Toto je môj absolútne najspoľahlivejší orechový krém do torty, ktorý používam vždy, keď potrebujem, aby plnka perfektne držala tvar a bola zároveň neuveriteľne jemná. Vždy sa spolieham na tento recept, pretože metóda vareného pudingu a masla je neomylná, pokiaľ dodržíte jeden jediný, ale absolútne kľúčový trik.
Základom je uvariť hustý orechový puding, ktorý sa po vychladnutí zašľahá do masla. Nie je príliš sladký a je fantasticky stabilný na zdobenie tort aj cupcakes. Chcete poznať tajomstvo dokonale hladkej plnky, ktorá sa nikdy nezrazí?
Ako spraviť orechový krém, ktorý drží tvar?
Uvarte hustý puding z mlieka, škrobu, cukru a mletých orechov. Zakryte ho fóliou a nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu. Zvlášť vyšľahajte zmäknuté maslo. Kľúčom k úspechu je, aby mali maslo aj puding úplne rovnakú izbovú teplotu. Potom puding po lyžiciach zašľahajte do masla.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas chladenia: cca 2 hodiny
- Počet porcií: 1 veľká dávka (cca 1,3 kg krému, stačí na 1 veľkú tortu)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: Vysoká (bohatý maslový krém)
- Trend: Domáca cukráreň / Stabilný krém
Potrebujeme
Orechový základ (puding)
- 300 g vlašských orechov (ľahko opražených a jemne mletých)
- 250 ml plnotučného mlieka (rozdelených na 150 ml a 100 ml)
- 20 g kukuričného škrobu
- 200 g kryštálového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu (alebo 2 balíčky vanilkového cukru)
- 1 štipka soli
Maslový základ
- 500 g zmäknutého masla (aspoň 82%, izbovej teploty)
Postup prípravy
- Opražené vlašské orechy pomeľte najemno, ako je to len možné.
- V malej miske metličkou rozmiešajte 100 ml mlieka s kukuričným škrobom.
- Do hrnca dajte zvyšných 150 ml mlieka, cukor, vanilku a štipku soli. Priveďte do mierneho varu.
- Keď mlieko vrie, prilejte doň zmes mlieka a škrobu. Za stáleho miešania varte do zhustnutia, asi 2 minúty. Vznikne veľmi hustý puding.
- Odstavte z ohňa, ihneď do pudingu vmiešajte všetky mleté orechy a vráťte na oheň ešte na 1 minútu. Dôkladne premiešajte.
- Horúci orechový puding preložte do širokej misy. Ihneď ho zakryte potravinovou fóliou tak, aby sa fólia dotýkala celého povrchu. Tým zabránite vytvoreniu tvrdej “kože”.
- Toto je kľúčový krok: Puding nechajte voľne chladnúť na kuchynskej linke niekoľko hodín, kým nedosiahne presne izbovú teplotu. (Nikdy ho nedávajte do chladničky!)
- Keď má puding izbovú teplotu, pripravte si maslo. Zmäknuté maslo (ktoré musí mať rovnakú teplotu ako puding!) šľahajte v robote 3–5 minút do bledej a nadýchanej peny.
- Do nadýchaného masla začnite po jednej lyžici pridávať orechový puding. Ďalšiu lyžicu pridajte až vtedy, keď sa predošlá úplne zapracovala.
- Keď zapracujete všetok puding, krém ešte krátko prešľahajte do dokonale hladkej a homogénnej konzistencie.
- Krém je ihneď pripravený na plnenie tort, rolád alebo na zdobenie cupcakes. Drží tvar dokonale.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako zachrániť zrazený krém? Ak sa krém predsa len zrazí (vyzerá ako krupica), je to takmer vždy kvôli rozdielnej teplote. Položte celú misu robota na pár sekúnd nad hrniec s horúcou parou (alebo ju zohrejte fénom). Akonáhle sa maslo na okrajoch misy mierne roztopí, ihneď misu odstavte a šľahajte na najvyššej rýchlosti, kým sa krém opäť nespojí do hladkej emulzie.
- Pre extra chuť: Do úplne hotového krému môžete na záver pri nízkych otáčkach zašľahať 2-3 lyžice kvalitného rumu. Nielenže krém krásne dochutí, ale aj podporí orechovú arómu.
Jednoduché variácie
- Lieskovcový krém: Namiesto vlašských orechov použite rovnaké množstvo opražených a pomletých lieskových orieškov pre chuť podobnú Nutele.
- Kávovo-orechový krém: Pri varení mlieka (krok 3) pridajte 1 lyžicu silnej instantnej kávy. Káva a orechy sú dokonalá kombinácia.
Záver
Tento krém je pevný, no zároveň jemný, a skvele sa s ním zdobia torty aj cupcakes. Úspech máte zaručený.
Recept vychádza z verzie od Tundes Cakes Recetas, upravila, opravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
