Pripravte sa na to, že každý, kto ochutná túto fantastickú domácu Oreo tortu, bude od vás pýtať recept! Vyzerá úžasne, chutí božsky a je oveľa jednoduchšia na prípravu, ako sa na prvý pohľad zdá. Kombinácia vláčnych kakaových korpusov, krémovej Oreo plnky a ľahučkej tvarohovej peny je jednoducho neodolateľná.
Táto domáca Oreo torta je skvelou voľbou na narodeninové oslavy, rodinné stretnutia alebo jednoducho vtedy, keď chcete zapôsobiť výnimočným dezertom, ktorý však nevyžaduje extrémne zložité cukrárske techniky. Vrstvenie je zábavné a výsledok stojí za to.
- Čas prípravy: cca 55 minút (+ pečenie, chladenie a tuhnutie)
- Čas pečenia: cca 30-35 minút
- Čas chladenia/tuhnutia: min. 6 hodín (ideálne cez noc)
- Počet porcií: 1 torta (cca 10-12 porcií)
- Forma: 2 okrúhle tortové formy (ø 18-20 cm) ALEBO 1 forma (ø 20-22 cm) + dlhý nôž/struna na prekrojenie
- Náročnosť: Stredne náročná ★★ (Vyžaduje viac krokov a prácu so želatínou)
Potrebujeme:
Kakaový korpus:
- 3 vajcia (veľkosť M alebo L)
- 200 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 1 štipka soli
- 50 g masla (rozpusteného a vychladnutého)
- 50 ml rastlinného oleja (neutrálneho)
- 250 ml mlieka (vlažného alebo izbovej teploty)
- 220 g hladkej múky (preosiatej)
- 40-50 g kvalitného nesladeného kakaa (preosiateho)
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 1 čajová lyžička octu (obyčajného alebo jablčného)
Oreo krém (plnka):
- 300 g čerstvého smotanového syra (typ Philadelphia, Lučina), izbovej teploty
- cca 50 g práškového cukru (preosiateho, alebo podľa chuti)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 250 ml smotany na šľahanie (min. 33% tuku, dobre vychladená)
- 6–12 ks Oreo sušienok (nahrubo nasekaných alebo podrvených na väčšie kúsky)
Tvarohová pena (Mousse):
- 500 g jemného tvarohu (vaničkový, plnotučný, nie hrudkovitý)
- 120 g sladeného kondenzovaného mlieka
- 1 balíček vanilkového cukru (10 g)
- 150 ml smotany na šľahanie (min. 33% tuku, dobre vychladená)
- 10-12 g práškovej želatíny (čírej) ALEBO 6 plátkov želatíny
- 50 ml studenej vody (na napučanie želatíny)
Na ozdobu:
- Šľahačka (cca 100-150 ml, vyšľahaná, voliteľné)
- Celé alebo rozdrvené Oreo sušienky
Potrebujeme tiež:
- 1 alebo 2 okrúhle tortové formy (ø 18-20 cm)
- Papier na pečenie
- Potravinová fólia
- Nastaviteľný tortový ráfik alebo acetátová fólia (na zostavenie, voliteľné)
- Kuchynský robot alebo ručný šľahač
Postup prípravy
Príprava korpusov:
- Rúru predhrejte na 175-180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si dve tortové formy (ø 18-20 cm) – dno vyložte papierom na pečenie a boky vymažte maslom a vysypte múkou. (Ak máte len jednu formu, upečiete korpus naraz a po vychladnutí ho prekrojíte).
- Vo veľkej mise vyšľahajte 3 celé vajcia s kryštálovým (200 g) a vanilkovým cukrom (1 bal.) a štipkou soli do hustej svetlej peny (šľahajte aspoň 5 minút).
- Na nízkych otáčkach postupne zašľahajte rozpustené vychladnuté maslo (50 g) a olej (50 ml). Potom prilejte mlieko (250 ml) a krátko prešľahajte.
- V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (220 g) s preosiatym kakaom (40-50 g) a sódou bikarbónou (1 ČL).
- Sypkú zmes na striedačku s octom (1 ČL) postupne a zľahka vmiešajte stierkou alebo na najnižších otáčkach do tekutej zmesi. Miešajte len krátko, kým sa suroviny nespoja. Nepremiešajte!
- Cesto rovnomerne rozdeľte do dvoch pripravených foriem (alebo nalejte celé do jednej). Ak pečiete v jednej forme, čas pečenia bude dlhší.
Pečenie a chladenie:
- Pečte v predhriatej rúre pri 175-180 °C. Ak pečiete dva tenšie korpusy, pečte cca 25-30 minút. Ak pečiete jeden hrubší korpus, pečte cca 35-45 minút. Upečenosť vždy skontrolujte zapichnutím špajdle do stredu – musí vyjsť čistá.
- Upečené korpusy nechajte pár minút chladnúť vo forme, potom ich opatrne vyberte a nechajte na mriežke úplne vychladnúť. Ak ste piekli jeden hrubší korpus, po úplnom vychladnutí ho dlhým nožom alebo strunou prekrojte horizontálne na dva rovnaké pláty. Vrch korpusov môžete jemne zarovnať (odrezky si odložte na ozdobu, ak chcete).
Príprava Oreo krému:
- V mise vyšľahajte smotanový syr izbovej teploty (300 g) s preosiatym práškovým cukrom (cca 50 g, alebo podľa chuti) a vanilkovým extraktom (1 ČL) dohladka.
- V inej miske vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (250 ml) dotuha.
- Tuhú šľahačku opatrne (na 2-3 krát) stierkou vmiešajte (zabalte) do syrovej zmesi. Nakoniec zľahka vmiešajte nahrubo nasekané alebo podrvené Oreo sušienky (6-12 ks). Dajte do chladničky.
Príprava tvarohovej peny:
- Želatínu (10-12 g práškovej) nasypte do malej misky a zalejte studenou vodou (50 ml). Nechajte asi 10 minút napučať. (Plátkovú pripravte podľa návodu na obale).
- V mise zmiešajte jemný tvaroh (500 g) so sladeným kondenzovaným mliekom (120 g) a vanilkovým cukrom (1 bal.).
- V inej miske vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (150 ml) dotuha. Opatrne ju vmiešajte do tvarohovej zmesi.
- Napučanú želatínu mierne zohrejte (pár sekúnd v mikrovlnke alebo nad teplou vodou), kým sa úplne nerozpustí (nesmie vrieť!). K tekutej, mierne vychladnutej želatíne pridajte lyžicu tvarohového krému, premiešajte (temperovanie) a potom túto zmes rýchlo a dôkladne vmiešajte metličkou alebo stierkou do zvyšku tvarohového krému.
Zostavenie torty:
- Pripravte si tortový ráfik (nastaviteľný) alebo použite tú istú čistú tortovú formu, v ktorej ste piekli korpus (boky môžete vyložiť pásom papiera na pečenie alebo acetátovou fóliou pre hladké okraje).
- Na dno položte prvý kakaový korpus.
- Na korpus rovnomerne natrite celý pripravený Oreo krém.
- Na Oreo krém opatrne nalejte a rovnomerne rozotrite pripravenú tvarohovú penu (mousse).
- Prikryte druhým kakaovým korpusom a jemne pritlačte.
Tuhnutie a dokončenie:
- Takto zostavenú tortu vložte do chladničky a nechajte ju poriadne stuhnúť, ideálne cez noc (minimálne však 6 hodín).
- Pred podávaním opatrne odstráňte tortový ráfik a prípadnú fóliu/papier z bokov.
- Vrch torty môžete ozdobiť vyšľahanou šľahačkou (pomocou cukrárskeho vrecka) a celými alebo rozdrvenými Oreo sušienkami.
- Domácu Oreo tortu krájajte ostrým nožom (namočeným do horúcej vody) na jednotlivé porcie a servírujte dobre vychladené.
Videorecept
Tipy
- Kakaový korpus je vďaka oleju a metóde pridania octu k sóde bikarbóne krásne vláčny a tmavý. Pečiem ho radšej v dvoch nižších vrstvách (ak mám dve rovnaké formy), aby sa rovnomerne prepiekol. Po vychladnutí ho môžem zarovnať a odrezky použiť na ozdobu bokov.
- Oreo krém je jednoduchý – základ tvorí smotanový syr (Philadelphia, Lučina) vymiešaný s cukrom a vanilkou, do ktorého opatrne vmiešam tuhú šľahačku a nahrubo nasekané Oreo sušienky (mám rád, keď sú v kréme kúsky).
- Tvarohová pena dodá torte ľahkosť. Používam jemný tvaroh, kondenzované mlieko a opäť šľahačku. Aby pena pekne držala tvar, stabilizujem ju želatínou – rozpustenú želatínu najprv zmiešam s trochou krému a až potom rýchlo vmiešam do zvyšku.
- Tortu skladám ideálne v nastaviteľnom ráfiku alebo forme vystlanej fóliou: korpus – Oreo krém – tvarohová pena – korpus. Je veľmi dôležité nechať ju poriadne stuhnúť v chladničke (najlepšie cez noc), aby sa dala pekne krájať. Zdobím ju jednoducho šľahačkou a Oreo sušienkami. Je naozaj fantastická!

Verte mi, tento recept na fantastickú domácu Oreo tortu si od vás bude pýtať každý. Hoci vyzerá zložito s dvoma krémami, je jednoduchšia než sa zdá a výsledok je božsky lahodný.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Торты и Кулинария Cakes & Cooking