Toto je môj absolútne najspoľahlivejší orechový krém do torty, keď potrebujem, aby plnka perfektne držala tvar a bola zároveň jemná. Vždy sa spolieham na tento recept, pretože metóda vareného pudingu a masla je neomylná, ak dodržíte jeden kľúčový trik.
1. Opražené vlašské orechy pomeľte najemno, ako je to len možné.
2. V malej miske metličkou rozmiešajte 100 ml mlieka s kukuričným škrobom.
3. Do hrnca dajte zvyšných 150 ml mlieka, cukor, vanilku a štipku soli. Priveďte do mierneho varu.
4. Keď mlieko vrie, prilejte doň zmes mlieka a škrobu. Za stáleho miešania varte do zhustnutia, asi 2 minúty. Vznikne veľmi hustý puding.
5. Odstavte z ohňa, ihneď do pudingu vmiešajte všetky mleté orechy a vráťte na oheň ešte na 1 minútu. Dôkladne premiešajte.
6. Horúci orechový puding preložte do širokej misy. Ihneď ho zakryte potravinovou fóliou tak, aby sa fólia dotýkala celého povrchu. Tým zabránite vytvoreniu tvrdej "kože".
7. Toto je kľúčový krok: Puding nechajte voľne chladnúť na kuchynskej linke niekoľko hodín, kým nedosiahne presne izbovú teplotu. (Nikdy ho nedávajte do chladničky!)
8. Keď má puding izbovú teplotu, pripravte si maslo. Zmäknuté maslo (ktoré musí mať rovnakú teplotu ako puding!) šľahajte v robote 3–5 minút do bledej a nadýchanej peny.
9. Do nadýchaného masla začnite po jednej lyžici pridávať orechový puding. Ďalšiu lyžicu pridajte až vtedy, keď sa predošlá úplne zapracovala.
10. Keď zapracujete všetok puding, krém ešte krátko prešľahajte do dokonale hladkej a homogénnej konzistencie.
11. Krém je ihneď pripravený na plnenie tort, rolád alebo na zdobenie cupcakes. Drží tvar dokonale.
Poznámky
1. Ako zachrániť zrazený krém? Ak sa krém predsa len zrazí (vyzerá ako krupica), je to takmer vždy kvôli rozdielnej teplote. Položte celú misu robota na pár sekúnd nad hrniec s horúcou parou (alebo ju zohrejte fénom). Akonáhle sa maslo na okrajoch misy mierne roztopí, ihneď misu odstavte a šľahajte na najvyššej rýchlosti, kým sa krém opäť nespojí do hladkej emulzie.2. Pre extra chuť: Do úplne hotového krému môžete na záver pri nízkych otáčkach zašľahať 2-3 lyžice kvalitného rumu. Nielenže krém krásne dochutí, ale aj podporí orechovú arómu.Jednoduché variácie:Lieskovcový krém: Namiesto vlašských orechov použite rovnaké množstvo opražených a pomletých lieskových orieškov pre chuť podobnú Nutele.Kávovo-orechový krém: Pri varení mlieka (krok 3) pridajte 1 lyžicu silnej instantnej kávy. Káva a orechy sú dokonalá kombinácia.