Chystáte oslavu alebo len chcete OHÚRIŤ návštevu niečím naozaj výnimočným? Tento nepečený jahodový cheesecake s viacerými vrstvami je presne ten EFEKTNÝ dezert, ktorý hľadáte! Napriek svojmu luxusnému vzhľadu je jeho príprava prekvapivo ľahká, keďže sa vôbec nepečie. Tento TOP RECEPT vás prevedie krok za krokom prípravou lahodného sušienkového základu, krémovej jahodovej plnky a osviežujúcich želé vrstiev. Výsledkom je dezert, ktorý nielen úžasne vyzerá, ale aj božsky chutí a zaručene zožne úspech!
Tento viacvrstvový cheesecake je dokonalou kombináciou textúr a chutí. Chrumkavý sušienkový korpus dopĺňa zamatovo jemný syrovo-smotanový krém s príchuťou čerstvých jahôd. Nad ním sa vyníma vrstva sladkého jahodového želé a celú kompozíciu korunuje priezračné citrónové želé s kúskami čerstvých jahôd. Je to ideálny dezert na letné dni, rodinné oslavy alebo kedykoľvek, keď máte chuť na niečo sladké, svieže a neodolateľne lákavé.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 60-75 minút (postupná príprava jednotlivých vrstiev)
- Čas chladenia: minimálne 6 hodín (ideálne cez noc; jednotlivé vrstvy tiež vyžadujú priebežné chladenie)
- Počet porcií/kusov: 1 torta (z okrúhlej formy s priemerom 18-20 cm, zodpovedá cca 8-10 kúskom)
- Náročnosť: Stredná (vyžaduje trpezlivosť pri príprave jednotlivých vrstiev a presnú prácu so želatínou)
Potrebujeme
Na sušienkový korpus:
- 100 g maslových sušienok (napríklad Bebe, Club, Petit Beurre alebo podobné)
- 40-50 g masla (rozpusteného)
Na jahodový sirup/pyré (časť do krému, časť na jahodové želé):
- 200 g čerstvých zrelých jahôd (umytých a očistených)
- 30 g kryštálového cukru
- 10 ml čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
Na syrovo-smotanový krém:
- 200 g čerstvého smotanového syra (typ cream cheese, napr. Philadelphia, izbovej teploty)
- 90 g kyslej smotany (s obsahom tuku aspoň 16%, izbovej teploty)
- 30 g kryštálového cukru (alebo práškového pre jemnejší krém)
- 6 g práškovej čírej želatíny
- 30 ml studeného mlieka (na napučanie želatíny pre krém)
- 80 g pripraveného a vychladnutého jahodového sirupu/pyré (z receptu vyššie)
- 200 ml studenej smotany na šľahanie (s obsahom tuku minimálne 33%)
- 15 g práškového cukru (preosiateho, do šľahačky)
Na jahodové želé (stredná vrstva):
- Zvyšok pripraveného a vychladnutého jahodového sirupu/pyré (malo by zostať približne 100-120 g)
- 5 g práškovej čírej želatíny
- 35 ml studenej vody (na napučanie želatíny pre jahodové želé)
Na citrónové želé a ozdobu (vrchná vrstva):
- 7 g práškovej čírej želatíny
- 35 ml studenej vody (na napučanie želatíny)
- 65 ml vody (na prípravu nálevu)
- 10 ml čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
- 40 g kryštálového cukru
- Približne 10-13 ks čerstvých jahôd (na ozdobu, umytých, očistených a nakrájaných na polovice alebo plátky)
Postup prípravy
Príprava sušienkového korpusu:
- Pripravte si okrúhlu tortovú formu s odnímateľným dnom (s priemerom približne 18-20 cm). Dno formy vysteľte papierom na pečenie. Pre ľahšie vyberanie hotového cheesecaku môžete aj boky formy vyložiť pásom papiera na pečenie alebo acetátovou fóliou.
- Sušienky (100 g) dôkladne rozdrvte najemno – buď ich vložte do pevnejšieho vrecka a rozdrvte valčekom na cesto, alebo ich rozmixujte v kuchynskom robote.
