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Mrkvu očistite a nakrájajte na tenké prúžky (julienne) alebo malé kocky. Cesnak ošúpte a prelisujte alebo nasekajte najemno.
  4. V tej istej hlbšej panvici alebo hrnci, kde ste restovali krúpy (alebo v inej čistej), rozohrejte zvyšný olej (cca 2-3 PL) na strednom ohni. Pridajte na kocky nakrájané mäso a opečte ho zo všetkých strán, kým sa nezatiahne.
  5. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte spolu s mäsom dozlatista (asi 3-5 minút).
  6. Pridajte nakrájanú mrkvu a prelisovaný cesnak. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Všetko spolu krátko premiešajte a restujte ešte asi 1-2 minúty.

Varenie krúpov:

  1. K orestovanému mäsu a zelenine v hrnci pridajte vopred opečené krúpy. Premiešajte.
  2. Zalejte horúcou vodou alebo vývarom tak, aby boli krúpy ponorené približne 1-2 cm pod hladinou (cca 750 ml, podľa potreby a savosti krúp).
  3. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum, hrniec prikryte pokrievkou a nechajte pomaly dusiť približne 30 až 40 minút.
  4. Počas dusenia občas skontrolujte a premiešajte, či sa krúpy nepripaľujú a či majú dostatok tekutiny. Ak sa tekutina príliš rýchlo odparuje, prilejte trochu horúcej vody alebo vývaru. Krúpy sú hotové, keď sú mäkké a vsiakli všetku tekutinu.

Servírovanie:

  1. Hotové uvarené krúpy s mäsom a zeleninou premiešajte vidličkou, aby sa prevzdušnili. Ochutnajte a prípadne ešte dochuťte soľou a korením.
  2. Servírujte ihneď, teplé. Na tanieri posypte štedrou dávkou čerstvo nasekanej petržlenovej vňate. Výborne chutia samotné alebo napríklad s kyslou uhorkou či cviklou.

Videorecept

Tipy

  1. Jačmenné krúpy vždy pred varením poriadne prepláchnem pod studenou vodou. Krátke orestovanie nasucho alebo na troške oleja pred pridaním tekutiny im dodá príjemnú orieškovú chuť a lepšie si udržia tvar.
  2. Množstvo mäsa v tomto recepte je skôr symbolické, pre chuť. Ak chcete plnohodnotné mäsové jedlo, pokojne použite viac (200-300g) bravčového pliecka, stehna alebo kuracích stehien nakrájaných na kocky. Mäso vždy najprv opečiem, aby sa zatiahlo.
  3. Mrkvu krájam na tenké rezančeky (julienne), v jedle to pekne vyzerá. Spolu s cibuľou a cesnakom ju restujem na výpeku z mäsa. Základ potom zalejem horúcou vodou alebo vývarom (vývar dodá lepšiu chuť) a dusím pod pokrievkou domäkka. Tekutinu prilievam postupne podľa potreby.
  4. Pre ešte bohatšiu chuť môžete na začiatku spolu s cibuľou orestovať aj kúsok údenej slaniny alebo pridať počas dusenia hrsť vopred namočených sušených húb. Hotové jedlo vždy bohato posypem čerstvou petržlenovou vňaťou.

Uvarte si krúpy s mäsom ako od babičky. Tento jednoduchý recept na tradičné jedlo plné chuti vás príjemne zasýti a zahreje.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Strana_Kulinarii

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty