Search

Krémové kuracie soté s brokolicou. Najlepší obed z jednej panvice, hotový do 30 minút.

Kuracie prsia na smotane s brokolicou
Kuracie prsia na smotane s brokolicou

Obsah receptu

Publikované: 23. septembra 2025, 18:55

Keď sa ma niekto opýta na tip na rýchly a fantastický obed, toto je jeden z mojich prvých nápadov. Všetko pripravíte pohodlne v jednej panvici, kým sa vám varia cestoviny alebo ryža. Výsledkom je božsky krémové a sýte soté s jemným kuracím mäsom a zdravou, chrumkavou brokolicou. Je to absolútna istota, ktorá chutí celej rodine.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min
  • Čas varenia/pečenia: 20 min
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 520 kcal/porcia (bez prílohy)
  • Trend: Rýchly obed / Jedlo z jednej panvice

Potrebujeme

  • 500 g kuracích pŕs (alebo vykostených stehien)
  • 1 ks väčšia cibuľa
  • 3 PL oleja
  • 300-400 g brokolice
  • štipka mletého zázvoru
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 400 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 200 g kyslej smotany (14-16%)
  • 1 PL hladkej múky

Postup prípravy

  1. Príprava surovín. Kuracie mäso umyte, osušte a nakrájajte na kocky alebo rezance. Cibuľu nasekajte najemno. Brokolicu rozoberte na menšie ružičky.
  2. Vo väčšej, hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a restujte ju dosklovita.
  3. K cibuli pridajte mäso, posypte ho štipkou zázvoru a čiernym korením. Za stáleho miešania opekajte, kým sa mäso nezatiahne a nechytí zlatistú farbu.
  4. Mäso podlejte približne polovicou horúceho vývaru, stíšte plameň, prikryte pokrievkou a duste asi 10 minút.
  5. Pridanie brokolice. K polomäkkému mäsu pridajte ružičky brokolice a prilejte zvyšný vývar. Zľahka premiešajte, opäť prikryte a duste spolu ďalších 5–7 minút, kým brokolica nezmäkne, ale zostane stále príjemne chrumkavá a sýto zelená.
  6. Zahustenie omáčky. V malej miske dohladka rozmiešajte kyslú smotanu s lyžicou hladkej múky a 2-3 lyžicami horúceho vývaru z panvice.
  7. Túto smotanovú zmes za stáleho miešania pomaly vlejte do panvice k mäsu a brokolici.
  8. Nechajte všetko spolu krátko prejsť varom (asi 1 minútu), aby omáčka zhustla. Nakoniec dochuťte soľou a korením podľa potreby.

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na zaručene krémovú omáčku? Tajomstvo hladkej smotanovej omáčky, ktorá sa nikdy nezrazí, je v “temperovaní”. Vždy najprv rozmiešajte kyslú smotanu s múkou a troškou horúceho vývaru z panvice v samostatnej miske. Až potom túto zmes pomaly vlejte do zvyšku jedla.
  2. Brokolica ‘al dente’. Brokolicu nevarte príliš dlho, aby sa nerozvarila na kašu. Najlepšia je, keď si zachová krásnu zelenú farbu a je mäkká, ale stále má jemne chrumkavý zhryz. Uvedených 5-7 minút dusenia jej úplne stačí.

Jednoduché variácie

  • Syrová verzia: Na záver, po odstavení z plameňa, vmiešajte do horúcej omáčky 100 g nastrúhaného syra (eidam alebo čedar). Krásne sa rozpustí a omáčka bude ešte bohatšia a krémovejšia.
  • S hubami: Spolu s cibuľou môžete orestovať aj 200 g na plátky nakrájaných šampiňónov. Dodajú jedlu ďalší rozmer a hĺbku chuti.

Výsledkom je bleskové jedlo plné chuti, ktoré sa stane stálicou vo vašej kuchyni. Podávajte ho s cestovinami (špirálky, kolienka) alebo s dusenou ryžou.

Recept pripravila redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty