Search

Krémová a sýta karfiolová polievka s vajíčkom: Jednoduchý RECEPT pre celú rodinu

Karfiolová polievka s vajíčkom
Karfiolová polievka s vajíčkom

Obsah receptu

Hľadáte recept na polievku, ktorá nielen skvele chutí, ale aj príjemne zasýti a zahreje celú rodinu? Táto krémová a sýta karfiolová polievka s vajíčkom je presne tým pravým! Je to poctivá domáca polievka, ktorá kombinuje jemnú chuť karfiolu a mrkvy s lahodnou krémovou konzistenciou, ktorú jej dodávajú rozmiešané vajíčka a jemné zahustenie múkou. Vôňa rasce, nového korenia a bobkového listu vám pripomenie kuchyňu našich babičiek. Jej príprava je navyše prekvapivo jednoduchá a nezaberie veľa času, takže je ideálnou voľbou aj na rýchly obed či večeru počas týždňa.

Táto karfiolová polievka je skvelá nielen svojou chuťou, ale aj variabilitou. Je to jednoduchý recept, ktorý zvládnu aj menej skúsení kuchári. Ak máte radi hustejšie polievky, pokojne pridajte o zemiak viac alebo ju na záver čiastočne rozmixujte. Môžete ju podávať len tak, posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou, alebo s opečenými krutónmi či kúskom čerstvého chleba. Je to výdatné a zároveň ľahké jedlo, ktoré si obľúbia deti aj dospelí, skrátka perfektná polievka pre celú rodinu.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas varenia: cca 20-25 minút
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 1 ks cibule (stredne veľká)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ks väčšej mrkvy
  • ½ stredne veľkého karfiolu (cca 300-400 g)
  • 2-3 lyžice rastlinného oleja (alebo masla pre jemnejšiu chuť)
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1000 ml zeleninového vývaru alebo vody (môže byť aj voda + kvalitný bujón)
  • 3 ks vajec
  • 1 ks bobkového listu
  • ½ čajovej lyžičky celej rasce
  • 3 guličky celého nového korenia
  • Soľ podľa chuti
  • Mleté čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na posypanie (voliteľné)

Postup prípravy

Príprava zeleniny:

  1. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo alebo nakrájame na malé kocky. Karfiol umyjeme a rozoberieme na menšie ružičky.

Jarná polievka
TIP na dnes
Nízkokalorická jarná polievka: Rýchly recept plný sezónnej zeleniny

Príprava základu a varenie:

  1. Vo väčšom hrnci rozohrejeme olej (alebo maslo). Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na miernom ohni ju restujeme dosklovita (cca 3-4 minúty).
  2. K orestovanej cibuli pridáme lyžicu hladkej múky a za stáleho miešania vytvoríme svetlú zápražku (restujeme asi 1 minútu).
  3. Zápražku zalejeme studeným zeleninovým vývarom alebo vodou. Dôležité: Ihneď dôkladne rozmiešame metličkou, aby sa nevytvorili hrudky. Privedieme do varu.
  4. Do vriaceho základu pridáme pripravený karfiol, nastrúhanú mrkvu a nasekaný cesnak.
  5. Pridáme všetky koreniny: bobkový list, celú rascu, celé nové korenie. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Premiešame.
  6. Hrniec prikryjeme pokrievkou, stíšime oheň a varíme približne 15-20 minút, alebo kým nie je všetka zelenina (najmä karfiol a mrkva) mäkká.

Dokončenie s vajíčkom:

  1. Keď je zelenina mäkká, do misky alebo pohára rozklepneme 3 vajcia a vidličkou ich zľahka rozšľaháme.
  2. Za stáleho miešania polievky tenkým prúdom vlievame rozšľahané vajcia do hrnca. Miešame, kým sa vajcia nezrazia na malé kúsky (vlákna).
  3. Polievku necháme prevariť ešte 1-2 minúty. Vyberieme bobkový list a prípadne guličky nového korenia. Podľa potreby dochutíme soľou alebo korením.
  4. Horúcu polievku môžeme ihneď podávať. Pred servírovaním ju posypeme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Videorecept

Tipy

  1. Pre jemnejšiu chuť polievky odporúčam použiť namiesto oleja maslo na restovanie cibuľky a prípravu zápražky. Rozdiel naozaj cítiť.
  2. Ak chcete polievku ešte krémovejšiu bez pridania smotany, môžete pred pridaním vajíčok odobrať naberačku alebo dve uvarenej zeleniny s trochou tekutiny, rozmixovať ju ponorným mixérom dohladka a vrátiť späť do hrnca.
  3. Namiesto karfiolu môžete pokojne použiť aj brokolicu alebo kombináciu oboch. Postup zostáva rovnaký.
  4. Ak máte radi pikantnejšie chute, pokojne pridajte do polievky na začiatku varenia aj štipku mletej červenej papriky alebo na konci trochu čili.

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Táto krémová a sýta karfiolová polievka s vajíčkom je jednoduchý a chutný spôsob, ako si vychutnať túto všestrannú zeleninu. Je to ideálne jedlo pre celú rodinu!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty