Search

Krémová syrová polievka s kuracím mäsom: Rýchly obed z jedného hrnca

Syrová polievka s kuracím mäsom
Syrová polievka s kuracím mäsom

Obsah receptu

Publikované: 28. augusta 2025, 14:20

Keď mám chuť na naozaj sýtu polievku, ktorá nahradí hlavné jedlo, vždy siahnem po tomto recepte. Táto krémová syrová polievka s kuracím mäsom sa varí v jednom hrnci, takže je nielen rýchla, ale aj praktická. Je to dokonalé jedlo na zahriatie.

Základom je poctivý vývar, kopa zeleniny a overený trik s taveným syrom, ktorý vytvorí úžasne jemnú chuť. Uvaríte si so mnou tento rýchly obed aj vy?

Ako pripraviť sýtu syrovú polievku v jednom hrnci?

V hrnci orestujte cibuľu s mrkvou. Pridajte zemiaky, kuracie prsia a zalejte vývarom. Varte všetko domäkka. Mäso vyberte a natrhajte. V horúcej polievke rozpustite tavený syr a mäso vráťte späť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas varenia: 30 minút
  • Počet porcií: 6 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 380 kcal/porcia (bez prílohy)
  • Trend: Jedlo z jedného hrnca

Potrebujeme

Polievka

  • 400 g kuracích pŕs
  • 1,5 litra kuracieho alebo zeleninového vývaru (alebo vody)
  • 400 g zemiakov
  • 250 g mrkvy
  • 150 g cibule (cca 2 menšie ks)
  • 180 g taveného syra v črievku
  • 25 g masla
  • 3 ks bobkového listu
  • ½ ČL mletého muškátového orieška
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

Cesnaková bageta

  • 1 ks bagety
  • rastlinný olej
  • sušené talianske bylinky
  • 1 strúčik cesnaku

Postup prípravy

  1. Najprv si všetko pripravte. Cibuľu nasekajte nadrobno, mrkvu nastrúhajte nahrubo, zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Kuracie prsia očistite.
  2. Vo veľkom hrnci na strednom plameni rozpustite maslo. Pridajte cibuľu a restujte ju dosklovita, asi 3 minúty.
  3. Pridajte nastrúhanú mrkvu a restujte spolu ďalšie 4 minúty. Zelenina tak získa oveľa lepšiu, sladšiu chuť.
  4. Do hrnca teraz pridajte na kocky nakrájané zemiaky a kuracie prsia vcelku. Pridajte bobkový list, osoľte, okoreňte a všetko zalejte vývarom alebo vodou.
  5. Polievku priveďte do varu a na miernom ohni varte pod pokrievkou asi 20-25 minút, kým nie sú zemiaky aj mäso úplne mäkké.
  6. Po uvarení opatrne vyberte z polievky kuracie prsia a bobkové listy. Mäso pomocou dvoch vidličiek natrhajte na menšie kúsky.
  7. Hrniec odstavte z plameňa. Do horúcej polievky pridajte tavený syr a miešajte metličkou, kým sa úplne nerozpustí a nevytvorí krásne krémovú konzistenciu.
  8. Do polievky vráťte natrhané mäso, pridajte nastrúhaný muškátový oriešok a nasekanú petržlenovú vňať. Podľa potreby finálne dochuťte soľou a korením.

Príprava cesnakovej bagety

  1. Kým sa polievka varí, predhrejte si rúru na 180 °C.
  2. Bagetu nakrájajte na plátky, poukladajte na plech, zľahka pokvapkajte olejom a posypte talianskymi bylinkami.
  3. Pečte asi 10 minút dozlatista.
  4. Ešte horúce plátky potrite prekrojeným strúčikom cesnaku. Vďaka teplu sa do nich krásne vpije jeho chuť a vôňa.

Videorecept

Tipy

  1. Vývar je základ: Pre neporovnateľne plnšiu a bohatšiu chuť odporúčam namiesto vody použiť kvalitný kurací alebo zeleninový vývar. Tento jednoduchý krok urobí obrovský rozdiel.
  2. Extra krémová verzia: Ak túžite po ešte krémovejšej polievke, pred pridaním syra odoberte z hrnca 2-3 naberačky uvarených zemiakov so zeleninou a trochou vývaru. Rozmixujte ich ponorným mixérom na hladké pyré a to potom vráťte späť do polievky.
  3. Aký syr použiť? Klasikou v tomto recepte je tavený syr v črievku, ktorý sa ľahko a dokonale rozpúšťa. Môžete však experimentovať a použiť aj iné druhy – skvelý je smotanový syr (typu Philadelphia) alebo dokonca nastrúhaný čedar.

Variácie

  • S hubami: Spolu s cibuľou a mrkvou orestujte aj 150 g na plátky nakrájaných šampiňónov pre zemitšiu chuť.
  • S brokolicou: Päť minút pred koncom varenia pridajte do polievky pár ružičiek čerstvej alebo mrazenej brokolice.
  • Údená chuť: Pre zaujímavú obmenu pridajte do polievky namiesto časti soli lyžičku údenej mletej papriky.

Záver

Podávajte s chrumkavou bagetou. Je to sýta a upokojujúca polievka, ktorá poteší celú rodinu.

Tento recept je inšpirovaný od Natasha Parkhomenko, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty