Potrebujete rýchlo navariť niečo chutné, krémové a sýte po náročnom dni? Tieto smotanové cestoviny s kuracím mäsom a hubami sú ideálnym riešením! Aj keď sa cestoviny varia zvlášť, omáčka s mäsom a hubami sa pripraví v jednej panvici a celé jedlo máte na stole do pol hodinky. Jemné kúsky kuracích pŕs, aromatické huby (napríklad shiitake alebo šampiňóny) a lahodná smotanová omáčka tvoria dokonalú kombináciu, ktorá poteší celú rodinu.
Tento recept je skvelý pre svoju jednoduchosť a rýchlosť, no výsledok je prekvapivo bohatý a chutný. Omáčka nie je príliš ťažká, smotana jej dodáva len príjemnú krémovosť. Odporúčame cestoviny dovariť priamo v hotovej omáčke s trochou vody z ich varenia – krásne sa tak prepoja chute a omáčka získa perfektnú konzistenciu. Podávajte posypané čerstvou petržlenovou vňaťou a prípadne trochou parmezánu pre dokonalý zážitok.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 10 minút
- Čas varenia: cca 20-25 minút
- Počet porcií: 2-3
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
- cca 250-300 g cestovín (napr. fettuccine, tagliatelle, penne)
- Soľ (na varenie cestovín a dochutenie)
- 450 g kuracích pŕs (cca 2 ks)
- Mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica masla
- 1 ks cibule
- 180 g húb (Shiitake, šampiňóny alebo iné obľúbené)
- 2-3 strúčiky cesnaku
- (Voliteľné) cca 50 ml suchého bieleho vína
- cca 200-250 ml smotany na šľahanie (min. 30%)
- (Voliteľné) Štipka muškátového orieška
- Hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- (Na servírovanie – voliteľné) Strúhaný parmezán
Postup prípravy
Príprava mäsa a základu:
- Dajte variť vodu na cestoviny vo väčšom hrnci, dobre ju osoľte.
- Kuracie prsia očistite a nakrájajte na tenšie prúžky alebo menšie kocky. Osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením.
- Vo väčšej hlbokej panvici rozohrejte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja na stredne silnom ohni. Pridajte nakrájané kuracie mäso a opekajte ho za občasného miešania približne 4-5 minút, kým nie je zlatisté a prepečené.
- Opečené mäso vyberte z panvice dierovanou lyžicou a odložte bokom na tanier (môžete ho prikryť, aby zostalo teplé).
- Do tej istej panvice pridajte zvyšnú lyžicu olivového oleja a kúsok masla. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju dosklovita, cca 3-4 minúty.
- Huby očistite a nakrájajte na plátky alebo menšie kúsky. Pridajte ich k cibuli a restujte spolu približne 5-7 minút, kým huby nezmäknú, nepustia vodu a tá sa čiastočne neodparí.
- Pridajte najemno nasekaný alebo prelisovaný cesnak a restujte už len asi 30 sekúnd až 1 minútu, kým sa nerozvonia.

Príprava omáčky a dokončenie:
- Voliteľný krok: Ak používate víno, prilejte ho teraz k hubám a zelenine. Nechajte ho na silnejšom ohni za miešania odpariť (cca 1-2 minúty).
- Zalejte smotanou na šľahanie. Priveďte k miernemu varu (nevarte prudko). Omáčku dochuťte soľou, čiernym korením a prípadne štipkou muškátového orieška. Nechajte na slabom ohni prebublávať a mierne zhustnúť (cca 3-5 minút).
- Medzitým uvarte cestoviny vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale, ale sceďte ich asi 1-2 minúty pred odporúčaným časom dovarenia, aby zostali “al dente”. Dôležité: Pred scedením si odložte bokom asi 1 hrnček (cca 150 ml) vody, v ktorej sa cestoviny varili.
- Do hotovej omáčky v panvici vráťte opečené kuracie mäso (aj so šťavou, ktorú pustilo).
- Pridajte scedené, ešte horúce cestoviny priamo do panvice k omáčke a mäsu. Prilejte trochu (cca 50-100 ml) odloženej vody z cestovín.
- Všetko spolu na miernom ohni dobre premiešavajte asi 1-2 minúty. Škrob z vody pomôže omáčku jemne zahustiť a prepojiť s cestovinami. Ak sa vám zdá omáčka príliš hustá, pridajte ešte trochu vody z cestovín. Ak je príliš riedka, nechajte ju ešte minútku prevariť.
Servírovanie:
- Hotové krémové cestoviny odstavte z ohňa. Vmiešajte nasekanú čerstvú petržlenovú vňať.
- Ihneď podávajte. Na tanieri môžete jedlo ešte posypať čerstvo mletým čiernym korením, extra petržlenovou vňaťou a prípadne strúhaným parmezánom.
Videorecept
Tipy
- Namiesto húb Shiitake môžete bez problémov použiť aj bežnejšie hnedé alebo biele šampiňóny, prípadne zmes lesných húb (čerstvých alebo mrazených).
- Pre ľahšiu verziu môžete časť smotany na šľahanie nahradiť smotanou na varenie (12%) alebo plnotučným mliekom, omáčka však nebude taká krémová.
- Ak máte radi výraznejšie chute, pridajte do omáčky spolu s cesnakom aj štipku sušeného tymianu alebo rozmarínu.
- Namiesto kuracích pŕs môžete použiť aj vykostené kuracie stehná nakrájané na kúsky, ktoré sú šťavnatejšie.

Tieto smotanové cestoviny s kuracím mäsom a hubami sú skvelou voľbou, keď máte málo času, ale chuť na niečo naozaj dobré. Príprava v jednej panvici (takmer) šetrí čas aj riad!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Essen Rezepte, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.