Keď mám chuť na naozaj sýtu polievku, ktorá nahradí hlavné jedlo, vždy siahnem po tomto recepte. Táto krémová syrová polievka s kuracím mäsom sa varí v jednom hrnci, takže je nielen rýchla, ale aj praktická. Je to dokonalé jedlo na zahriatie.
Základom je poctivý vývar, kopa zeleniny a overený trik s taveným syrom, ktorý vytvorí úžasne jemnú chuť. Uvaríte si so mnou tento rýchly obed aj vy?
Ako pripraviť sýtu syrovú polievku v jednom hrnci?
V hrnci orestujte cibuľu s mrkvou. Pridajte zemiaky, kuracie prsia a zalejte vývarom. Varte všetko domäkka. Mäso vyberte a natrhajte. V horúcej polievke rozpustite tavený syr a mäso vráťte späť.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia: 30 minút
- Počet porcií: 6 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 380 kcal/porcia (bez prílohy)
- Trend: Jedlo z jedného hrnca
Potrebujeme
Polievka
- 400 g kuracích pŕs
- 1,5 litra kuracieho alebo zeleninového vývaru (alebo vody)
- 400 g zemiakov
- 250 g mrkvy
- 150 g cibule (cca 2 menšie ks)
- 180 g taveného syra v črievku
- 25 g masla
- 3 ks bobkového listu
- ½ ČL mletého muškátového orieška
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- čerstvá petržlenová vňať
Cesnaková bageta
- 1 ks bagety
- rastlinný olej
- sušené talianske bylinky
- 1 strúčik cesnaku
Postup prípravy
- Najprv si všetko pripravte. Cibuľu nasekajte nadrobno, mrkvu nastrúhajte nahrubo, zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Kuracie prsia očistite.
- Vo veľkom hrnci na strednom plameni rozpustite maslo. Pridajte cibuľu a restujte ju dosklovita, asi 3 minúty.
- Pridajte nastrúhanú mrkvu a restujte spolu ďalšie 4 minúty. Zelenina tak získa oveľa lepšiu, sladšiu chuť.
- Do hrnca teraz pridajte na kocky nakrájané zemiaky a kuracie prsia vcelku. Pridajte bobkový list, osoľte, okoreňte a všetko zalejte vývarom alebo vodou.
- Polievku priveďte do varu a na miernom ohni varte pod pokrievkou asi 20-25 minút, kým nie sú zemiaky aj mäso úplne mäkké.
- Po uvarení opatrne vyberte z polievky kuracie prsia a bobkové listy. Mäso pomocou dvoch vidličiek natrhajte na menšie kúsky.
- Hrniec odstavte z plameňa. Do horúcej polievky pridajte tavený syr a miešajte metličkou, kým sa úplne nerozpustí a nevytvorí krásne krémovú konzistenciu.
- Do polievky vráťte natrhané mäso, pridajte nastrúhaný muškátový oriešok a nasekanú petržlenovú vňať. Podľa potreby finálne dochuťte soľou a korením.
Príprava cesnakovej bagety
- Kým sa polievka varí, predhrejte si rúru na 180 °C.
- Bagetu nakrájajte na plátky, poukladajte na plech, zľahka pokvapkajte olejom a posypte talianskymi bylinkami.
- Pečte asi 10 minút dozlatista.
- Ešte horúce plátky potrite prekrojeným strúčikom cesnaku. Vďaka teplu sa do nich krásne vpije jeho chuť a vôňa.
Videorecept
Tipy
- Vývar je základ: Pre neporovnateľne plnšiu a bohatšiu chuť odporúčam namiesto vody použiť kvalitný kurací alebo zeleninový vývar. Tento jednoduchý krok urobí obrovský rozdiel.
- Extra krémová verzia: Ak túžite po ešte krémovejšej polievke, pred pridaním syra odoberte z hrnca 2-3 naberačky uvarených zemiakov so zeleninou a trochou vývaru. Rozmixujte ich ponorným mixérom na hladké pyré a to potom vráťte späť do polievky.
- Aký syr použiť? Klasikou v tomto recepte je tavený syr v črievku, ktorý sa ľahko a dokonale rozpúšťa. Môžete však experimentovať a použiť aj iné druhy – skvelý je smotanový syr (typu Philadelphia) alebo dokonca nastrúhaný čedar.
Variácie
- S hubami: Spolu s cibuľou a mrkvou orestujte aj 150 g na plátky nakrájaných šampiňónov pre zemitšiu chuť.
- S brokolicou: Päť minút pred koncom varenia pridajte do polievky pár ružičiek čerstvej alebo mrazenej brokolice.
- Údená chuť: Pre zaujímavú obmenu pridajte do polievky namiesto časti soli lyžičku údenej mletej papriky.
Záver
Podávajte s chrumkavou bagetou. Je to sýta a upokojujúca polievka, ktorá poteší celú rodinu.
Tento recept je inšpirovaný od Natasha Parkhomenko, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.