Krémové kuracie soté s brokolicou z jednej panvice
Keď sa ma niekto opýta na tip na rýchly a fantastický obed, toto je jeden z mojich prvých nápadov. Všetko pripravíte pohodlne v jednej panvici, kým sa vám varia cestoviny. Výsledkom sú božsky krémové a sýte cestoviny s jemným kuracím mäsom a špenátom. Je to absolútna istota.
1. Príprava surovín. Kuracie mäso umyte, osušte a nakrájajte na kocky alebo rezance. Cibuľu nasekajte najemno. Brokolicu rozoberte na menšie ružičky.
2. Vo väčšej, hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a restujte ju dosklovita.
3. K cibuli pridajte mäso, posypte ho štipkou zázvoru a čiernym korením. Za stáleho miešania opekajte, kým sa mäso nezatiahne a nechytí zlatistú farbu.
4. Mäso podlejte približne polovicou horúceho vývaru, stíšte plameň, prikryte pokrievkou a duste asi 10 minút.
5. Pridanie brokolice. K polomäkkému mäsu pridajte ružičky brokolice a prilejte zvyšný vývar. Zľahka premiešajte, opäť prikryte a duste spolu ďalších 5–7 minút, kým brokolica nezmäkne, ale zostane stále príjemne chrumkavá.
6. Zahustenie omáčky. V malej miske dohladka rozmiešajte kyslú smotanu s lyžicou hladkej múky a 2-3 lyžicami horúceho vývaru z panvice.
7. Túto smotanovú zmes za stáleho miešania pomaly vlejte do panvice k mäsu a brokolici.
8. Nechajte všetko spolu krátko prejsť varom (asi 1 minútu), aby omáčka zhustla. Nakoniec dochuťte soľou a korením podľa potreby.
Poznámky
1. Ako na zaručene krémovú omáčku? Tajomstvo hladkej smotanovej omáčky, ktorá sa nikdy nezrazí, je v 'temperovaní'. Vždy najprv rozmiešajte kyslú smotanu s múkou a troškou horúceho vývaru z panvice v samostatnej miske. Až potom túto zmes pomaly vlejte do zvyšku jedla.2. Brokolica 'al dente'. Brokolicu nevarte príliš dlho, aby sa nerozvarila na kašu. Najlepšia je, keď si zachová krásnu zelenú farbu a je mäkká, ale stále má jemne chrumkavý zhryz. 5-7 minút dusenia úplne stačí.