Search

Krém ako od cukrárky: Tento orechový krém perfektne drží tvar

orechový krém do torty
orechový krém do torty

Obsah receptu

Publikované: 14. septembra 2025, 05:00

Toto je môj absolútne najspoľahlivejší orechový krém do torty, ktorý používam vždy, keď potrebujem, aby plnka perfektne držala tvar a bola zároveň neuveriteľne jemná. Vždy sa spolieham na tento recept, pretože metóda vareného pudingu a masla je neomylná, pokiaľ dodržíte jeden jediný, ale absolútne kľúčový trik.

Základom je uvariť hustý orechový puding, ktorý sa po vychladnutí zašľahá do masla. Nie je príliš sladký a je fantasticky stabilný na zdobenie tort aj cupcakes. Chcete poznať tajomstvo dokonale hladkej plnky, ktorá sa nikdy nezrazí?

Ako spraviť orechový krém, ktorý drží tvar?

Uvarte hustý puding z mlieka, škrobu, cukru a mletých orechov. Zakryte ho fóliou a nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu. Zvlášť vyšľahajte zmäknuté maslo. Kľúčom k úspechu je, aby mali maslo aj puding úplne rovnakú izbovú teplotu. Potom puding po lyžiciach zašľahajte do masla.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas chladenia: cca 2 hodiny
  • Počet porcií: 1 veľká dávka (cca 1,3 kg krému, stačí na 1 veľkú tortu)
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: Vysoká (bohatý maslový krém)
  • Trend: Domáca cukráreň / Stabilný krém

Potrebujeme

Orechový základ (puding)

  • 300 g vlašských orechov (ľahko opražených a jemne mletých)
  • 250 ml plnotučného mlieka (rozdelených na 150 ml a 100 ml)
  • 20 g kukuričného škrobu
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu (alebo 2 balíčky vanilkového cukru)
  • 1 štipka soli

Maslový základ

  • 500 g zmäknutého masla (aspoň 82%, izbovej teploty)

Postup prípravy

  1. Opražené vlašské orechy pomeľte najemno, ako je to len možné.
  2. V malej miske metličkou rozmiešajte 100 ml mlieka s kukuričným škrobom.
  3. Do hrnca dajte zvyšných 150 ml mlieka, cukor, vanilku a štipku soli. Priveďte do mierneho varu.
  4. Keď mlieko vrie, prilejte doň zmes mlieka a škrobu. Za stáleho miešania varte do zhustnutia, asi 2 minúty. Vznikne veľmi hustý puding.
  5. Odstavte z ohňa, ihneď do pudingu vmiešajte všetky mleté orechy a vráťte na oheň ešte na 1 minútu. Dôkladne premiešajte.
  6. Horúci orechový puding preložte do širokej misy. Ihneď ho zakryte potravinovou fóliou tak, aby sa fólia dotýkala celého povrchu. Tým zabránite vytvoreniu tvrdej “kože”.
  7. Toto je kľúčový krok: Puding nechajte voľne chladnúť na kuchynskej linke niekoľko hodín, kým nedosiahne presne izbovú teplotu. (Nikdy ho nedávajte do chladničky!)
  8. Keď má puding izbovú teplotu, pripravte si maslo. Zmäknuté maslo (ktoré musí mať rovnakú teplotu ako puding!) šľahajte v robote 3–5 minút do bledej a nadýchanej peny.
  9. Do nadýchaného masla začnite po jednej lyžici pridávať orechový puding. Ďalšiu lyžicu pridajte až vtedy, keď sa predošlá úplne zapracovala.
  10. Keď zapracujete všetok puding, krém ešte krátko prešľahajte do dokonale hladkej a homogénnej konzistencie.
  11. Krém je ihneď pripravený na plnenie tort, rolád alebo na zdobenie cupcakes. Drží tvar dokonale.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako zachrániť zrazený krém? Ak sa krém predsa len zrazí (vyzerá ako krupica), je to takmer vždy kvôli rozdielnej teplote. Položte celú misu robota na pár sekúnd nad hrniec s horúcou parou (alebo ju zohrejte fénom). Akonáhle sa maslo na okrajoch misy mierne roztopí, ihneď misu odstavte a šľahajte na najvyššej rýchlosti, kým sa krém opäť nespojí do hladkej emulzie.
  2. Pre extra chuť: Do úplne hotového krému môžete na záver pri nízkych otáčkach zašľahať 2-3 lyžice kvalitného rumu. Nielenže krém krásne dochutí, ale aj podporí orechovú arómu.

Jednoduché variácie

  • Lieskovcový krém: Namiesto vlašských orechov použite rovnaké množstvo opražených a pomletých lieskových orieškov pre chuť podobnú Nutele.
  • Kávovo-orechový krém: Pri varení mlieka (krok 3) pridajte 1 lyžicu silnej instantnej kávy. Káva a orechy sú dokonalá kombinácia.

Záver

Tento krém je pevný, no zároveň jemný, a skvele sa s ním zdobia torty aj cupcakes. Úspech máte zaručený.

Recept vychádza z verzie od Tundes Cakes Recetas, upravila, opravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty