Publikované: 23. septembra 2025, 18:55
Keď sa ma niekto opýta na tip na rýchly a fantastický obed, toto je jeden z mojich prvých nápadov. Všetko pripravíte pohodlne v jednej panvici, kým sa vám varia cestoviny alebo ryža. Výsledkom je božsky krémové a sýte soté s jemným kuracím mäsom a zdravou, chrumkavou brokolicou. Je to absolútna istota, ktorá chutí celej rodine.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min
- Čas varenia/pečenia: 20 min
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 520 kcal/porcia (bez prílohy)
- Trend: Rýchly obed / Jedlo z jednej panvice
Potrebujeme
- 500 g kuracích pŕs (alebo vykostených stehien)
- 1 ks väčšia cibuľa
- 3 PL oleja
- 300-400 g brokolice
- štipka mletého zázvoru
- soľ, mleté čierne korenie
- 400 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 200 g kyslej smotany (14-16%)
- 1 PL hladkej múky
Postup prípravy
- Príprava surovín. Kuracie mäso umyte, osušte a nakrájajte na kocky alebo rezance. Cibuľu nasekajte najemno. Brokolicu rozoberte na menšie ružičky.
- Vo väčšej, hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a restujte ju dosklovita.
- K cibuli pridajte mäso, posypte ho štipkou zázvoru a čiernym korením. Za stáleho miešania opekajte, kým sa mäso nezatiahne a nechytí zlatistú farbu.
- Mäso podlejte približne polovicou horúceho vývaru, stíšte plameň, prikryte pokrievkou a duste asi 10 minút.
- Pridanie brokolice. K polomäkkému mäsu pridajte ružičky brokolice a prilejte zvyšný vývar. Zľahka premiešajte, opäť prikryte a duste spolu ďalších 5–7 minút, kým brokolica nezmäkne, ale zostane stále príjemne chrumkavá a sýto zelená.
- Zahustenie omáčky. V malej miske dohladka rozmiešajte kyslú smotanu s lyžicou hladkej múky a 2-3 lyžicami horúceho vývaru z panvice.
- Túto smotanovú zmes za stáleho miešania pomaly vlejte do panvice k mäsu a brokolici.
- Nechajte všetko spolu krátko prejsť varom (asi 1 minútu), aby omáčka zhustla. Nakoniec dochuťte soľou a korením podľa potreby.
2 praktické tipy na záver
- Ako na zaručene krémovú omáčku? Tajomstvo hladkej smotanovej omáčky, ktorá sa nikdy nezrazí, je v “temperovaní”. Vždy najprv rozmiešajte kyslú smotanu s múkou a troškou horúceho vývaru z panvice v samostatnej miske. Až potom túto zmes pomaly vlejte do zvyšku jedla.
- Brokolica ‘al dente’. Brokolicu nevarte príliš dlho, aby sa nerozvarila na kašu. Najlepšia je, keď si zachová krásnu zelenú farbu a je mäkká, ale stále má jemne chrumkavý zhryz. Uvedených 5-7 minút dusenia jej úplne stačí.
Jednoduché variácie
- Syrová verzia: Na záver, po odstavení z plameňa, vmiešajte do horúcej omáčky 100 g nastrúhaného syra (eidam alebo čedar). Krásne sa rozpustí a omáčka bude ešte bohatšia a krémovejšia.
- S hubami: Spolu s cibuľou môžete orestovať aj 200 g na plátky nakrájaných šampiňónov. Dodajú jedlu ďalší rozmer a hĺbku chuti.
Výsledkom je bleskové jedlo plné chuti, ktoré sa stane stálicou vo vašej kuchyni. Podávajte ho s cestovinami (špirálky, kolienka) alebo s dusenou ryžou.
Recept pripravila redakcia Varíme s Láskou.
