Krémová syrová polievka s kuracím mäsom z jedného hrnca
Keď mám chuť na naozaj sýtu polievku, ktorá nahradí hlavné jedlo, vždy siahnem po tomto recepte. Táto krémová syrová polievka s kuracím mäsom sa varí v jednom hrnci, takže je nielen rýchla, ale aj praktická. Je to dokonalé jedlo na zahriatie.
1.5litrakuracieho alebo zeleninového vývaru(alebo vody)
400gzemiakov
250gmrkvy
150gcibule(cca 2 menšie ks)
180gtaveného syra v črievku
25gmasla
3ksbobkového listu
1/2ČLmletého muškátového orieška
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
čerstvá petržlenová vňať
Cesnaková bageta:
1ksbagety
rastlinný olej
sušené talianske bylinky
1strúčikcesnaku
Pokyny
1. Najprv si všetko pripravte. Cibuľu nasekajte nadrobno, mrkvu nastrúhajte nahrubo, zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Kuracie prsia očistite.
2. Vo veľkom hrnci na strednom plameni rozpustite maslo. Pridajte cibuľu a restujte ju dosklovita, asi 3 minúty.
3. Pridajte nastrúhanú mrkvu a restujte spolu ďalšie 4 minúty. Zelenina tak získa lepšiu, sladšiu chuť.
4. Do hrnca teraz pridajte na kocky nakrájané zemiaky a kuracie prsia vcelku. Pridajte bobkový list, osoľte, okoreňte a všetko zalejte vývarom alebo vodou.
5. Polievku priveďte do varu a na miernom ohni varte pod pokrievkou asi 20-25 minút, kým nie sú zemiaky aj mäso úplne mäkké.
6. Po uvarení opatrne vyberte z polievky kuracie prsia a bobkové listy. Mäso pomocou dvoch vidličiek natrhajte na menšie kúsky.
7. Hrniec odstavte z plameňa. Do horúcej polievky pridajte tavený syr a miešajte metličkou, kým sa úplne nerozpustí a nevytvorí krémovú konzistenciu.
8. Do polievky vráťte natrhané mäso, pridajte nastrúhaný muškátový oriešok a nasekanú petržlenovú vňať. Podľa potreby dochuťte soľou.
Poznámky
1. Vývar je základ: Pre neporovnateľne plnšiu a bohatšiu chuť odporúčam namiesto vody použiť kvalitný kurací alebo zeleninový vývar. Tento jednoduchý krok urobí obrovský rozdiel.2. Extra krémová verzia: Ak túžite po ešte krémovejšej polievke, pred pridaním syra odoberte z hrnca 2-3 naberačky uvarených zemiakov so zeleninou a trochou vývaru. Rozmixujte ich ponorným mixérom na hladké pyré a to potom vráťte späť do polievky.3. Aký syr použiť? Klasikou v tomto recepte je tavený syr v črievku, ktorý sa ľahko a dokonale rozpúšťa. Môžete však experimentovať a použiť aj iné druhy – skvelý je smotanový syr (typu Philadelphia) alebo dokonca nastrúhaný čedar.Variácie:• S hubami: Spolu s cibuľou a mrkvou orestujte aj 150 g na plátky nakrájaných šampiňónov pre zemitšiu chuť.• S brokolicou: Päť minút pred koncom varenia pridajte do polievky pár ružičiek čerstvej alebo mrazenej brokolice.• Údená chuť: Pre zaujímavú obmenu pridajte do polievky namiesto časti soli lyžičku údenej mletej papriky.