- K rozdrveným sušienkam pridajte rozpustené maslo (40-50 g) a zmes dôkladne premiešajte (napríklad rukami alebo vidličkou), kým nevznikne hmota pripomínajúca mokrý piesok.
- Sušienkovú zmes rovnomerne utlačte na dno pripravenej formy. Použite na to dno pohára alebo lyžicu, aby bol povrch čo najhladší a najpevnejší.
- Formu s korpusom vložte do chladničky aspoň na 30 minút, aby korpus stuhol, kým budete pripravovať ďalšie vrstvy.
Príprava jahodového sirupu/pyré:
- Čerstvé jahody (200 g) nakrájajte na menšie kúsky. Vložte ich do menšieho hrnca alebo rajnice.
- Pridajte kryštálový cukor (30 g) a čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu (10 ml). Zmes na miernom plameni za občasného miešania zahrievajte približne 4–6 minút, alebo kým jahody nezmäknú a nepustia šťavu.
- Po tejto dobe jahody rozmixujte ponorným mixérom na hladké pyré alebo sirup (podľa toho, akú konzistenciu preferujete). Ak chcete úplne hladký sirup bez zrniečok, môžete ho ešte prepasírovať cez jemné sitko.
- Z pripraveného jahodového sirupu/pyré odvážte 80 g a nechajte ho úplne vychladnúť (táto časť pôjde do krému). Zvyšok sirupu/pyré (malo by zostať približne 100-120 g) si odložte bokom na prípravu jahodového želé.
Príprava syrovo-smotanového krému:
- V malej miske zmiešajte práškovú želatínu (6 g) so studeným mliekom (30 ml) a nechajte ju približne 5-10 minút napučať.
- Kým želatína pučí, vo väčšej mise zmiešajte smotanový syr (200 g, izbovej teploty) s kyslou smotanou (90 g, izbovej teploty) a kryštálovým (alebo práškovým) cukrom (30 g). Miešajte metličkou alebo na nízkych otáčkach elektrickým šľahačom, kým sa ingrediencie nespoja do hladkého krému.
- Napučanú želatínu opatrne rozpustite – misku so želatínou položte nad vodný kúpeľ (nad hrniec s trochou horúcej, nie vriacej vody) a za stáleho miešania ju mierne zahrievajte, kým sa úplne nerozpustí a nebude číra. Dávajte pozor, aby sa želatína neprehriala a nezačala vrieť, stratila by želírovaciu schopnosť. Rozpustenú želatínu nechajte krátko mierne vychladnúť (aby nebola horúca).
- K syrovo-smotanovej zmesi postupne a za stáleho miešania pridajte vlažnú rozpustenú želatínu. Dôkladne premiešajte.
- Následne do krému vmiešajte pripravených a vychladnutých 80 g jahodového sirupu/pyré.
- V samostatnej čistej mise vyšľahajte studenú smotanu na šľahanie (200 ml) s preosiatym práškovým cukrom (15 g) na tuhú šľahačku.
- Vyšľahanú šľahačku opatrne a postupne (napríklad na tretiny) vmiešajte stierkou do pripraveného jahodovo-syrového krému. Miešajte zľahka, metódou prekladania, aby si krém zachoval nadýchanosť.
- Hotový krém nalejte na stuhnutý sušienkový korpus vo forme. Povrch uhlaďte stierkou.
- Formu s krémom prikryte potravinovou fóliou (tak, aby sa fólia nedotýkala povrchu krému) a vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 1-2 hodiny, alebo kým krém nie je dostatočne pevný na to, aby uniesol ďalšiu vrstvu.
Príprava jahodového želé (stredná vrstva):
- Kým hlavný krém tuhne, pripravte si jahodové želé. V malej miske zmiešajte práškovú želatínu (5 g) so studenou vodou (35 ml) a nechajte ju približne 5-10 minút napučať.
- Zvyšný jahodový sirup/pyré (cca 100-120 g) v prípade potreby mierne zohrejte (nemusí byť horúci, len teplý, aby sa v ňom dobre rozpustila želatína).
- Napučanú želatínu opatrne rozpustite rovnakým spôsobom ako v kroku 12 (nad vodným kúpeľom alebo veľmi krátkym a miernym zahriatím v mikrovlnnej rúre).
- Rozpustenú želatínu vmiešajte do teplého jahodového sirupu/pyré. Dôkladne premiešajte a nechajte mierne vychladnúť na izbovú teplotu (želé by malo byť tekuté, ale nie horúce, aby neroztopilo spodnú krémovú vrstvu).
- Keď je syrovo-smotanový krém dostatočne stuhnutý, opatrne naň nalejte pripravené vlažné jahodové želé.
- Formu opäť prikryte a vložte do chladničky stuhnúť aspoň na ďalšiu 1 hodinu, alebo kým jahodové želé nie je pevné.
Príprava citrónového želé a kompletizácia:
- Keď je jahodové želé stuhnuté, pripravte si citrónové želé. V malej miske zmiešajte práškovú želatínu (7 g) s 35 ml studenej vody a nechajte ju približne 5-10 minút napučať.
- Medzitým v menšom hrnci zmiešajte zvyšných 65 ml vody s kryštálovým cukrom (40 g) a čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou (10 ml). Zmes na miernom ohni za občasného miešania zahrievajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Zmes nemusí vrieť. Odstavte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť.
- Napučanú želatínu opatrne rozpustite (ako v kroku 12).
- Rozpustenú želatínu vmiešajte do vlažného citrónového nálevu. Dôkladne premiešajte a nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
- Čerstvé jahody (10-13 ks) určené na ozdobu nakrájajte na polovice alebo plátky. Opatrne ich poukladajte na stuhnutú vrstvu jahodového želé.
- Polovicu pripraveného a úplne vychladnutého citrónového želé opatrne nalejte na jahody a vrstvu jahodového želé. Snažte sa liať pomaly a rovnomerne, aby jahody nevyplávali.
- Vložte cheesecake do chladničky na približne 30 minút, aby prvá vrstva citrónového želé mierne stuhla a zafixovala jahody.
- Potom opatrne nalejte zvyšnú polovicu citrónového želé na povrch.
- Cheesecake vložte do chladničky a nechajte ho dôkladne stuhnúť aspoň ďalšie 2-3 hodiny, ideálne však cez noc.
- Pred podávaním opatrne odstráňte bok formy (a prípadnú fóliu alebo papier z bokov). Cheesecake krájajte ostrým nožom namočeným do horúcej vody (po každom reze nôž utrite) pre čisté rezy.
Videorecept
Tipy
- Aby bol sušienkový korpus extra chrumkavý a aromatický, niekedy do rozdrvených sušienok pridám aj štipku mletej škorice alebo kakaa. Pre zmenu môžete použiť aj iný typ sušienok, napríklad kakaové alebo karamelové.
- Pri práci so želatínou vždy dbám na to, aby som ju nerozpúšťala pri príliš vysokej teplote a hlavne aby neprešla varom, pretože by mohla stratiť svoju želírovaciu schopnosť. Mierne a postupné zahriatie stačí na jej dokonalé rozpustenie.
- Pre krajší farebný efekt jednotlivých vrstiev je naozaj dôležité, aby bola predchádzajúca vrstva vždy dobre stuhnutá, než na ňu nalievam ďalšiu, najmä ak je tekutá. Niekedy pomáha nalievať želé cez obrátenú lyžicu, aby sa nevytvorila priehlbina v spodnej vrstve.
- Ak chcem cheesecake pripraviť na špeciálnu príležitosť a ešte viac ho ozvláštniť, zdobím ho okrem čerstvých jahôd aj lístkami čerstvej mäty alebo medovky. Tenké hoblinky kvalitnej bielej alebo horkej čokolády na povrchu tiež vyzerajú veľmi efektne.
Tento nepečený jahodový cheesecake s viacerými vrstvami je skutočne efektným dezertom, ktorý si zamilujete nielen pre jeho vzhľad, ale najmä pre jeho ľahkú, sviežu a neodolateľne jahodovú chuť. Hoci si vyžaduje trochu viac času na prípravu jednotlivých vrstiev a ich chladenie, výsledok určite stojí za tú námahu. Ohúrte svojich blízkych touto TOP dobrotou!
Recept je inšpirovaný verziou z HidaMari Cooking, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.