Zabudnite na obyčajnú cesnačku. Táto krémová polievka z pečeného cesnaku vás prekvapí svojou jemnou, sladkastou a zároveň intenzívnou chuťou. Pečením cesnak stratí svoju štipľavosť a získa úžasnú arómu.
Ak máte radi cesnak, túto originálnu polievku z pečeného cesnaku si zamilujete. Vďaka pečeniu má oveľa bohatšiu a komplexnejšiu chuť ako klasická cesnačka. Skvelý recept na zahriatie v chladných dňoch.
- Čas prípravy: 40 minút (+ pečenie cesnaku)
- Čas pečenia cesnaku: 60 minút
- Čas varenia polievky: 30 minút
- Počet porcií: 6 porcií
- Náročnosť: Stredne náročná ★★
Potrebujeme:
- 3 stredne veľké hlávky cesnaku
- 2+1 lyžice olivového oleja (+ extra na cesnakový olej)
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 600 g zemiakov (ideálne varný typ B)
- 160 g šalotky (cca 2-3 ks)
- 90 g masla
- 1500 ml kvalitného kuracieho alebo zeleninového vývaru (horúceho)
- 200 g smotany na varenie (cca 10-12% tuku)
- Pár vetvičiek čerstvého tymiánu
- Hŕstka čerstvej petržlenovej vňate (nasekanej, na ozdobu)
- Krutóny (na servírovanie)
Postup prípravy
Pečenie cesnaku
- Rúru predhrejte na 200 °C. Odstrihnite si dostatočne veľký kus alobalu.
- Zoberte 3 hlávky cesnaku. Z dvoch hlávok odrežte vrchnú časť (asi 0,5 cm), aby boli strúčiky čiastočne odkryté. Z tretej hlávky odrežte vrchok a rozdeľte ju na polovicu. Jednu polovicu odložte bokom.
- Dve celé hlávky (reznou stranou nahor) a odrezanú polovicu hlávky položte na pripravený alobal. Pokvapkajte ich približne 2 lyžicami olivového oleja, osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením.
- Druhú polovicu tretej hlávky rozoberte na jednotlivé strúčiky, ošúpte ich a odložte bokom – použijú sa na záver do cesnakového oleja.
- Alobal s pripraveným cesnakom dôkladne uzavrite, aby vznikol tesný balíček a para nemohla unikať. Pre istotu môžete zabaliť ešte do druhej vrstvy alobalu.
- Balíček položte do menšej zapekacej misky alebo priamo na plech a vložte do rúry predhriatej na 200 °C. Pečte 60 minút.
Príprava polievky
- Kým sa cesnak pečie, pripravte si ostatné suroviny. Zemiaky ošúpte, umyte a nakrájajte na menšie kocky (približne 1-2 cm). Šalotku ošúpte a nakrájajte nadrobno. Nasekáte si petržlenovú vňať a pripravte tymián.
- Vo väčšom hrnci (v ktorom budete variť polievku) na strednom ohni rozpusťte maslo spolu s 1 lyžicou olivového oleja.
- Pridajte nadrobno nakrájanú šalotku a za občasného miešania ju restujte dosklovita, čo trvá asi 5 minút.
- Pridajte čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti, krátko premiešajte, aby sa rozvoňalo, a hneď pridajte na kocky nakrájané zemiaky. Za občasného miešania restujte ďalších približne 10 minút. Zemiaky by sa nemali pripáliť, len zľahka opiecť.
- Zalejte horúcim vývarom. Tekutina by mala zemiaky zakrývať. Priveďte do varu, potom znížte teplotu, prikryte hrniec pokrievkou a nechajte variť približne 20 až 30 minút, alebo kým nie sú zemiaky úplne mäkké.
Dokončenie polievky
- Po hodine vyberte upečený cesnak z rúry. Opatrne otvorte alobal (pozor na horúcu paru) a nechajte cesnak chvíľu vychladnúť, aby ste s ním mohli manipulovať.
- Jednotlivé mäkké, upečené strúčiky cesnaku jednoducho vytlačte z ich šupiek priamo do hrnca s uvarenými zemiakmi a vývarom. Mali by ísť ľahko von.
- Hrniec odstavte z ohňa. Ponorným mixérom rozmixujte obsah hrnca na hladký krém. Mixujte naozaj dôkladne, aby bola polievka jemná.
- Vráťte hrniec na mierny oheň. Prilejte smotanu na varenie a pridajte lístky z pár vetvičiek čerstvého tymiánu (trochu si nechajte na ozdobu). Polievku už len krátko prehrejte, nemala by znova vrieť. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa vašej chuti.
Príprava cesnakového oleja a servírovanie
- Kým sa polievka prehrieva, na malej panvičke zohrejte trochu olivového oleja (cca 1-2 lyžice). Pridajte odložené, ošúpané surové strúčiky cesnaku (môžete ich nechať celé, prekrojiť napoly alebo nakrájať na plátky). Na miernom ohni ich opekajte za stáleho miešania maximálne 1 minútu, len kým nezačnú chytať zlatistú farbu a nerozvoňajú sa. Ihneď odstavte z ohňa, aby cesnak nezhorkol.
- Horúcu polievku nalejte do pripravených tanierov alebo misiek.
- Do stredu každej porcie opatrne lyžičkou nalejte trochu ochuteného oleja spolu s kúskami opečeného cesnaku.
- Posypte pripravenými krutónmi, čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a zvyšnými lístkami čerstvého tymiánu. Ihneď podávajte.
Videorecept
Tipy
- Pri pečení cesnaku si vždy dávam pozor, aby bol alobal naozaj dobre uzavretý a šťava alebo para neunikali. Vďaka tomu sa cesnak krásne udusí, zostane vláčny, krémový a získa tú úžasnú sladkastú chuť.
- Tie odložené surové strúčiky cesnaku na záver opekám na oleji naozaj len veľmi krátko, kým nechytia farbu, maximálne minútu. Ak by som ich nechal na panvici dlhšie, mohli by zhorknúť a nepríjemne ovplyvniť chuť hotovej polievky.
- Pre ešte krémovejšiu a jemne sladšiu chuť polievky niekedy pridávam k zemiakom aj jeden menší ošúpaný koreň petržlenu, nakrájaný na kocky. Jeho sladkastá chuť sa pekne dopĺňa s pečeným cesnakom.
- Ak práve nemám po ruke čerstvý tymián, siahnem po sušenom. V tom prípade ho ale pridávam do polievky už počas varenia zemiakov, aby mal čas uvoľniť svoju arómu. Na finálne dochutenie a ozdobu sú však čerstvé bylinky vždy lepšou voľbou.
Doprajte si túto lahodnú polievku z pečeného cesnaku, ktorá vás príjemne zahreje a prekvapí svojou bohatou chuťou.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Recepty bez brepty