Ahojte, moji milí! Dnes mám pre vás recept na zákusok, ktorý je skutočnou oslavou chutí a vyzerá ako z vitríny tej najlepšej cukrárne. Sú to fantastické orechové rezy s lahodným kávovým krémom. Nebudem vám klamať, tento recept si vyžaduje trošku viac času a krokov, ale nenechajte sa odradiť! S mojím podrobným návodom, kde vám ukážem všetky triky a fígle, ho zvládnete hravo. Výsledkom je dokonalá harmónia nadýchaného piškótového korpusu, bohatého orechového plátu a jemného krému s vôňou kávy. Je to presne ten typ zákusku, ktorým chcete ohúriť návštevu alebo ho pripraviť na špeciálnu príležitosť.
Kúzlo tohto receptu spočíva v spojení rôznych textúr a chutí, ktoré spolu dokonale ladia. Ukážem vám, ako pripraviť krém, aby bol krásne hladký, a ako celý zákusok poskladať, aby bol stabilný a krásne sa krájal. Tak sa zhlboka nadýchnite, urobte si šálku kávy a poďme spolu vytvoriť niečo naozaj výnimočné!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 45 minút
- Čas pečenia: cca 65 minút (celkovo)
- Čas tuhnutia: minimálne 2 hodiny
- Počet porcií/kusov: 1 plech (cca 25×35 cm)
- Náročnosť: Pokročilá
Potrebujeme
Na piškótový korpus:
- 7 ks vajec (bielky a žĺtky oddelene)
- 200 g kryštálového cukru
- 150 g hladkej múky
- 3 PL kukuričného škrobu
Na orechový plát:
- 100 g mletých vlašských orechov
- 50 g sušených sliviek
- 3 ks bielkov
- 150 g kryštálového cukru
- 2 PL strúhaného kokosu
- 1 PL hladkej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
Kávový krém:
- 500 g jemného smotanového syra (mascarpone, Philadelphia…)
- 500 ml smotany na šľahanie (33%)
- 50 g práškového cukru
- 2 PL instantnej kávy
- 1-2 PL horúcej vody (alebo smotany)
Na zvlhčenie korpusu:
- 150 ml silnej vychladnutej kávy (espresso)
- 1 PL cukru
- 50 ml vodky alebo rumu (voliteľné)
Postup prípravy
Príprava korpusov (začíname!):
- Najprv si upečieme oba pláty. Rúru si predhrejeme na 170 °C a pripravíme si plech (s rozmermi približne 25×35 cm) a vystelieme ho papierom na pečenie.
- Piškótový korpus: Z bielkov a štipky soli začneme šľahať sneh. Postupne pridávame cukor a šľaháme do tuhého, lesklého snehu. Potom na nízkych otáčkach po jednom zašľaháme žĺtky. Nakoniec zľahka ručne vmiešame preosiatu múku so škrobom. Cesto rovnomerne rozotrieme na pripravený plech a pečieme približne 30-35 minút. Upečený korpus necháme úplne vychladnúť.
- Orechový plát: Rúru znížime na 160 °C. V mise zmiešame mleté orechy, nadrobno nasekané sušené slivky, kokos, múku a kypriaci prášok. Z 3 bielkov a 150 g cukru vyšľaháme tuhý sneh. Do snehu zľahka vmiešame pripravenú orechovú zmes. Hmotu rozotrieme na ten istý plech (vystlaný novým papierom na pečenie) a pečieme približne 30 minút. Necháme úplne vychladnúť.
Príprava krému a skladanie:
- Kávový krém: Instantnú kávu zalejeme 1-2 lyžicami horúcej vody a miešame, kým sa úplne nerozpustí. Necháme ju úplne vychladnúť. V mise vyšľaháme smotanový syr s práškovým cukrom. Prilejeme vychladnutú kávovú esenciu a dobre zašľaháme. Nakoniec do krému na nízkych otáčkach alebo ručne vmiešame dotuha vyšľahanú šľahačku.
- Skladanie zákusku: Vychladnutý piškótový korpus prerežeme horizontálne na dva rovnaké pláty. Pripravíme si zálievku zmiešaním kávy, cukru a prípadne alkoholu.
- Spodný plát piškóty položíme na podnos a rovnomerne ho pokvapkáme polovicou kávovej zálievky. Natrieme naň približne tretinu krému.
- Na krém opatrne položíme upečený orechový plát. Ten tiež natrieme ďalšou tretinou krému.
- Druhý plát piškóty pokvapkáme zvyšnou zálievkou z vnútornej (reznej) strany a touto stranou ho položíme na krém. Zľahka pritlačíme.
- Zvyšnou tretinou krému potrieme vrch a boky celého zákusku. Krém môžeme uhladiť alebo pomocou cukrárskeho vrecka vytvoriť ozdobné vzory.
- Hotové rezy vložíme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny, ideálne však cez noc.
Videorecept
Tipy
- Aby bol kávový krém ešte lahodnejší, rada doň pridávam aj lyžicu kakaa. Krásne to zvýrazní chuť kávy a dodá mu hĺbku.
- Ak nemáte radi vodku alebo rum, môžete do zálievky použiť mandľový likér (Amaretto), ktorý sa s kávou a orechmi fantasticky dopĺňa. Pre nealko verziu alkohol jednoducho vynechajte.
- Tento zákusok je skvelý na zdobenie. Na vrch môžete okrem krému použiť aj čokoládovú polevu, nasekané orechy alebo hoblinky čokolády. Fantázii sa medze nekladú.
- Pri krájaní rezov si vždy pomáham horúcim nožom. Nôž ponorím do horúcej vody, utriem ho a urobím rez. Krém sa tak nebude lepiť a rezy budú krásne čisté.
Viem, že tento recept patrí medzi tie náročnejšie, ale verím, že s týmto podrobným návodom to zvládnete a výsledok bude stáť za to. Je to naozaj luxusný zákusok, ktorým urobíte obrovskú radosť. Prajem vám veľa trpezlivosti a sladké tvorenie!
Recept vychádza z verzie od Przepisy są łatwe!, no mierne sme ho upravili.
