Hľadáte recept na jemné a krehké sušienky, ktoré prevoňajú celý byt? Tieto mandľové mesiačiky s osviežujúcou citrónovou kôrou sú presne také. Sú pomerne rýchle na prípravu a výsledok je zaručene lahodný.
Tento recept poteší všetkých milovníkov krehkého pečiva. Príprava mandľových mesiačikov je pomerne jednoduchá a rýchla, a potrebujete na ne len pár bežných surovín. Skvele sa hodia ku káve či čaju.
- Čas prípravy: 45 minút (+ chladenie cesta)
- Čas chladenia cesta: min. 30 minút
- Čas pečenia: 15 minút
- Počet porcií: cca 30-40 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá ★★
Potrebujeme:
- 125 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
- 70 g práškového cukru (preosiateho)
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 1 štipka soli
- 1 celé vajce (veľkosť M)
- Jemne strúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného (bio) citróna (cca 2 ČL)
- 300 g hladkej múky (preosiatej)
- 6 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 1,5 ČL)
- 1 vaječný bielok (na potretie)
- 50 g nasekaných mandlí (alebo mandľových lupienkov, na posypanie)
Postup prípravy
Príprava cesta:
- Vo väčšej mise vyšľahajte zmäknuté maslo pomocou elektrického šľahača alebo metličkou. Postupne pridávajte preosiaty práškový cukor a vanilkový cukor. Šľahajte do hladkej, svetlej peny.
- Do maslovej peny pridajte 1 celé vajce a jemne nastrúhanú kôru z dobre umytého bio citróna. Krátko zašľahajte alebo zamiešajte, len aby sa vajce spojilo so zmesou.
- V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku so štipkou soli a kypriacim práškom do pečiva.
- Sypkú zmes postupne pridávajte k maslovo-vaječnej zmesi. Najprv môžete miešať vareškou alebo stierkou, potom rukami rýchlo vypracujte hladké, kompaktné cesto. Pracujte len krátko, kým sa cesto nespojí.
- Hotové cesto vytvarujte do tvaru plochej gule alebo tehličky, zabaľte ho dôkladne do potravinovej fólie a vložte aspoň na 30 minút (ideálne na 1 hodinu) do chladničky, aby stuhlo a lepšie sa s ním pracovalo.
Tvarovanie a pečenie:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný a dolný ohrev). Pripravte si plech (alebo dva) a vysteľte ho papierom na pečenie. Do malej misky si pripravte nasekané mandle alebo mandľové lupienky. V druhej malej miske vidličkou zľahka rozšľahajte pripravený vaječný bielok.
- Dobre vychladnuté cesto vyberte z chladničky. Položte ho na jemne pomúčenú pracovnú dosku a pomocou valčeka ho rozvaľkajte na plát hrubý približne 5 mm (0,5 cm).
- Z rozvaľkaného cesta pomocou formičky v tvare mesiačika (alebo iného obľúbeného tvaru) vykrajujte jednotlivé sušienky.
- Vykrojené tvary opatrne prenášajte a ukladajte s malými medzerami na plech vyložený papierom na pečenie. Zvyšky cesta po vykrajovaní opäť spojte, krátko premieste, rozvaľkajte a vykrojte ďalšie tvary, kým neminiete všetko cesto.
- Povrch každého mesiačika na plechu potrite pomocou štetca alebo mašlovačky tenkou vrstvou rozšľahaného bielka.
- Ihneď po potretí posypte povrch mesiačikov pripravenými nasekanými mandľami alebo mandľovými lupienkami.
- Vložte plech do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 15 minút. Sušienky by mali byť upečené a ich okraje by mali začať len veľmi jemne chytať zlatistú farbu. Mali by zostať skôr bledé, aby boli krehké. Sledujte ich ku koncu pečenia.
- Upečené mesiačiky vyberte z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť na kovovej mriežke. Teplé sú veľmi krehké.
Videorecept
Tipy
- Pri používaní citrónovej kôry vždy dbám na to, aby bol citrón chemicky neošetrený (bio kvality). Pred strúhaním ho aj tak vždy ešte dôkladne umyjem pod horúcou tečúcou vodou, prípadne vydrhnem kefkou. Kôra dodá sušienkam krásnu sviežu vôňu a chuť.
- Namiesto mandlí na posypanie pokojne používam aj najemno nasekané vlašské orechy, lieskovce alebo pistácie. Ak nemám orechy, môžem povrch potretý bielkom posypať napríklad hrubším kryštálovým alebo trstinovým cukrom, prípadne nechať mesiačiky úplne bez posypu.
- Toto cesto, podobne ako iné krehké cestá, spracovávam naozaj len rýchlo, aby sa aktivovalo čo najmenej lepku a sušienky zostali krehké. Chladenie cesta v chladničke je dôležité nielen pre ľahšie vaľkanie a vykrajovanie, ale aj preto, aby si mesiačiky pri pečení lepšie udržali tvar.
- Mesiačiky pečiem naozaj len krátko a do svetla. Akonáhle okraje začnú chytať farbu, vyberám ich z rúry. Aj keď sa môžu zdať ešte trochu mäkké, chladnutím spevnejú. Ak by som ich piekol príliš dlho dohneda, boli by po vychladnutí tvrdé.
Upečte si tieto jednoduché a voňavé mandľové mesiačiky a vychutnajte si ich krehkú chuť.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od sladké arabské recepty