Search

Krémové cestoviny s kuracím mäsom a hubami: Rýchla večera z jednej panvice!

smotanové cestoviny s kuracím mäsom
Smotanové cestoviny s kuracím mäsom

Obsah receptu

Potrebujete rýchlo navariť niečo chutné, krémové a sýte po náročnom dni? Tieto smotanové cestoviny s kuracím mäsom a hubami sú ideálnym riešením! Aj keď sa cestoviny varia zvlášť, omáčka s mäsom a hubami sa pripraví v jednej panvici a celé jedlo máte na stole do pol hodinky. Jemné kúsky kuracích pŕs, aromatické huby (napríklad shiitake alebo šampiňóny) a lahodná smotanová omáčka tvoria dokonalú kombináciu, ktorá poteší celú rodinu.

Tento recept je skvelý pre svoju jednoduchosť a rýchlosť, no výsledok je prekvapivo bohatý a chutný. Omáčka nie je príliš ťažká, smotana jej dodáva len príjemnú krémovosť. Odporúčame cestoviny dovariť priamo v hotovej omáčke s trochou vody z ich varenia – krásne sa tak prepoja chute a omáčka získa perfektnú konzistenciu. Podávajte posypané čerstvou petržlenovou vňaťou a prípadne trochou parmezánu pre dokonalý zážitok.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 10 minút
  • Čas varenia: cca 20-25 minút
  • Počet porcií: 2-3
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

  • cca 250-300 g cestovín (napr. fettuccine, tagliatelle, penne)
  • Soľ (na varenie cestovín a dochutenie)
  • 450 g kuracích pŕs (cca 2 ks)
  • Mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica masla
  • 1 ks cibule
  • 180 g húb (Shiitake, šampiňóny alebo iné obľúbené)
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • (Voliteľné) cca 50 ml suchého bieleho vína
  • cca 200-250 ml smotany na šľahanie (min. 30%)
  • (Voliteľné) Štipka muškátového orieška
  • Hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • (Na servírovanie – voliteľné) Strúhaný parmezán

Postup prípravy

Príprava mäsa a základu:

  1. Dajte variť vodu na cestoviny vo väčšom hrnci, dobre ju osoľte.
  2. Kuracie prsia očistite a nakrájajte na tenšie prúžky alebo menšie kocky. Osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením.
  3. Vo väčšej hlbokej panvici rozohrejte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja na stredne silnom ohni. Pridajte nakrájané kuracie mäso a opekajte ho za občasného miešania približne 4-5 minút, kým nie je zlatisté a prepečené.
  4. Opečené mäso vyberte z panvice dierovanou lyžicou a odložte bokom na tanier (môžete ho prikryť, aby zostalo teplé).
  5. Do tej istej panvice pridajte zvyšnú lyžicu olivového oleja a kúsok masla. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju dosklovita, cca 3-4 minúty.
  6. Huby očistite a nakrájajte na plátky alebo menšie kúsky. Pridajte ich k cibuli a restujte spolu približne 5-7 minút, kým huby nezmäknú, nepustia vodu a tá sa čiastočne neodparí.
  7. Pridajte najemno nasekaný alebo prelisovaný cesnak a restujte už len asi 30 sekúnd až 1 minútu, kým sa nerozvonia.

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Príprava omáčky a dokončenie:

  1. Voliteľný krok: Ak používate víno, prilejte ho teraz k hubám a zelenine. Nechajte ho na silnejšom ohni za miešania odpariť (cca 1-2 minúty).
  2. Zalejte smotanou na šľahanie. Priveďte k miernemu varu (nevarte prudko). Omáčku dochuťte soľou, čiernym korením a prípadne štipkou muškátového orieška. Nechajte na slabom ohni prebublávať a mierne zhustnúť (cca 3-5 minút).
  3. Medzitým uvarte cestoviny vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale, ale sceďte ich asi 1-2 minúty pred odporúčaným časom dovarenia, aby zostali “al dente”. Dôležité: Pred scedením si odložte bokom asi 1 hrnček (cca 150 ml) vody, v ktorej sa cestoviny varili.
  4. Do hotovej omáčky v panvici vráťte opečené kuracie mäso (aj so šťavou, ktorú pustilo).
  5. Pridajte scedené, ešte horúce cestoviny priamo do panvice k omáčke a mäsu. Prilejte trochu (cca 50-100 ml) odloženej vody z cestovín.
  6. Všetko spolu na miernom ohni dobre premiešavajte asi 1-2 minúty. Škrob z vody pomôže omáčku jemne zahustiť a prepojiť s cestovinami. Ak sa vám zdá omáčka príliš hustá, pridajte ešte trochu vody z cestovín. Ak je príliš riedka, nechajte ju ešte minútku prevariť.

Servírovanie:

  1. Hotové krémové cestoviny odstavte z ohňa. Vmiešajte nasekanú čerstvú petržlenovú vňať.
  2. Ihneď podávajte. Na tanieri môžete jedlo ešte posypať čerstvo mletým čiernym korením, extra petržlenovou vňaťou a prípadne strúhaným parmezánom.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto húb Shiitake môžete bez problémov použiť aj bežnejšie hnedé alebo biele šampiňóny, prípadne zmes lesných húb (čerstvých alebo mrazených).
  2. Pre ľahšiu verziu môžete časť smotany na šľahanie nahradiť smotanou na varenie (12%) alebo plnotučným mliekom, omáčka však nebude taká krémová.
  3. Ak máte radi výraznejšie chute, pridajte do omáčky spolu s cesnakom aj štipku sušeného tymianu alebo rozmarínu.
  4. Namiesto kuracích pŕs môžete použiť aj vykostené kuracie stehná nakrájané na kúsky, ktoré sú šťavnatejšie.

Zapečené zemiaky Deluxe
TIP na dnes
Zapečené zemiaky Deluxe: Tak dobré, že ich budete robiť stále

Tieto smotanové cestoviny s kuracím mäsom a hubami sú skvelou voľbou, keď máte málo času, ale chuť na niečo naozaj dobré. Príprava v jednej panvici (takmer) šetrí čas aj riad!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Essen Rezepte, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty